Sporttörténelmi siker: Nemzetek Díja győztes Ausztriában magyar ifjúsági díjugrató csapat

Lamprechtshausen2023og

A Salzburg melletti Lamprechsthausenben közel két évtizede rendezik meg május elején a népszerű utánpótlás CSIO-t. Ezúttal is nagy létszámban álltak starthoz magyar fiatalok: tíz-tíz lovas a gyermek és ifjúsági korosztályban, és a fiatal lovas, póni kategóriában is volt magyar csapat. A lovasok Pirik Zsolt utánpótlás szövetségi kapitány vezetésével versenyeztek.

Európa legjobbjai között harmadik a magyar gyermek válogatott

Tizenegy ország négy-négy lovasból álló csapatai álltak starthoz a gyermek korosztály Nemzetek Díja versenyszámában.

A magyar lovasok az első fordulóban egyedüli hibátlan teljesítménnyel vezető pozícióból várták a folytatást. Petes Maja Cortezzel 14 hibaponttal zárt a második körben, míg az első felvonás hibátlan magyar lovasai egy-egy verőhibákkal. A 12 hibapont a végelszámolásban az erős mezőny harmadik helyét hozta, így dobogóra léphetett a magyar csapat:

  • Bodnár Annabell – Identity
  • Fábián Johanna – Chabal
  • Petes Maja – Cortez
  • Szuhai Rodrigo – Cornet

A CSIO Nemzetek Díja győzelmet Olaszország szerezte meg a lovas dinasztiák gyermekeivel teletűzdelt németek előtt. A harmadik helyezett magyar válogatott mögött végzett az angol, belga, holland, lengyel, cseh, portugál, litván és a házigazda osztrák válogatott csapat.

Harmadik
Harmadik2

Hibátlan pályákat lovagolt a fiatal lovas válogatott

Kifejezetten nehéz pályát épített Franz Madl, osztrák nemzetközi pályaépítő a fiatal lovas Nemzetek Díjában.

A 145 centiméteres, kétfordulós versenyszámban a magyar színeket három hölgy lovas képviselte. A válogatott első lovasa Lukács Loren volt a sárga Edward Z-el, a versenyző az első fordulóban tizennégy, a második körben kilenc hibaponttal teljesítette élete első fiatal lovas csapatversenyét.

A Csehországban dupla nullát teljesítő Simicska Anna Hamanta B-vel ezúttal az első körben tizenkét hibaponttal zárt, a másodikban viszont egy kimagasló értékű hibátlant mutatott be, ugyanúgy, ahogy Lóránt Attila tanítványa, Csetényi Lea is Hámorral.

Győztek a házigazda osztrákok, másodikok az angolok, harmadikok a német lovasok. A háromfős magyar csapat mindösszesen öt hibaponttal lemaradva a bronzéremtől a hatodik helyen zárta a fiatal lovas Nemzetek Díját.

Gubicza Sarolt második a póni nagykörben

A póni kategória eddig nem tartozott a magyar utánpótlás díjugrató sport eredményes területeihez, de az utóbbi időben sikerült felzárkózni. A tizenegy ország részvételével megrendezett ausztriai CSIO póni kategóriájának 125 centiméteres nagykörében nagyszerű magyar siker született. Varga Zoltán tanítványa, Gubicza Sarolt kilencéves, Evye Quatre Saisons nevű póniján egy gyors hibátlannal a második helyen lovagolhatott be az eredményhirdetésre. Gubicza Dorottya Vip Des Demoiselles nevű pónijával ebben a kategóriában négy hibaponttal ért célba. A magyar pónis lányok sikerlistáját gyarapította, hogy Csizmadia Csenge Aisha-Amirával a kiskörben ért el harmadik helyezést.

Nemzetek Díja győztes az ifjúsági díjugrató csapat

Az előző napok sikerei után szombaton a magyar díjugrató utánpótlás lovasai feltették az i-re a pontot Ausztriában.

Tíz jelentős erőt képviselő ország négyfős válogatottja állt starthoz a kétfordulós, 140 centiméteres ifjúsági kategóriában.

A magyar csapat első két lovasa, ifj. Szuhai Gyula Perthy Jacksonnal és Kisgergely Kata Csenge Bizar VDL-lel hibátlanul, illetve négy hibaponttal lovagolt, H. Nagy Emma Hopefullyval kétszer nyolc hibaponttal teljesített. A záró lovas Ferencz Dalma Mercédesz Corrada nyergében dupla hibátlannal biztosította be ezt a nagyszerű sikert.

A magyar csapat mögött sorrendben Németország, Belgium, Olaszország, Nagy-Britannia, Lengyelország végeztek.

Gyoztes2
Gyoztes3

Gratulálunk a lovasoknak, az edzőknek, lótulajdonosoknak, szülőknek!

Forrás és fotó: Díjugrató Szakág

Kapcsolódó cikk
Kommentek