Osztrák győzelem a Világkupa versenyszámban

Gpuck vk og

Szombaton öt izgalmas versenyszám várta a közönséget a Nemzeti Lovardában. A nap legrangosabb eseménye, a CSI***-W 155 centiméteres Világkupa és olimpiai minősítő versenyszám a Honvédelmi Minisztérium díjáért telt ház előtt zajlott. A versenynapon Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere is tiszteletét tette. A Magyar Lovassport Szövetség Díjátadó Ünnepségén a Gróf Széchenyi István Emlékérmeket miniszter úr adta át a kitüntetetteknek majd ott volt a nézők soraiban a MH BHD gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály bemutatója alatt is.

A szombati napot a fiatal lovak döntője nyitotta meg az MSLT díjáért. A 125-130 centiméteres magasságon, összevetéssel megrendezett versenyszám összdíjazása ezer euró volt, a szám különdíját pedig a René Tebbel Ménállomás ajánlotta fel.

A 45 induló közül 11 hatéves és 7 hétéves ló került az összevetésbe, az idősebb korosztályt az alappályához hasonlóan itt is magasabb akadályok várták.

Az összevetés első hibátlanját a görög Angelos Touloupisnak sikerült teljesítenie Karima 25 nevű lovával, az első magyar hibátlant pedig Mráz Tamás és Cornet Champion-N könyvelhette el. Végül mindkét párost szólították az eredményhirdetésre, de teljesítményük a dobogóra nem volt elég. A vezetést ugyanis kicsivel később átvette és végig meg is tartotta Koncz Ferenc Zico Blue apaságú ménje, Genius Conference nyergében ifj. Szabó Gábor.

Ifj. Szuhai Gyulának gyors lovaglással, bátor fordulókkal szintén sikerült hibátlant teljesítenie a Cornet Obolensky apaságú Cornet’s Blue SZ-szel, megszerezve a második helyet.

A hétéves lovával az összevetés második felében induló thaiföldi lovas, Janakabhorn Karunayadhaj – Diamo De L’anglissant Z zárt harmadikként.

A lovasoknak a versenybíróság elnöke, Schlezák Melinda, a Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesület elnöke, dr. Jármy Miklós, valamint a René Tebbel ménállomás nevében Szentirmai Ferenc gratulált.

1 szabo 2
Ifj. Szabó Gábor - Genius Conference

Kétfázisos, megszakításos elbírálásban zajlott a CSI* Big Tour 135 centiméteren a Nemzeti Lovardáért Alapítvány Díjáért. A 23 lovast felvonultató mezőnyből hét versenyzőnek sikerült hibátlanul teljesítenie mindkét fázist. A leggyorsabb a cseh Marek Klus volt L-Querida nyergében. Második Kovács Roland és a Kannan apaságú Kánaán, harmadik helyen szintén egy cseh páros végzett, Filip Dolezal és Olaf VD Begijnakker.

A lovasoknak a versenybíróság nevében Robert Fekar, a Nemzeti Lovardáért Alapítvány képviseletében pedig Karig Gábor gratulált.

1 klus 1
Marek Klus - L-Querida

140 centiméteren 28 lovas szállt versenybe a Horse Trans Cargo díjáért, közülük mindössze tíznek sikerült hibátlanul teljesíteni a pályát. A versenyszámban kettős Szuhai-siker született. Az első helyet a teljes mezőny legfiatalabb lovasa, Szuhai Rodrigo szerezte meg Cornettel, második lett édesapja, Szuhai Gyula és Shiarado SZ. Harmadikként zárt ifj. Szabó Gábor és XIXO Borgia.

A versenyzőknek a Horse Trans Cargo nevében Lengyel Róbert gratulált.

1 szuhair 2
Szuhai Rodrigo - Cornet

Telt ház előtt zajlott a nap legrangosabb versenyszáma, a CSI***-W 155 cm-es Világkupa és olimpiai minősítő versenyszám a Honvédelmi Minisztérium díjáért.

Az egyszeri összevetéssel megrendezett versenyben a lovasok Longines díjugrató világranglista pontokat gyűjthettek és minősülést szerezhettek az idén Milánóban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra, illetve a jövő évi olimpiára. Mindezért 14 akadályt, 17 erőkifejtést kellett hibátlanul és alapidőn belül teljesíteniük.

A MER minősülést több magyar párosnak is sikerült megszereznie (a teljesség igénye nélkül: ifj. Szabó Gábor – Mezőhegyes Chabala, Czékus Zoltán – Ricola, ifj. Szentirmai Ferenc – Quandro Blue PS, ifj. Lázár Zoltán – Diablo, ifj. Kövy András -E-UP, Mráz Tamás – BN Silver), ez azonban nem jelentette azt, hogy ők be is jutottak az összevetésbe. A pálya nehézségét jól mutatja, hogy a 36 lovast felsorakoztató mezőnyben mindössze hét hibátlan lovaglást láthatott a Nemzeti Lovarda közönsége.

Nem volt könnyű dolga az összevetésben elsőként pályára lovagló cseh Nikola Bielikovának, aki a biztos hibátlanra hajtott. Az utána következett Gerfried Puck, majd Szuhai Péter és az ukrán Alisa Danilova is nagyobb iramot lovagolva teljesítette a rövidített pályát. Nagy meglepetésre verőhibát vétett a verseny egyik legeredményesebb lovasa, a görög Angelos Touloupis, így számára elúszott a dobogó lehetősége. Kicsit várni kellett az utolsó összevetőre, a Szaúd-Arábia színeiben versenyző Abdullah Alsharbatlyra, ugyanis lova, Kannabis van de Bucxtale az alappályán két patkóját elveszítette, így ezeket a verseny ügyeletes kovácsának, Botka Ferencnek gyorsan pótolnia kellett. Úgy tűnt, az új patkók szerencsét is hoztak a párosnak, hatalmas iramban hibátlanul teljesítették az összevetés pályáját. A diadal pillanatai azonban nem tartottak sokáig, a versenybíróság állatorvosi döntéssel megerősítve diszkvalifikálta a párost. A győzelmet így az osztrák Gerfried Puck szerezte meg Equitron Melody Vd Smidshoeve nyergében.

1 puck 7
Gerfried Puck - Equitron Melody Vd Smidshoeve

Második az NLSF Program lovasa, Szuhai Péter és Chacco’s Girlstar.

2 szuhai 2
Szuhai Péter - Chacco's Girlstar

Harmadik az ukrán Alisa Danilova és Cossinelle.

3 danilova 1
Alisa Danilova - Cossinelle

Az eredményhirdetésre szólított versenyzők a MH BHD gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály lovasainak kíséretében tértek vissza a pályára. A helyezetteknek Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, dr. Budai Gyula országgyűlési képviselő, valamint a nemzetközi versenybíróság nevében Cambell-Grieve Dervilla gratulált. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. díjait Bachar Najari, a manufaktúra tulajdonosa adta át a nyerteseknek. A versenyszám összdíjazása 58.000 euró volt.

36 lovas állt rajthoz a napot lezáró CSI1* Small Tour 130 centiméteres, hibaidős elbírálású versenyszámában az Inter Horse Truck díjáért.

Újabb győzelmet könyvelhetett el ifj. Szabó Gábor, akitől ezúttal a For Feeling apaságú For The Moment nyergében láthatta a leggyorsabb hibátlant a közönség. Másodikként zárt Kovács Roland és Numino nevű pej ménje. Harmadik Kárándi Imre és az Agropoint Kft. sötétpej heréltje, Uripoint.

A versenyzőknek Kovács Csaba, az Inter Horse Truck tulajdonosa adta át a díjakat, a versenybíróság képviseletében pedig Abay Pál gratulált.

1 szabo moment 1
Ifj. Szabó Gábor - For The Moment

A rendezvény főtámogatója a Szerencsejáték Zrt.

Tovább a verseny részletes programjára »

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kommentek