Léptek lovaik érdekében a dánok: lazítottak az orrszíjon

Orrszij900

A dán lovak fellélegezhetnek: a Dán Lovas Szövetség egy tudományos kutatás eredményei alapján úgy döntött, hogy 2018. január 1-jétől korlátozza az orrszíj szorosságát minden szakág versenyzői számára.

2014-ben a Dán Lovas Szövetség átfogó tudományos kutatást indított a versenyző lovakon használt különböző típusú lovas felszerelések, valamint ezek lovakra gyakorolt hatásának tisztázására. A tanulmány célja olyan bizonyítékokon alapuló tudás összegyűjtése volt, amely a jövőbeli szabályok kidolgozásának alapját képezheti. A kutatásban több mint 3000 lovat vizsgáltak díjlovaglásban, díjugratásban és lovastusában. A vizsgálat során feljegyezték a zabla és az orrfék típusát, megmérték az orrszíj szorosságát, és átvizsgálták a ló szájszegleteit sérüléseket keresve.

Az orrszíj szorossága egyértelmű összefüggést mutatott a szájüregi és száj környéki elváltozások előfordulásával. Minél szorosabb az orrszíj, annál több szájüregi elváltozást rögzítettek. E konklúziók alapján fontos megállapítani, hogy az orrfék szorosságának szabályozása fontos szerepet játszik annak érdekében, hogy csökkentse a szájsebek kialakulásának gyakoriságát a versenyző lovak minden szintjén.

A Dán Lovas Szövetség kijelentette, hogy nemkívánatosak azok a felszerelések a lovassportban, amelyek a ló szájának sérülését okozhatják, így kidolgozták az orrfék helyes beállítására vonatkozó szabályozást.

Az orrszíj szorosságának mérését egy speciális eszközzel végzik a ló orrcsontja ás az orrszíj közötti hézagban, aminek távolsága nem lehet kevesebb mint 1,5 cm. Ez a szabály minden szakágban érvényes és minden típusú orrszíjra vonatkozik Dániában.

2017-ben a kiválasztott technikai delegáltak tesztelték a mérési metódust és bemutatták a helyes beállítást mindenki számára, 2018. január 1-jétől pedig hivatalosan is életbe lépett a szabályozás. Ha az ellenőrzésen nem megfelelőnek ítélnek egy orrszíjat, megkérik a lovast, hogy a kívánt mértékig állítsa be, és ha ennek eleget tesz, folytathatja a versenyt. Ellenkező esetben szankciót szabnak ki.

Dán Lovas Szövetség a vizsgálati eredményeket ezzel egyidejűleg az edzők, lovasok és bírák okítására is felhasználja, hogy felismertessék a természetesen aktív száj fontosságát a lovak kiképzésében.

Helyesen beállított orrszíj

Írta: Szalontai Virág

Forrás: Eurodressage

Fotó: Equestrian Coach Blog, Kavalkade.de

A legfrissebb lovas hírek és cikkek egyenesen a postafiókodba:

Kommentek