Világbajnok fogathajtók hagyják kezük nyomát a Magyar Sportcsillagok Falán

TF tenyer og

A magyar sport több mint húsz kiválóságának kézlenyomatát készítették el február elején a Testnevelési Egyetemen, hogy azok is felkerüljenek a május 6-án, a Magyar Sport Napján újra felállítandó Magyar Sportcsillagok Falára. A meghívottak között volt Bárdos György, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán is.

Amikor a Testnevelési Egyetem Atlétika Csarnoka 2015. októberében leégett, a falán 166 magyar sportoló tenyérlenyomata közül mintegy 70-80 megsemmisült. A gyűjteményt Mocsai Lajos kezdeményezésére a Hemingway Alapítvány hozta létre még 1993-ban. Alapítója George F. Hemingway, a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának korábbi tulajdonosa volt. "Annak idején a Testnevelési Egyetemen méltó helyre került azoknak a sportolóknak és edzőknek a kézlenyomata, akik sokat tettek a magyar sportért. Csak olyanoké kerülhetett fel a Magyar Sportcsillagok Falára, akik sportolóként vagy edzőként világszínvonalú teljesítményt nyújtottak" - hangsúlyozta Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. A régi lenyomatokból 134-et egy régészcsapatnak sikerült restaurálnia, az elhunytakét pedig egy 3D-s képalkotó rendszerrel fogják újra elkészíteni a Képzőművészeti Egyetem restaurátori tanszékének segítségével.

Egy ilyen emlékfalnak köszönhetően a fiatalabb generációknak lehetőségük van az idősebbek tiszteletére és eredményeinek elismerésére, emelte ki a rektor és beszélt arról is, hogy Genzwein Ferenc kancellárral közösön tett kezdeményezésükre újítják meg a Magyar Sportcsillagok Falát, amelyet május 6-án, a Magyar Sport Napján fognak ünnepélyesen felavatni.

TF tenyer3

Február elején többek között olyan olimpiai érmes sportolók tenyérlenyomatát készítették el, mint Schmitt Pál, Hegedüs Csaba, Dónusz Éva, Mészáros Erika, Tatai Tibor, Török Ferenc, Siti Bea, Kökény Beatrix, Märcz Tamás, Szécsi Zoltán, dr. Török Ferenc, továbbá a világbajnok Monspart Sarolta, Talmácsi Gábor, Bárdos György, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán, illetve a 95-szörös válogatott labdarúgó, Juhász Roland.

2019 őszén már megtörtént 32 tenyérlenyomatot megörökítése, a májusi avatást követően pedig évente egy alkalommal tervezi a Testnevelési Egyetem újabb kézlenyomatok készítését.

TF tenyer2

Forrás: Testnevelési Egyetem
Fotó: Szalmás Péter (MOB), Tujner Balázs

Kapcsolódó cikkek
Kommentek