Kánikulai túlélőtippek lovasoknak

Fouganza kanikula 3

Ahhoz, hogy a legmelegebb napokon is komfortosan érezd magad a nyeregben, következzen néhány hasznos tipp Vinnay Patrícia, Fouganza országos lovassport felelőstől, melyeket érdemes megfogadnod.

Víz, víz, víz

Az ember napi minimális vízszükséglete testsúlykilogrammonként 30 ml. Ennek minimum másfélszeresét kellene meginnia annak, aki fizikai aktivitást végez, vagy sportol. Sajnos hajlamosak vagyunk csak akkor inni, amikor már tényleg nagyon szomjasnak érezzük magunkat. Azonban ilyenkor már régen dehidratált a szervezet. Szóval ne várd meg ezt az érzést! Számold ki, hogy Neked mennyi a minimális vízigényed, vigyél magaddal egy nagyobb kulacsot, és tűzd ki nap elején, hogy hányszor fogod utántölteni a nap folyamán, majd ügyelj is rá, hogy valóban elfogyaszd azt a mennyiséget nap végéig. Hidd el, a szervezeted meghálálja a gondoskodást.

Természetesen lovad hidratálásáról se feledkezz meg munka előtt, és után! Szánj kellő időt a lesétáltatásra ilyenkor is, a lovadnak adott víz pedig most se legyen jéghideg.

Fouganza kanikula 4

Kerüld el a napszúrást

Napszúrást kapni ma már sajnos kifejezetten könnyű, és nagyon kellemetlen tünetei vannak már aznap este: fejfájás, szédülés, hányinger, hogy csak néhányat említsünk. Egyik sem kellemes. Lovasként, jellemzően sötét színű kobakot viselve, a tűző napon fizikai aktivitást végezve még előbb megvan a baj, ráadásul észre sem veszed, csak amikor már elkezded rosszul érezni magad. Próbálj lehetőség szerint csak annyit tartózkodni a tűző napon, amennyit elkerülhetetlen, és amint lehetőséged van rá, keress árnyékot. Ha van saját lovad, rá is kiemelten érdemes odafigyelni, hogy csak akkor menjen egész napra karámba, ha ott árnyékos beálló és elegendő ivóvíz rendelkezésre áll, hiszen a lovak is tudnak hőgutát kapni, és náluk ez sokkal veszélyesebb, mint nálunk, embereknél.

Kerüld el a leégést

Az UV sugárzás a nyári időszakban kíméletlenül erős, már egészen rövid idő alatt is le lehet égni, ami sajnos nem csak múló kellemetlen bőrpír, égő érzés, és hámló bőr formájában jelentkezik. A bőr ugyanis nem felejt. Valahányszor leégsz, nő az esélyed a bőrrák kialakulására idősebb korban. Érdemes ezért már fiatalon nagyon odafigyelni a bőröd védelmére. Ezt megteheted magas faktorszámú napvédő krémmel, melyet egy-két óránként érdemes használni – lovad érzékeny, pigmentálatlan orrát is nyugodtan bekenheted vele -, vagy UV szűrős ruházattal. A legfontosabb iránymutatás mégis az, amit nem véletlenül hangoztatnak annyit: 11-15 óra között érdemes kerülni a tűző napon való hosszabb tartózkodást. A fedett lovarda nyáron is nagyon jó szolgálatot tehet.

Fouganza kanikula 5

Ügyelj szemed védelmére is

Az erős fény és az UV sugárzás bizony a szemre is hatással van. Érzékeny szeműek észrevehetik magukon, hogy amint kisüt az az igazi nyári nap, máris hunyorognak, aminek következtében néhány éven belül bizony megjelennek az első ráncok, holott még sokáig nem lenne itt az ideje. Napszemüveget hordani egyáltalán nem azt jelenti, hogy valaki beképzelt, bármit is sugall felénk kimondatlanul a média. Nyugodtan viseld versenyen is, ha szükségét érzed. Fontos, hogy jó minőségű napszemüveget válassz, amely hatékonyan kiszűri az UV sugarak akár 100%-át. Kínálatunkban mindenféle fizikai aktivitáshoz való napszemüveg közül választhatsz, lovasok számára tökéletes a futáshoz, vagy a kerékpározáshoz ajánlott sportnapszemüveg.

Érdemes tisztában lenni a napszemüveg viselésével kapcsolatos udvariassági szabályokkal, például, hogy ha beszélsz valakivel, akkor illik legalább a beszélgetés elején levenni a napszemüveget, hiszen a kommunikációnk túlnyomó része nonverbális, tehát arc-és testjelekkel történik, ezért kifejezett illetlenség eltakarni a szemünket ilyenkor. Azonban, ha a szemed nem bírja az erős napsütést, nyugodtan tedd vissza a szemüveget, ezért még elnézést sem kell kérned, elég ha a gesztust megadod partnerednek találkozáskor, értékelni fogja. Különösen fontos ez bemutatkozáskor, hiszen első benyomást csak egyszer lehet tenni.

Viselj technikai nyári ruházatot

A legmelegebb napokon mutatkozik meg igazán a különbség a pamut és a technikai anyagok között. Míg előbbi magába szívja az izzadságot, önmagában is meleg, és lovaglás után hosszú ideig nedves marad, addig a technikai ruházat jól szellőzik, végig száraz érzetet biztosít, mert a nedvességet felületén gyorsan szétteríti, és extrém gyorsan megszárad mosás után – amire szükség is van, mert bizony kellemetlen szagokkal jár a viselete, tehát ezeket a ruhadarabokat, különösen a felsőruházatot naponta érdemes kimosni. Technikai nyári ruházat kiválasztásához pörgesd át a Fouganza aktuális tavasz-nyári kollekcióját!

Fouganza kanikula 2

Viselj minél jobban szellőző kobakot

A Fouganza legjobban szellőző modellje a C 500-as kobak, mely S-es és M-es méretben elérhető, jó ár-érték arányban kapható, és kifejezetten elegáns darab. Gyermekek és felnőttek egyaránt viselhetik, és még versenyezni is lehet benne. Bélése kivehető, és mosógépben mosható, érdemes ügyelni a kobak belső higiéniájára is, különösen kánikula idején.

Figyelem! Soha ne hagyd a kobakodat a tűző napon, vagy az autó kalaptartóján! Rá is van írva minden kobakra a belső tájékoztató matricájára, hogy nem bírja a tűző napot, védelmi ereje csökken tőle. Ez minden piacon lévő fejvédőre igaz.

Ha nagyon nem bírod a meleget...

Bizony, vannak olyan lovasok, akik egyszerűen annyira nem bírják a meleget, hogy képesek rosszul lenni edzésen, versenyen, ha sokáig a tűző napon kell lovagolniuk. Nekik extra tipp a nedvesítés lóra ülés előtt és közben. A nagyobb versenyeken a párakapu is pont ezt a célt szolgálja, amely alatt lóval áthaladva a kellemes vízpermet jótékonyan teszi a dolgát. De ha erre nincs lehetőség, készülhetsz egy kisebb spriccflaskával, amit például növények permetezéséhez árulnak. Felvehetsz egy pár átnedvesített teniszhez való csuklópántot, de akár a hajadat is bevizezheted lóra ülés előtt. Ezek mind nagyon sokat segítenek, különösen akkor, ha még gerincvédőt is hordasz.

Fouganza kanikula 1

A kánikula lónak és embernek egyaránt megterhelő, vigyázzatok magatokra!

Írta: Vinnay Patrícia, Fouganza országos lovassport felelős

Kapcsolódó cikkek
Kommentek