Sikeresen teljesítette a Lovastusa VB versenyszámait Kaizinger Balázs és Clover

Kaizinger Clover Pratoni2022 og

Kaizinger Balázs lovastusában kvalifikálta magát Clover nevű lovával az olaszországi Pratoniban megrendezett világbajnokságra, ahol 27 nemzet 90 lovasa versenyzett. A magyar páros szerepléséről Hajdu Krisztina tudósított:

Az út a világbajnokságig

Clovert a kezdetektől ő lovagolja, ez a ló először külföldi tulajdonban volt, ám kvalitásait látva Balázs volt az a lovas, akit a Magyar Lovassport Szövetség a Nemzeti Lovasprogram keretében meg tudott támogatni ennek a lónak a megvásárlásával, az NLSF Kft. pedig a későbbi megmérettetésekre való felkészülésben, menedzselésben segíti, ezzel komoly reményt adva, hogy lovasaink mindhárom szakágban tudják képviselni hazánkat a következő olimpián.

A verseny helyszínére érve Kaizinger Balázs így nyilatkozott: „Igazán remek helyszínen vagyunk. Mostmár biztosan kijelenthető, hogy Clovert nem viselte meg az utazás, a tegnapi egy és a mai két lovaglás alkalmával jó érzést adott, egyáltalán nem volt merev, kötött. Délelőtt egy könnyebb munkát kapott, az átmozgatás, lazítás volt a lényeg, délután pedig programrészleteket gyakoroltam vele, illetve féloldalazást, ugrásváltást stb. Fontos, hogy hordja magát, elengedett legyen. Holnap kilenc órától lesz nyitva a cross pálya, alaposan körbejárjuk, délután fél kettőtől pedig a vet check."

A lovast edzői, Elmar Lesch és Anna Müller is elkísérték.

9 éves ló, első világbajnokság, a páros első ötcsillagos versenye

A díjlovaglásra a páros 66,73 pontot kapott, ezzel az 58. helyen zárta az első versenyszámot.

"Clovernek ez az első ötcsillagos versenye, három év alatt jutott el a VB-re. A felkészülési-minősülési időszakban minden versenyen jól teljesített. Nekem is ez az első ötcsillagos versenyem. Clover érzésre véleményem szerint az elmúlt évek legjobb formáját mutatta. Fiatal, kilenc éves lóról van szó, én is izgultam. Volt hiba, ezeket lehet korrigálni, de ez nem Clover hibája, szerencsére benne sokkal több van ennél. Minden lónak van gyengéje, neki az ugrásváltás, a folyamatos gyakorlás ellenére. Az egyik részfeladatnál teljesen rossz volt, a másiknál meg akart előzni, a harmadik viszont nagyon jól sikerült. Volt, amire 9 pontot kaptunk, pl. a nyújtott vágta, a szárakat a kézből kirágatni vágtában feladatokra.

Holnap terep, a cél – dr. Jármy Miklóssal is konzultálva – egy biztonságos, akadályhiba nélküli pálya. Valószínűleg időt fogok kapni valamennyit, de a ló jóléte az első. A terepakadályok sallangmentesek, szépek. Ami szerintem sok lóból ki fogja venni az erőt, az a változatos domborzati viszony. Legalább kettő, de inkább három holtpont is lesz nekik" – mondta el Kaizinger Balázs Hajdu Krisztinának.

"Ez jó mulatság, férfi munka volt!”

1998-óta nem láttunk magyar lovast világbajnokság terepversenyén, a dolog pikantériája, hogy abban az évben ugyanez volt a helyszín. Kaizinger Balázs és Clover megcsinálták! Egy szép, akadályhiba nélküli crosst!

A mezőnyből 16 páros nem tudta teljesíteni a tereppályát. A magyar versenyző megtartotta az 58. helyet.

„13.40-re volt kiírva a startom. Fél hétkor kezdődött a nap: Clover legelt egy fél órát, majd keveset lovagoltam rajta, a lazítás volt a cél, majd pihenés. 40 perccel a start előtt mentünk ki, nem ugrottunk sokat, nagyon jó érzést adott, motivált, robbanékony volt. Clover jól kezdett az első akadálynál, a másodiknál is minden rendben volt, de ezek még síkon voltak, utána kezdett megváltozni a domborzati viszony. A kettes után dombra fel kellett vágtázni, engedtem, nem veszekedtem vele, semmi gond nem volt, hiszen ilyen helyen készültünk. Majd jött egy asztal, utána egy íves kombináció lefelé, nem okozott problémát. A hatosnál kicsit közel kerültünk a triplebarhoz de megoldotta. Utána jött a "pratoni special", a csúszdás leugró, egyenesen mentünk bele, majd völgynek két szűk ugrás követte leérkezés után. Az ezt követő ugrások után a következő nagyobb a verseny legmagasabb pontján egy négy elemes kombináció volt (a tesztversenyen sok párost félrevitt, de most szinte mindenkinek jól sikerült), jól ugrotta, de itt éreztem az első holtpontját Clovernek. Pár pihentető ugrás után a következő komolyabb a ’MIM’-es kombináció volt, itt inkább az alternatívát választottam, mert az folyamatosabb volt, a következő több elemes részben is nagyon jól teljesített. A víznél a direkt vonalat ugrottuk meg, Clover még mindig tökéletesen talpon volt. Ezután jött egy klasszik római, majd visszafelé egy trakheneni, majd megint a víz jött, utána négy ugrás következett még egy összetettel és a 29-es volt egy négyelemes megmérettetés, ahol a ló fáradtsága miatt az alternatívát választottam inkább, majd az utolsó, a vége egy doboz.

Úgy gondolom, a kitűzött célunkat teljesítettük. Tisztességgel helytálltunk. Clover okos, ügyes, erős, bátor ló, nincs gyengéje a terepen, nyilván az ilyen jellegű feladatokhoz még fel kell nőnünk. Elégedett is vagyok és nem is, hiszen biztosan lehetett volna jobban csinálni, kevesebb késéssel, ez most így sikerült. Ami számomra a legfontosabb, hogy Clover jól van, az állapota megfelelő, és lehetett érezni, hogy lehetséges a további fejlődés” – összegezte a tereppályán történteket a lovas.

„Világbajnokságot csak világbajnokságon lehet gyakorolni”

Kaizinger Balázzsal és Cloverrel együtt összesen 90 páros rugaszkodott neki az idei lovastusa VB-nek. Ebből huszonkettőt felőröltek a feladatok, nem tudtak végigmenni. Kaizinger Balázs és Clover az összesítésben 100.1 hibaponttal zártak ezzel a 61. helyen végeztek.

„Tegnap a terep után nagyon jól éreztem magam, örültem a teljesítménynek, hogy Clover ilyen jól csinálta. Nyilván lehettünk volna gyorsabbak, de a taktika a biztonságos, akadályhiba nélküli pálya volt. Ma reggel minden rendben volt, kicsit felültem rá lovagolni, mert ő egy telivérhez képest kötöttebb izomzatú ló, muszáj többet mozognia. A második állatorvosi szemlén sem volt semmi probléma, kezdhettünk készülni a díjugratásra. A melegítőben jól ugrott – így utólag lehet, hogy kevesebbet kellett volna, de legtöbbször utólag okos az ember. Clover itt sem szokott megijedni, de ekkora magasságon még nem mentünk. Az első ugrás egy oxer volt, annak nagyon jót ugrott, utána egy vizestálcás meredek, az is rendben volt, a hármasnál passzolt minden, de otthagyta a hátulját. Majd jött egy oxer-meredek összetett, ott leverte a „B” elemet, ezt követte egy oxer, ott ránézett a dekorációs elemekre. A triplebart jól ugrotta, majd a meredek-oxer kombinációban nem tudtam jól megtartani és az utóbbit megint a hátuljával verte. A kőfalat szépen abszolválta, majd az azt követő széles oxert is remekül ugrotta. Következett a tizedik Longines oxer, az is szépen sikerült. A 11A-B egy meredek-meredek feladat volt, hiba nélkül teljesítettük, majd jött egy vizestálcás oxer, és szűk négy vágtára egy palánk. Mindkettőt leütöttük, sajnos nem sikerült jól odaérni és úgy gondolom, elfáradt.

Mentálisan és fizikálisan is megerőltető volt ez az egy hét, de tele tapasztalatokkal és élményekkel, levonva a megfelelő tanulságokat az én és a lovam teljesítményével kapcsolatban, úgy gondolom, érdemes volt azért dolgozni olyan sokat, hogy ide kijussunk. Egyértelműen kiderült, hogy Cloverben, aki még csak kilenc éves, ennél sokkal nagyobb lehetőségek vannak.

Most hazamegyünk, fokozatosan levezető munkát fog kapni és pihen télig, amikor is elkezdődik a felhozó időszak, javítjuk a hibákat, dolgozunk, mert 2023-ban az EB a cél. Nekem még nincs vége a versenyidőszaknak, jövő héten egy háromcsillagos verseny, utána egy hosszú háromcsillagos következik, majd ez után jön a fiatal lovak világbajnoksága.

Óriási csapatmunka ez, szeretném mindenkinek megköszönni, aki támogat! Jó volt olvasni-hallani mennyien drukkoltatok nekünk, többen felhívtatok, és a két magyar szurkolócsapat is nagyon jó érzéssel töltött el. Köszönöm Nektek!"

Szöveg: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu
Fotó: Tomas Holcbecher

Kapcsolódó cikkek
Kommentek