Novemberben indul a Lovas Apród EYLE Program

Eyle og

Hét lovardával, 15 oktatóval és kb. 120 gyerekkel indul el hazánkban az EYLE (Equestrian Young Leaders Europe) Lovas Apród program.

Az EYLE egy ifjúsági program, amelynek célja, hogy a fiatal lovaokból a jövőben vezetői feladatokra alkalmas szakemberek váljanak. A programban résztvevő fiatalok több évig lehetnek tagjai a programnak, ahol négy szinten fejlődhetnek. Szintenként 11 különböző jelvényt szerezhetnek, ami 11 különböző téma elsajátítását igazolja. Az órák többsége a lovardákban és e-learning felületen zajlik.

Az első foglalkozások időpontjához közeledve az EEF project manager, Teodor Sheytanov ellátogatott a Magyar Lovas Szövetséghez, hogy segítsen az EYLE program hazai előkészületeiben.

„Az EYLE egy egyedülálló program, amelynek lényege a lovas tevékenységeken keresztül megvalósuló személyiségfejlődés. Az Európai Lovas Szövetség (EEF) számára fontos a lovassport jövőjének biztosítása, és ehhez hozzátartozik, hogy legyenek olyan, a lovassport iránt szenvedélyesen elkötelezett személyek, akik a lovasklubok, tenyészetek jövőbeli vezetőivé válnak a nemzeti szövetség szintjén és akár azon túl is. Az EYLE lehetőséget biztosít a gyerekek széles körének, hogy hozzáférhető legyen számukra a lovas környezet, fejlesszék a képességeiket és a lovassport jövendő nagyköveteivé váljanak” – mondta Teodor Sheytanov.

A svéd és holland mintára épülő programot első körben Norvégiában, Bulgáriában és Magyarországon indították el. Mindhárom országban az a cél, hogy minél több fiatalt vonjanak be a lovaséletbe.

A gördülékeny munkához az elkövetkezendő hónapokban Hollandia és Svédország webináriumokat tart, amelyek célja, hogy segítsék az edzőket a foglalkozások megszervezésében és megtervezésében,

„Nagyon izgalmas időszak előtt állunk, a program egyéves előkészítő szakasza után elérkeztünk a starthoz, a gyakorlati megvalósítás kezdetéhez. Az EYLE Lovas Apród programban résztvevő lovardák, lovasoktatók, edzők nyitottsága, együttműködése máris létrehozott egyfajta közösségi élményt, ami a foglalkozások kezdetével és a gyerekek bevonásával még inkább elmélyülhet. Várakozással tekintünk a következő hónapokra, koordinátorként is rendkívül érdekes látni, ahogy kibontakoznak a program elemei” – mondta Kovács Eszter MLSZ program koordinátor.

Az EYLE programot az Erasmus+ Program finanszírozza. A hollandiai Open University felügyeli és tanulmányt készít a program társadalomra gyakorolt hatásáról.

Forrás: Magyar Lovassport Szövetség, szöveg: Kramer Vivien

Kapcsolódó cikkek
Kommentek