A legjobb lovas programok március 15-én

Budavari Lovarda huszarok og

Budapest, Pécs, Szentendre – összegyűjtöttük a legjobb ünnepi lovas programokat.

Lovak és Huszárok nyomában a Budai Várban - rendhagyó lovas szakmai séta a Királyi Lovardában

  • Gyülekező: Budavári Palota, Csikós udvar
  • Időpont: 2023. március 15., szerda, 14:45
  • Szervező: Zöldlovas Egyesület
  • A részvétel ingyenes

A Zöldlovas Egyesület találkozást, beszélgetést szervez lovasoknak a Budai Várban március 15. alkalmából, lovas nemzeti hagyományaink nyomában. A Budavári Palotanegyed programjaira ráépülve, külön lovasoknak szóló szakmai vezetésre invitálnak.

Ezen nap alkalmából már tradíció, hogy a huszárok nagy létszámmal képviselik a nemzeti lovas hagyományokat az ünnepi látogatósereg előtt a Budavári Palotában. A Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegység lovasai a délután folyamán emelt létszámú ünnepi járőrszolgálatot látnak el a Budavári Palotanegyedben.

A szakmai sétához csatlakozók rendhagyó lovas szakmai idegenvezetéssel közelebbi betekintést nyerhetnek a lovas huszárok világába, nemzeti lovaskultúránk várban őrzött emlékeibe és lovas érdekességeibe.

A Királyi Lovardában idegenvezető kíséri majd körbe a résztvevőket.

Az alkalmat a lovas szakmai oldalról különösen izgalmassá teszik:

  • Madarász Róbert őrnagy, a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoka
  • Dr. Gőblyös István, a Nemzeti Lovasakadémia alapítója
  • Dr. Veszely Beáta művészettörténész, lovasíjász, a lovas történelmi ábrázolások doktora

Az alaphangulat megadásához ajánlott érkezés a Csikós udvarba:

  • 14:45 Ünnepi fúvószenekar koncert a huszárok jelenlétében
  • 15:00 Nemzeti Lovas Díszegység rövid bemutatása
  • 15:30 Királyi Lovarda látogatása, rendhagyó idegenvezetés lovasoknak, lovasokkal

Utána kötetlen beszélgetés a Főőrség és Lovarda kávézójában, ahol egy rendkívüli kiállítás múlt századi fotókkal, valamint a királyi lovas testőrség eredeti díszes egyenruháinak kiállításával eleveníti meg a kor hangulatát, megidézve lovaskultúránk fénykorát.

Facebook esemény »

További ünnepi programok a Csikós udvarban

A Csikós udvaron fegyverbemutató, a régmúlt katonai hagyományai várják a családokat. A látogatók az Élő történelem improvizációs előadásain ismerhetik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit, ahol a közönség ötletei is hozzájárulhatnak egy-egy jelenet megszületéséhez. A fúvós huszárzenekar előadásában térzenét lehet hallgatni, és megcsodálhatják a látogatók a Budavári Palotanegyedben járőröző lovas huszárokat.

Huszáros nap a Skanzenben

Március 15-én huszárok népesítik be a szentendrei Skanzen területét: a kis huszárok megismerkedhetnek a márciusi ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a kiképző iskolában és a zenés verbunkolás során felcsaphatnak katonának. A nagy huszárok korabeli viseletben díszbemutatóval és ügyességi játékokkal mutatják be az egykori lovas katonák tudását.

Tovább a részletes programra »

Lovas felvonulás Pécsett

Két helyszínen, lovasok, huszárok részvételével, felvonulással, színjátékkal és koncertekkel várják az érdeklődőket március 15-én Pécsen is. Március 15-én délután fél négytől gyülekeznek a lovasok és huszárok a pécsi 48-as téren, majd elhangzik Vörösmarty Mihály Országháza című verse, és elindul a felvonulás a Rákóczi úton a Kossuth térre, ahol négy órától kezdődnek az ünnepi programok.

Forrás: MTI, Zöldlovas Egyesület
Borítókép: Zöldlovas Egyesület

Kapcsolódó cikkek
Kommentek