Öt versenyszámból négy magyar győzelem a Széchenyi Emlékverseny első napján

Szuhaip zog

Szemerkélő eső fogadta a Gróf Széchenyi István Emlékverseny, olimpiai minősítővel egybekötött Díjugrató Világkupa első indulóit.

A négynapos versenyhétvégét a fiatal lovak 120-125 centiméteres magasságú versenyszáma indította 50 párossal. A nemzetközi szinten legmagasabb minősítéssel rendelkező pályaépítő, Werner Deeg 450 méter hosszú pályáján 11 akadály, 12 erőkifejtés várta a 6-7 éves fiatal lovakat és lovasaikat.

Az első hibátlan lovaglást Horváth Balázstól és Acteontól láthatta a közönség, majd a tizenhatodikként induló ifj. Szabó Gábor vette át a vezetést, amit sikeresen meg is tartott a versenyszám végéig Koncz Ferenc Zico Blue apaságú ménje, Genius Conference nyergében.

A második helyet a román színekben versenyző Zárug Gyula szerezte meg Lawito PSZ nevű kancájával, harmadikként pedig a görög Angelos Touloupis és Karima 25 végzett.

A helyezetteknek a versenybíróság nevében Abay Pál gratulált.

1vrsz ifj Szabo G Genius Conference
Ifj. Szabó Gábor - Genius Conference

Szintén 50 lovas állt starthoz a 125 centiméteres magasságon megrendezett Small Tourban. A verseny első felében Marek Klus szerezte meg a vezető pozíciót, de ezt csak Göttler Vilmos és Jégvirág pályára lépéséig tudta megtartani. A cseh lovasnak így meg kellett elégednie a második hellyel, a győzelmet pedig az 1992-es barcelonai olimpián magyar színekben versenyzett Göttler Vilmos szerezte meg. A 72 éves lovas győzelme kiválóan mutatja, hogy a lovaglás nem korhoz kötött, hogy egy folyamatosan edzésben lévő és versenyző, az idősebb korosztályhoz tartozó lovas is bármikor maga mögé utasíthatja a fiatalabb generációt. Ifj. Szabó Gábor és For The Moment ezúttal harmadikként zárta a versenyszámot.

A lovasok a TM Toys Hungary, az élethű Schleich figurák forgalmazójának különdíját is átvehették Gál Ibolyától, a cég képviselőjétől. A versenybíróság nevében Juhász Dóra gratulált.

2vrsz Gottler V Jegvirag
Göttler Vilmos - Jégvirág

135 centiméteres magasságú akadályok fogadták a harmadik versenyszámban induló lovasokat a kétfázisos, megszakítás nélküli CSI***Concorde Díjban. A győzelmet az osztrák Josef Schwarz JR. szerezte meg Lor JDV nyergében. Rendszeres résztvevője a budapesti eseményeknek Kristaps Neretnieks Lettországból, aki Quandar Cece nevű lovával egy szép második helyezéssel indította a versenyhétvégét. Harmadik a szintén osztrák színeket képviselő Josefina Goess-Saurau és Mine That Bird.

A versenybíróság nevében Robert Fekar gratulált a lovasoknak.

3vrsz Josef SCHWARZ JR LOR JDV
Josef Schwarz JR.- Lor JDV

A csütörtöki nap legmagasabb versenyszáma a CSI*** 145 cm NLSF Díj volt 2000 euró összdíjazással, ahol a résztvevő lovasok minősülést szerezhettek a szombati világkupa versenyszámra. A hibaidős elbírálással rendezett versenyszámra 46 lovas adta le a nevezését.

A mezőny első indulója, az osztrák Fritz Kögelnig Jun. egy gyors hibátlan lovaglással alaposan feladta a leckét versenytársainak, akik megpróbáltak lépést tartani vele, de különösen a verseny első felében az Inter Horse Truck meredek és az azt követő barna okszer sok áldozatot szedett, így Kögelnig sokáig megőrizte vezető helyét. A fordulatra egészen a 42. lovasig kellett várni, amikor Mráz Tamásnak és BN Silvernek sikerült átvennie az elsőséget. Az utolsóként induló Szuhai Péter Chacco’s Girlstar nyergében az addigi legjobb időnél is két tizedmásodperccel gyorsabb kört teljesített, így az NLSF Díjban végül az NLSF Program egyik lovasa szerezte meg a győzelmet. Harmadik az osztrák Gerfried Puck és Equitron Melody, majd Fritz Kogelnig Jun. – BG Ziro Percent és Constantin Cojocariu – Coco Chanel a további sorrend.

Az NLSF Program többi lovasa is pályára lépett a minősülésért: az ifj. Szabó Gábor – Mezőhegyes Chabala, ifj. Lázár Zoltán – Diablo és Jármy Vince – Chinoubet PS párosok verőhiba nélkül teljesítették a versenyszámot. Ifj. Kövy András és E-UP négy, Szentirmai Ferenc és Quandro Blue PS pedig tíz hibaponttal zárt.

4vrsz Szuhai P
Szuhai Péter - Chacco’s Girlstar Szuhai Péter – Chacco’s Girlstar

A CSI*** Five Star Horse Auction díjáért 140 centiméteres magasságon zajlott hibaidős elbírálással. Negyven lovas vállalta a nap utolsó megmérettetését, ahol 450 méteren 12 akadály és 14 erőkifejtés várt rájuk. A versenyszámban sorra születtek a hibátlanok és az egyre jobb időeredmények. Christoph Obernauer és Kleons Can Fly, majd Verena Haller és Cary Anne után Burucs Barna villámgyors hibátlanjával legyőzhetetlennek tűnt, de a mezőny legfiatalabb lovasa, Szuhai Rodrigo Cornet nyergében két másodperccel hamarabb vágtatott át a célvonalon. Így a végső sorrend: Szuhai Rodrigo – Cornet, Kovács Henri – Tambourino, Burucs Barna – Cesal P.H., Verena Haller – Cary Anne, Christoph Obernauer – Kleons Can Fly és Angelos Touloupis – Del Rey of the Lowlands Z.

A helyezetteknek a Five Star Horse Auction képviseletében Becsey Adrienn gratulált.

Szuhai R Cornet
Szuhai Rodrigo - Cornet

A rendezvény főtámogatója a Szerencsejáték Zrt.

Tovább a verseny részletes programjára »

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikk
Kommentek