Történelmi díjugrató sikerek a korosztályos Európa-bajnokságon

Korosztalyos dijugrato eb2022 3

A 2022-es utánpótlás Európa-bajnokságon mindhárom kategóriában történelmi eredményt hoztak el a Szuhai család lovasai. A gyerekeknél Szuhai Rodrigo negyedik, az ifjúsági kategóriában ifj. Szuhai Gyula ötödik és a fiatal lovas kategóriában Szuhai Péter tizenharmadik lett.

Péntek délután a fiatal lovas Európa-bajnokság harmadik felvonása következett. Mindkét válogatott lovasunk mérnöki precizitással teljesítette az igen nehéz 150 centiméteres pályát, így bejutottak a vasárnapi fiatal lovas Eb egyéni döntőjébe. Pirik Zsolt tanítványa, Alasztics Aliz pályafutása során a gyermek és az ifjúsági korosztály után idén a fiatal lovasok között is döntőbe jutott, Szuhai Péter pedig eddig hat korosztályos Európa-bajnokságon vett részt.

Péntek reggel a gyermek korosztály lovasai második pályájukat kezdték meg. A magyar válogatott legjobbja a közel száz fős mezőnyben a negyedik legjobb időt elérő, hibátlan lovaglást bemutató Bodnár Annabell volt, aki It’s a Gamble-t lovagolta. Kiss Maja Quipara Z-el nyolc, Hermann Zsófia és Nobel Ven Het Greevenhof Z tizenkét hibaponttal ért célba, míg Kelemen Blanka Jerryvel nem tudta a középdöntő pályáját teljesíteni. A csapat favoritja, Szuhai Rodrigo Shiarado Sz nevű lovával verőhiba nélkül teljesítette a 130 centiméteres pályát, de a Nemzetközi Lovas Szövetség idén életbe lépett szabályai miatt időtúllépése három hibapontot ért. Az idő hibák miatt sajnos elúszott az álom, hogy magyar gyermek válogatott akár a dobogóra érjen, a csapatverseny tizenegyedik helyével nem jutottak be a másnapi megmérettetésbe.

Szombat reggel az ifjúsági Európa-bajnokság egyéni döntőjével folytatódott a program, ide a száz lovasból harminc fiatal kvalifikálódott. A győzelmet és az Európa-bajnoki aranyérmet a finn színekben lovagló Jone Illi Eolita L-lel nyerte meg.

A magyar színeket képviselő ifj. Szuhai Gyula, aki 2021-ben 14 évesen még gyermek egyéni Európa-bajnoki címet szerzett, most egy korosztállyal feljebb, a 140-145 centiméteres akadályokon is hidegvérrel, pontos precizitással lovagolta le a döntő két pályáját Perthy Jacksonnal és a meglévő 2,75 hibapontjához csak négy hibapontot adott hozzá, így 6,75 hibaponttal az ötödik helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Az ifjúsági kontinensviadalok több mint öt évtizedes múltjában ez minden idők az egyik legjobb magyar eredménye. Korábban még magyar színekben Kovács Henri négyszer végzett az első tízben, egyszer volt negyedik, míg a ’80-as években Sós Attila ért el ötödik helyezést. 2016-ban Weinhardt Virág hatodik, 2018-ban Jármy Vince negyedik helyezést szerzett.

Szombat délután a gyermek kategória harmadik kvalifikációs versenyszáma zajlott. A magyar lányok közül a Hermann Zsófia - Nobel Van Het Greevenhof Z és Kiss Maja - Quipara Z párosok négy, míg Bodnár Annabell és It’s a Gamble-el nyolc hibaponttal ért célba, ami azt jelenti, hogy mindhárom gyermek válogatott lovas az idei Európa-bajnoki középmezőnyének elején zárta a kontinensviadalt. A 13 éves Szuhai Rodrigo követve a családi hagyományokat időn belül hibátlan pályát lovagolt, ami azt jelentette, hogy három hibaponttal várhatta a másnapi kétfordulós egyéni döntőt.

Felnőtt szinthez hasonló pályák vártak vasárnap a fiatal lovas európa-bajnoki mezőnyt. A döntőbe jutott harminc lovasnak két pályát kellett teljesítenie 150-155 centiméteres magasságokon. A magyar utánpótlás erősségét bizonyítja, hogy két lovasunk is kvalifikálódott a döntőbe, ahol nem megijedve a magasságtól, nem tartva a téttől, professzionális teljesítménnyel javítottak a döntőbe jutott helyezéseiken. Alsztics Aliz Chablisszal az első fordulóban négy, második fordulóban öt hibaponttal lovagolt át a célvonalon, így a közel kilencven fős mezőnyben a tizenötödik helyezést tudta megszerezni a Pirik Farmos lovas.

Szuhai Péter a sárga Casino Royal Z-el az első fordulóban hozta a nagyon értékes hibátlant míg a második körben ő is öt hibaponttal zárt. Szuhai Péter, aki hat utánpótlás Európa-bajnokságon vett részt, most feltette ennek a korszakának csúcsára a koronát, hiszen minden idők egyik legjobb magyar egyéni eredményét elérve, a tizenharmadik helyen végzett a fiatal lovas Európa-bajnokságon.

A ’90-es évek közepén Szász Attila Randival és Fábiáncsics Gábor Meránnal volt a huszadik hely környékén, 2018-ban Fontainebleau-ben ifj. Lázár Zoltán tizenkettedik Katyusával, Weinhardt Virág tizennegyedik Chiclanával és 2021-ben Jármy Vince tizennegyedik JB Koronaőrrel.

A vasárnapi verseny a gyermek korosztály kétfordulós döntőjével zárult, ahol Szuhai Rodrigo mindkét fordulóban hibátlan pályával kormányozta a nyolcéves Shiarado SZ-t, így verőhiba nélküli teljesítménnyel, a csütörtökön szerzett három hibapontos időtúllépéssel a több mint száz fős mezőnyben a negyedik helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Ezzel talán a világ legnagyobb lovas dinasztiái közé emelkedett a Szuhai család, hiszen a 2022-es utánpótlás Európa-bajnokságon mindhárom kategóriában történelmi eredményt hoztak el.

Forrás és fotó: Díjugrató Szakág

Kapcsolódó cikkek
Kommentek