5 téli lótartási hiba, amiket Te ne kövess el

Tel Kiemelt900

Télen különösen oda kell figyelned lovad szükségleteire, és előfordulhat, hogy változtatnod kell bevett lótartási szokásaidon. Lovad egészsége érdekében győződj meg róla, hogy te nem követed el az öt leggyakoribb téli lótartásbeli hibát.

A leggyakoribb hiba: befagy az itató

Lovad nem tud eleget inni, ha befagy az itatója, a hó és a jég pedig nem helyettesíti a tiszta, fagymentes ivóvizet. Ha lovad nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű fagymentes vízhez, megnő a kólika kialakulásának kockázata. Jó megoldás lehet egy merülőlabdás vagy egy fűtőszálas itató beszerzése, illetve a langyos víz itatása.

2. A hőmérséklet csökkenésével nem növeled a takarmányadagot

Ahogy a hőmérséklet csökken, lovad több kalóriát éget, hogy fenntartsa testhőmérsékletét. Ha ezt nem kompenzálod a szálas takarmány mennyiségének növelésével, akár komoly súlyveszteséget is eredményezhet. Különösen érzékenyek a hidegre az idős, illetve beteg, legyengült immunrendszerű lovak. Kérd ki bátran állatorvosod tanácsát azzal kapcsolatban, hogy mennyi takarmányra van lovadnak szüksége a téli hónapokban.

Ne hagyd, hogy befagyjon az itató!

3. Túl kevés mozgás

Ugyanúgy, mint nekünk embereknek, a lovaknak is megvan a maga mozgásigénye, még akkor is, ha hideg van. Sőt, őket talán még kevésbé zavarja a rossz idő. Ha teheted, folytasd a lovaglást a téli hónapokban is. Ha ezt a körülmények nem teszik ezt lehetővé, akkor naponta jártatózd vagy engedd ki karámozni, ha biztonságosan megoldható.

4. Elhanyagolt paták

Minden lónak szüksége van a napi pataápolásra és 6-8 hetente szaruszabályozásra akár patkolva van, akár nincs, még akkor is, ha nincs lovagolva.

5. leggyakoribb hiba: kevesebb ápolás

Még akkor is, ha télen kevesebbet lovagolsz, rendszeresen ápolásra van szüksége a lovadnak. Így fedezheted csak fel a betegséget, sérülést, súlycsökkenést, elvesztett patkót, stb. Lótartóként a lehető leggyorsabban be kell avatkoznod, ha valami baj van, és ennek feltétele, hogy rendszeresen ellenőrizd lovad állapotát.

Ahogy csökken a hőmérséklet, úgy növeld lovad szénaadagját

Fotó: Pixabay

Forrás: HorseChannel

Kommentek