Ősztől indul a Lovas Apród EYLE Program

Eyle og

2023 őszétől egy új, kifejezetten a lovasiskolai oktatás támogatására létrehozott program indul a Magyar Lovassport Szövetség szervezésében.

A háttérben az áll, hogy az Európai Lovas Szövetség (EEF) 2022-ben sikeres EU Erasmus+ pályázatot nyújtott be, amelynek célja, hogy az európai tagországokban fokozatosan bevezessék a Svédországban és Hollandiában évek óta jól működő Young Leaders Programot. Első lépésként három pilot országban indul a program: Norvégia és Bulgária nemzeti lovas szövetsége mellett Magyarország a harmadik résztvevő.

A program elsődleges célja a gyerekek személyes és vezetői kompetenciáinak fejlesztése a lóval való foglalkozás révén. A lovak szerepe az olyan soft skilleknek nevezett interperszonális és szociális készségek fejlesztésében, mint a kommunikáció, asszertivitás, problémamegoldás és az empátia, jól kutatott terület. Felismerve a ló társadalmi fejlődésben felismert szerepét az EYLE célja, hogy olyan programot biztosítson, amely Európa-szerte használható, világos utat nyújt a gyerekek és a fiatal felnőttek fejlesztéséhez.

Az EYLE program segíti az önkéntesség terjedését, sokszínűségre és az egyenlőség megvalósítására ösztönöz a lovas világban. Hozzájárul a fiatalok vezetői képességeinek és állampolgári kötelezettségének erősítéséhez, valamint szociális, pszichológiai, pedagógiai kompetenciáik fejlesztéséhez, ezen felül a természettel és a fenntarthatósággal kapcsolatos tudatosság erősítéséhez.

A gyerekek készségeinek fejlesztése négy szinten, különféle tevékenységek révén valósul meg: a kisgyermekek saját lovasiskolájukban kezdik a programot, a kommunikációra, az önbizalomra és az együttműködési készségekre fókuszálva. Fontos sajátossága a programnak, hogy a sajátos nevelési igényű fiatalok számára is képes segítséget nyújtani. Az életkor előrehaladtával a program olyan kihívásokat állít eléjük, amelyekkel tevékenységeiket akár nemzeti szintre is ki tudják terjeszteni, sőt az Erasmus+ támogatásával akár nemzetközi tapasztalatokra is szert tehetnek.

A Lovas Apród EYLE Program a lovaskultúra oktatás egyik mintaprogramjává válhat hazánkban. Megvalósítása 2025 szeptemberéig tart, de hosszú távú fenntarthatósága kiemelt cél.

Eylebanner

Az induláshoz a Lovas Szövetség igyekezett az ország minden terültéről kiválasztani egy-egy lovardát, ahol a Szövetség koordinálásával megkezdődhet a munka. A 2024. év kísérleti időszak, ami a Program működésének ellenőrzésével és a kezdetben felmerülő hibák javításával telik. A tervek szerint a már jól működő program tapasztalatainak birtokában 2024-es év második felében kapcsolódhatnak majd be újabb lovardák a programba.

Lovas Apród EYLE Programban résztvevő lovardák

  • Csilló Lovasiskola – Pilis
  • Fehér Patkó Lovarda – Székesfehérvár
  • Hejőmenti Lovaspark – Miskolc
  • Kincsem Lovarda – Sződliget
  • Nyírbátori Fedeles Lovarda
  • Pasaréti Honvéd Lovarda
  • Szikszai Lovasiskola, Ravazd
  • Zsanai Lovas Sport Klub, Kiskunhalas

További információ:

Kapcsolódó cikk
Kommentek