Megérkeztek Sanghajba az első magyar lovak

15lo kina2019 og

Kiemelt újságírói érdeklődés mellett 2019. október 18-án megérkezett Budapestről Sanghajba az első 15 magyar versenylovat szállító repülőgép - a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóközleménye:

"A Sanghaji Lovassport Szövetség és a Magyar Lovassport Szövetség még 2018. novemberében, az első China International Import Expo (CIIE) során kötött együttműködési megállapodást. A versenylovak ennek keretében kerültek új tulajdonosaikhoz. A lovak 30 napos karantént követően kezdhetik meg a versenyeket Kínában. A lovak értékesítése annak az együttműködésnek az első eleme, melyet a felek tervei szerint több területet is értintő szakmai együttműködés és újabb lovak szállítása követ.

Dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa a tavalyi aláíráson is részt vett. Most úgy nyilatkozott: Németország és Hollandia, a két sportló tenyésztő nagyhatalom után már Magyarország is megjelent a kínai piacon. A világ legnépesebb országában egyre népszerűbbek a lovassportok. Jelentős fizetőképes kereslet van tehát a távol-keleti országban. Ez Magyarország számára azért is fontos, mert ezen a területen is fel tudunk zárkózni a világ élvonalához.

A külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztos hozzátette: Az együttműködés egyik célja magyar sportlovak kínai piacon történő értékesítésének támogatása, mely hosszú távon is garantálja, hogy a kínai versenyló génállomány egészséges legyen, az elvárásoknak megfelelő módon frissüljön, valamint rendszeres szakmai tapasztalatcsere induljon be a felek között.

Az együttműködés másik fontos célja, tette hozzá Budai Gyula, hogy a lovassporthoz szorosan kapcsolódó társterületeken (mint például lovak belovaglása, lovas edzők képzése, szakállatorvosi képzés, lovasturizmus) is kialakuljon szakmai együttműködés az illetékes intézmények között.

Magyar oldalról a Nemzeti Lovarda biztosította a helyszínt a lovak kiválogatásához és az egészségügyi vizsgálatokhoz, kínai oldalról pedig a Sanghaji Lovasközpont biztosítja, hogy a lovak megfelelően képzett gazdákhoz kerüljenek."

15lo kina2019 11

Szöveg: Külgazdasági és Külügyminisztérium
Fotó: Riderline

Kapcsolódó cikkek
Kommentek