Lenyűgözték a lipicai lovak az angol király főlovászát

Buckingham szvarad 2024 1

III. Károly brit uralkodó főlovásza, Toby Browne ezredes és a király főkocsisa, Matthew Powers az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradnál tett látogatást.

Csipkéskútra is ellátogattak, ahol megtekinthették, hol nőnek fel és erősödnek a lipicai méncsikók, valamint betekinthettek a gróf Nádasdy Ferenc huszárosztálynál zajló lóképzésbe. Az igazgató, Cseri Dávid beszámolója szerint a látogatókat lenyűgözte a lipicai lovak intelligenciája és képzettsége mind nyereg alatt, mind fogatban - maga a főkocsis is bakra pattant, hogy utóbbit kipróbálja.

Buckingham szvarad 2024 2
Buckingham szvarad 2024 3

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter londoni nagykövetként kiemelt hangsúlyt fektetett az ottani lovas ágazattal való kapcsolattartásra. Ennek a jó kapcsolatnak köszönhető, hogy 2023 novemberében öt nóniuszt, egy lipicait, egy kisbéri félvért és egy sportlovat vásárolt hazánkból Nagy-Britannia hadserege. Az első világháború kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy magyar lófajták kerültek a Királyi Lovas Testőrséghez.

Cseri Dávid 2023. decemberében Angliába látogatott, ahol vendéglátója Toby Browne ezredes volt. Az angol és magyar lovaskultúra számos kapcsolódási pontja mellett a jövőbeli együttműködési lehetőségekről egyeztettek. Akkori vendéglátója most viszonozta a látogatást.

Forrás és fotó: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Kapcsolódó cikk
Kommentek