Dobrovitz dobogós a stuttgarti vk-fordulón

Dobrovitz Stuttgart2018 1000

Dobrovitz József a harmadik helyen végzett a FEI Fedeles Fogathajtó Világkupa-sorozat stuttgarti fordulójában. A magyar hajtó a holland Ijsbrand Chardon és a belga Glenn Geerts mögött zárt bronzérmesként. A viadal legnagyobb meglepetése, hogy a vk-címvédő és többszörös világbajnok ausztrál Boyd Exell a legjobb hármat felvonultató összevetésbe sem jutott be. A stuttgarti forduló nem csak Dobrovitz József, de a Dobrovitz lovak sikere is volt.

A látványos stuttgarti pályán a pályaépítő, dr. Wolfgang Asendorf a legújabb oxert, vizes akadályt, hidat, két maraton típusú akadályt és selybákat helyezett el, melyek megnehezítették a hajtók dolgát.

Az első versenyszám a belga Glenn Geerts győzelmével zárult. Minden versenyző kétszer hajtott és eredményük összeadása után alakult ki a végső sorrend. Nagyon jó időeredménnyel és hibátlan hajtással a második helyen jutott be Dobrovitz József a legjobb három hajtó összevetésébe, ahol IJsbrand Chardon és Glenn Geerts voltak az ellenfelei a dobogós helyekért.

Dobrovitz az összevetés során a két maratonakadályban egy-egy verőelemet ütött, időeredménye 150,96 másodperc volt, de a 8 másodperc plusz hiba azt eredményezte, hogy a harmadik helyen zárt. A győzelmet IJsbrand Chardon szerezte meg, Glenn Geerts a második helyen végzett. A stuttgarti forduló nagy meglepetésre nem sikerült Boyd Exellnek, az ötödik helyen zárta a viadalt, tőle szokatlanul két verőlabdával. A versenyt nyerő IJsbrand Chardon véleménye szerint ez a szezon az eddigi legerősebb, minden hajtó győzni akar, de mindenkinek kockáztatnia kell, ha a dobogóra akar kerülni.

Dobrovitz József elégedett stuttgarti eredményével, hiszen Lyonban még nem sikerült a három legjobb hajtó közé bejutnia, Stuttgartban viszont igen. Dobrovitz József Harcos, Panda, Siglavy Capriola V-5 SK/ Betti és Tulipán XVIII-2-6 nevű lovait hajtotta mindkét versenyszámban.

Dobrovitz Stuttgart2018 1

A magyar hajtó hatalmas sikerként könyvelheti el, hogy a stuttgarti mezőnyben nagyrészt Dobrovitz lovak mentek, az ő általa korábban kiképzett lovak képezik a versenyzők sikereinek alapját. Georg von Stein is megjegyezte, hogy ha eredményesen akar szerepelni, el kell jönnie a Dobrovitz Lovasfarmra, mert győzni csak Dobrovitz lovakkal lehet.

Dobrovitz József elmondta, hogy nagyon várja a december első hétvégéjén megrendezésre kerülő budapesti fordulót, mert felesége, Mónika, akinek segítsége nélkül lehetetlen lenne a versenyzés, illetve a legkisebb Dobrovitz, Dani, is ott lesznek a versenyen. Ez még több erőt ad neki a versenyzéshez, és bízik abban, hogy fogata még tovább fejlődik és az eredménye is jobb lehet.

A legjobb tíz hajtót felvonultató FEI Fedeles Fogathajtó Világkupa-sorozat budapesti állomásán a mostani dobogósok mellett a holland Bram Chardon és a lyoni nyitófordulóban győztes svájci Jerome Voutaz, valamint szabadkártyával ifj. Dobrovitz József is pályára hajt majd. A sorozat döntőjét február elején Bordeaux-ban rendezik.

Forrás: Fogathajtó Szakbizottság
Fotó: Sonja Scharf, Hippo Foto - Dirk Caremans

Kapcsolódó cikk
Kommentek