A bemelegítés a lovasnak is fontos

Nyujtas900Kiemelt

Lovad bemelegítését és munka utáni leléptetését bizonyára semmi pénzért ki nem hagynád. De Te be szoktál melegíteni, mielőtt lóra ülsz? Sok kellemetlenség - például a derékfájás - a legtöbb esetben megelőzhető lenne egy kis tornával, gimnasztikával lovaglás előtt.

Magyarországon elhanyagolható azoknak a lovardának a száma, ahol a lovasok lovaglás előtt bemelegítenek és az óra után lenyújtanak. És sajnos éllovasokat sem látni, hogy a pálya szélén bemelegítenének. Viccesen is hangzik? Pedig nagyon hasznos lenne!

Sok lovas persze rávágja, hogy „én bemelegítek, hiszen leápolom és felnyergelem a lovat lovaglás előtt”. A ló körüli teendők valóban átmozgatnak egy kicsit, de élettani hatását tekintve össze sem hasonlítható egy alapos bemelegítéssel.

A lovaglás sport. Lovaglás közben terhelés éri a vázrendszert, az izomzatot, az ízületeket. A sérülések, húzódások, majd például a krónikus problémák – úgy mint a tartós derékfájdalom – elkerülése érdekében fel kell készítened testedet az igénybevételre. Különösen igaz ez a hűvösebb téli időszakra. Ilyenkor a lónak és lovas izmainak is hosszabb bemelegítésre van szüksége.

Lássuk, mit tehetsz magadért! Nem kell nagy dolgokra gondolni, de minden lovaglás előtt érdemes elvégezni néhány egyszerű gyakorlatot.

A bemelegítést kezdd keringésfokozással: futással, helyben futással. Utána jöhetnek a karkörzések, lábemelések, guggolások, majd a nyújtózkodás, törzsfordítás, törzsdöntés – minden, ami az iskolában a testnevelés órák elején is szerepelt. Nyak-, kar-, törzs- és lábgyakorlatok. A nyújtásnál – a fokozatosság elvét betartva – a cél az ízületi mozgáshatár megközelítése.

Végül pedig lovaglás után is végezz nyújtó hatású gyakorlatokat. Keress egy alkalmas helyet, ahol a láb- és hátizmokra különös figyelmet fordítva végezheted a nyújtást, lassan és kitartva.

Mindez alkalmanként csak 5-10 percet vesz igénybe. Csak ennyit kell rászánnod a bemelegítésre, egészséged és jó közérzeted megőrzésére. És ne feledd, a lovaglás mellett kiegészítő sportként a futás és az úszás javasolt. De ajánlott még a pilates, a jóga, de más, sok nyújtó gyakorlatot tartalmazó sport is előnyös hatással lesz a nyeregben nyújtott teljesítményedre.

Írta: Száz Petra, lovaskultúra oktató

Fotó: lostinfog – Flickr, Twitter

Kommentek