Stresszcsökkentés a sportlovak mindennapjaiban

Soltibabett1 900

A betegségek megelőzése és kezelése szempontjából a humán orvostudományban egyre nagyobb teret kap a magatartási tényezők vizsgálata, hiszen a nem megfelelő viselkedési minták, a helytelen étrend és a rossz szokások nagy kockázati tényezőt jelentenek az egészségügyi problémák kialakulásában. A sportlovak menedzsmentjében épp ugyanennyire fontos kérdés az életminőség javításán keresztül történő teljesítménynövelés.

A megfelelő tréningprogram hozzájárulhat a sportlovakat érő stresszforrások csökkentéséhez, a tartós stressz okozta negatív hatások azonban nem küszöbölhetők ki sem nyereg alatti idomítással, sem pedig földről történő képzéssel. A fokozott terhelés okozta fizikai, mentális vagy érzelmi kimerülés következtében pedig számos egészségügyi probléma is felléphet.

A lovaknak is fontos a lazítás

Az ellazulás elősegítése, a testtudatosság fejlesztése, a mentális állóképesség javítása és a bizalom alapú motiváció erősítése nemcsak a versenyek közti regenerálódásban és a rehabilitációban, hanem a megelőzésben is jelentős szerepet játszik. A viselkedésváltozást célzó módszerek mellett a stresszcsökkentő technikák rendszeres alkalmazásával a sérülések kockázata is mérsékelhető.

A lovak jóléte kapcsán sok szó esik a bizalomról, aminek egyik kritériuma, hogy a ló jól érezze magát a vele való foglalkozás során.

A ló és az ő élete

A rendszeres állatorvosi vizsgálatok és lógyógyászati kezelések mellett a sportlovak tréningjét érdemes lehet különböző egészségmegőrző technikák használatával is kiegészíteni.

A megfelelő program összeállításához szükséges:

a lovat körülvevő rendszer (infrastruktúra, tartástechnológia, takarmányozás, személyzet, felszerelés) átfogó vizsgálata,

illetve azoknak a szituációknak a megfigyelése, melyekben a ló rendszeresen rész vesz (ápolás, tréning, szállítás, versenyek).

Kevesebb stressz – boldogabb és eredményesebb ló

A stressz mellett a negatív érzelmek (félelem, frusztráció, harag, unalom) okozta feszültségek nemcsak a tanulási képességet befolyásolják hátrányosan, hanem fizikai szinten merevséghez, később pedig egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

A propriocepció fejlesztését célzó gyakorlatok (biomechanikai szempontból korrekt testhasználatot támogató földmunka, cavaletti, terep) növelik a testtudatosságot és az önbizalmat. Az alternatív terápiák (masszázs, akupresszúra, mágnes-, ultrahang- és elektroterápiák), valamint a gyógynövénykeverékek alkalmazása a ló stresszre adott fizikai és érzelmi reakcióinak mérséklése mellett segíthetik a relaxációt.

Az izmok lazítását, a tudatosság fejlesztését és a stresszoldást célzó bodywork rendszeres használata kiemelkedő jelentőséggel bír nemcsak az életminőség javítása, hanem a képzés hatékonysága és a teljesítmény szempontjából is.

A Tellington módszer

A Tellington TTouch® bodywork kifejlesztése Linda Tellington-Jones nevéhez fűződik. A lágy érintések alapja egy speciális körkörös mozdulat (óramutató járásával megegyező irányban, 6 óránál kezdve, egy teljes kör és egy negyed), amely sejtszinten hat.

Minden hatás, ami a lovat éri, elraktározódik a sejtekben. A bodywork aktiválja a sejtek közti kommunikációt, pozitív irányba befolyásolja az idegrendszer működését, funkciója jóval több, mint az izmok átmasszírozása. Használatával nemcsak a lovas-, lovarda- vagy takarmányváltás okozta stressz csökkenthető, hanem olyan problémák megoldásában is segítséget nyújthat, mint az elrohanás, ijedezés, fejrázás, fejféltés, hevederérzékenység, beejtett hát, merevség vagy a helytelen testhasználat.

Rendszeres alkalmazásával az ideges, traumatizált vagy érzelmileg „lekapcsolt állapotban lévő” (shut down) lovakat ki lehet nyitni, elérhető, hogy motiváltakká és energikusakká váljanak úgy, hogy közben kiegyensúlyozottabbak is lesznek, tehát könnyebb lesz őket kezelni, szívesebben lesznek az emberrel. Az így kialakult kötődés túlmegy a tanult vagy kondicionált viselkedés keretein, ami óriási lehetőségeket nyit meg az együttműködés terén.

Az érintések során különböző erősségű, de mindig nagyon finom nyomást használunk. A foglalkozásból nemcsak a ló, de a lovasa is profitál, mert az érintéseket kivitelező személy is nyugodtabbá, elfogadóbbá és empatikusabbá válik, jobban és mélyebben megismeri a lovat, amitől félelme vagy távolságtartása feloldódik. Ahogy a ló önbizalma növekszik, más emberekben (állatorvos, patkolókovács, idegen személyek a versenyeken) is jobban meg fog bízni.

Az érintések alkalmazásakor fontos figyelembe venni, hogy vannak olyan állapotok, amik fokozott érzékenységgel járnak, illetve azt is, hogy ha az izmok merevek, vagy a lónak fájdalmai vannak, akkor bizonyos típusú érintések vagy a túl erős nyomás kellemetlen lehet számára.

A Tellington módszer a TTouch® bodywork mellett olyan földi és nyereg alatti gyakorlatokat is tartalmaz, melyek segítségével egy régi sérülés vagy fájdalom következtében berögzült helytelen testtartás is korrigálható.

Az ápolás több, mint rutinfeladat

A napi bánásmód (ápolás, vezetés, futószárazás, nyergelés, felszállás) is jelentős hatással van a ló általános válaszreakcióira és nyereg alatti viselkedésére.

A megfelelő ápolási rutin jelentős mértékben hozzájárulhat a stressz okozta negatív hatások mérsékléséhez. A tudatos ápolás nem csupán a ló lepucolását jelenti, hanem pozitívan befolyásolja a lovaglás minőségét és a versenyen nyújtott teljesítményt.

Ha az ápolás lassú, ritmikus mozdulatokkal történik, az ápolást végző személy nem merevíti meg a testét, légzése folyamatos, akkor a ló képes lazítani és megfelelően előkészíthető a lovaglásra. Ha feszült, merev, ideges lesz vagy magába fordul az ápolás alatt, akkor ezzel a problémával szükséges foglalkozni, mert negatívan befolyásolja a nyereg alatti teljesítményt.

Az olyan lóápolási program, ami támogatja a ló mentális, érzelmi és fizikai egyensúlyának megőrzését, forradalmi megoldást jelenthet a teljesítménynövelésre és a versenyek közötti regenerálódás felgyorsítására.

Összegzés

A sportlovak menedzsmentjében is célszerű lehet a különböző technikákat ló-lovas párosra szabottan, problémától függően, az elérni kívánt célok ismeretében egymással rugalmasan kombinálva használni, és adott esetben alternatív vagy humán terapeutákat is bevonni a csapatba.

Írta: Solti Babett Emese, Horsepatching.com

Fotó: Varga János / Venczel Zsolt Equine Photography

Felhasznált irodalom:

www.ttouch.com

Linda Tellington-Jones: The Ultimate Horse Behavior And Training

Tteam Connections Newsletter July – Sept, 2013.

An Introduction to the Tellington TTouch® Philosophy youtube video

A cikkben bemutatott módszerek, technikák és eszközök használata szakmai gyakorlatot igényel. Bár a cikkben közölt információk megbízhatónak ítélt forrásból származnak, csupán tájékoztatás célját szolgálják, a szerző nem garantálja azok teljességét vagy pontosságát és nem vállal felelősséget a felhasználásukért. Viselkedési, teljesítmény- vagy egyéb problémák megoldása során lovad állapotáról minden esetben konzultálj személyesen állategészségügyi és lovas szakemberekkel.

A legfrissebb lovas cikkek egyenesen a postafiókodba:

Kommentek