Lótartó helyek bejelentése lépésről lépésre

Lo boksz 1200

A lótartással kapcsolatos ügyintézés nem merül ki a lóútlevél kiváltásában. Minden egyes lótartó helyet regisztrálni kell, majd a regisztrációval már rendelkező tartási helyre bejelenteni az ott tartott lovakat. A precíz ügyintézés kifizetődő, hiszen a lótartók a kötelező vérvizsgálat elvégzésére támogatást vehetnek igénybe. Ebben a cikkben lépésről lépésre leírjuk a regisztráció folyamatát és összegyűjtöttük a szükséges nyomtatványokat is.

A tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet 4. § (1) c) pontja értelmében az állattartónak be kell jelentenie és az Országos Adatbázisban nyilván kell tartani minden olyan tartási helyet, illetve tenyészetet, ahol legalább egy lóféle állatot (ló, póni, szamár, öszvér) tartanak - hívja fel a figyelmet a NÉBIH. Tehát mindegy, hogy lovasoktatással foglalkozó lovardáról, sportistállóról, vagy a telek végében álló istállóról van szó, a tartási helyet minden esetben regisztrálni kell.

1. Ügyfél regisztrációs szám igénylése Magyar Államkincstártól

Állattartó telep létesítéséhez az állattartónak regisztrálnia kell az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe. A regisztrációs kérelmet:

  • természetes személy esetén a G1010-02 számú
  • nem természetes személy esetén a G1020-02 számú

nyomtatványon kell benyújtani a lakóhely / székhely szerint illetékes kormányhivatal címére, vagy a NÉBIH-hez (a címek megtalálhatóak a kitöltési útmutató utolsó lapján). A nyomtatványok elektronikusan is kitölthetőek.

2. Tenyészetkód igénylése és állatfaj bejelentése

Ha lótartó még nem rendelkezik tenyészetkóddal

  1. A tenyészet bejelentéséhez a 2150-es Tenyészet bejelentő lap nyomtatványt kell kitölteni, melyben a levelezési címről, az állattartás típusáról és a tenyészet besorolásáról kell nyilatkozni.
  2. A bejelentéshez csatolni kell legalább egy 2152-es Tartási hely bejelentő lapot is, melyben az állatfajról, a tartási helyről és a kapacitásról (istálló, karám, legelő) kell nyilatkozni.

Az adatok TIR adatbázisban történő regisztrálásához mindkét formanyomtatvány esetében a területileg illetékes hatósági állatorvos ellenjegyzése szükséges. Ha a besorolás önálló, akkor a formanyomtatványt a megyei ENAR koordinátorral kell ellenjegyeztetni - de ez lovak esetében rendkívül ritka.

Kitöltés és ellenjegyzés után a dokumentumokat a területileg illetékes Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály címére vagy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ENAR Központ címére (NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397.) – ENAR megjelöléssel - lehet postázni.

Ha az állattartó már rendelkezik tenyészetkóddal, de a ló, mint állatfaj még nincs bejelentve

A ló állatfaj bejelentését a 2153-as Tartási hely és tartás módosító lap nyomtatvány kitöltésével kell megtenni, ez is elvégezhető a helyi Kormányhivatalban. A területileg illetékes hatósági állatorvos, illetve önálló besorolás esetén a megyei ENAR koordinátor ellenjegyzése ez esetben is szükséges.

Kitöltés és ellenjegyzés után a dokumentumot a területileg illetékes Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály címére vagy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ENAR Központ címére (NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397.) – ENAR megjelöléssel - lehet postázni.

3. Lovak bejelentése a tartási helyre

Amennyiben a ló, mint állatfaj bejelentése rögzítésre került a TIR adatbázisba és a lótartó címére megérkezett a Tenyészet igazoló lap, az ott tartott lovak és lófélék bejelentését a Lófélék egyedbejelentő lapja - Tartás kezdete bejelentő nyomtatványon kell megtenni. A bejelentéshez minden lónak rendelkeznie kell egyedi jelöléssel és lóútlevéllel. Az importált lovakat honosítani kell és csak a magyar azonosítóval lehet bejelenteni a tartási helyet és a tartás kezdetét is.

A lófélék egyedeinek azonosításáról szóló 110/2013. (IV. 9.) Korm. rendelet 7 § (2) pontjának g) bekezdése szerint a ló új tartási helyét a megérkezést követő tíz napon belül kell bejelenteni a NÉBIH-nek. Bértartott lovaknál a tenyészet bejelentésnél állattartóként érdemes a lótartó hely tulajdonosát megnevezni akkor is, ha az adott tartási helyen más lótulajdonosok lovait is tartják. Így elkerülhető, hogy egy tartási helyre több tenyészetet kelljen bejelenteni. Amennyiben ez valami miatt nem lehetséges, úgy megyei koordinátor ellenjegyzésével lehetőség van arra, hogy egy már bejelentett tenyészet és tartási helyhez újabb tenyészetek jelentkezzenek be. A bejelentőlapot csak a tartónak kell aláírnia, a hatósági állatorvos ellenjegyzése ebben az esetben nem szükséges.

Amennyiben a ló másik lótartó helyre kerül, azt a Lófélék egyedbejelentő lapja - Tartás vége bejelentő lapon kell bejelenteni.

A dokumentumokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állattenyésztési Igazgatóság 1537 Budapest, Pf.: 407. címre kell postázni.

A 2150, 2152, 2153, Tartás kezdete, illetve Tartás vége nyomtatványok a helyileg illetékes Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályán is beszerezhetőek, sőt, a Kormányhivatal munkatársai segítséget nyújtanak a kitöltésben is, így elkerülhető, hogy a kitöltési hibák miatt elhúzódjon az ügyintézés.

Támogatott vérvizsgálat

Azon lótartók, akik nem magánszemélyek, tehát a lótartást gazdasági tevékeységként végzik és teljesítik minden hivatalos kötelességüket, tehát elvégzik a fenti regisztrációt, jogosultak a 148/2007 FVM rendelet szerinti támogatásra, így a fertőző kevésvérűség és takonykór kimutatására szolgáló kötelező vérvizsgálatokat kedvezménnyel vehetik igénybe (E001, E002 kódszám). A támogatás nem fedezi, de jelentősen csökkenti a vérvétel és vérvizsgálatok díját. Az igénybevételhez a tartónak és az állatorvosnak is rendelkeznie kell ügyfél regisztrációs számmal, ezért érdemes erről előre egyeztetni az állatorvossal.

Amennyiben akár a bejelentéssel, akár a vérvizsgálati támogatás igénybevételével kapcsolatban kérdésed merülne fel, fordulj bizalommal a területileg illetékes hatósági állatorvoshoz a helyi Kormányhivatalban.
Horses 3942640 1920

Mi micsoda: ENAR, TIR, TRACES

ENAR - Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer

Rendszerei a támogatási célokon túl a tenyésztési, az állat-egészségügyi és az agrárrendtartási igények kielégítését is szolgálják. Az egyes állatfajokra az eltérő sajátosságoknak megfelelően történt meg a rendszerek kiépítése. A szarvasmarha, a sertés, a juh és a kecske fajok esetében a rendszer üzemeltetését mind a tenyészetek, mind az egyedek és az állat mozgások tekintetében a Nébih végzi.

OLIR - Országos Lótenyésztési Információs Rendszer

A lovak azonosítását, bélyegzését, származás-nyilvántartását az Országos Lótenyésztési Információs Rendszer (OLIR) végzi, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Lótenyésztési Osztálya és a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége (MLOSZ) közösen működtet.

TIR - Tenyészet Információs Rendszer

A Tenyészet Információs Rendszer a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X.18.) FVM rendelet szerint, az alább felsorolt állatfajokat tartó tenyészeteket tartja nyilván:

  • szarvasmarhafélék: szarvasmarha, bivaly, bölény (a továbbiakban együtt: szarvasmarha);
  • lófélék: ló, szamár, öszvér;
  • sertés, beleértve a vaddisznót is;
  • juh és kecske;
  • baromfi és egyéb madárfajok (a továbbiakban együtt: baromfi): házityúk, pulyka, kacsa,
  • lúd, gyöngytyúk, galamb, fácán, fogoly, fürj, laposmellű futómadár (strucc, emu);
  • házi nyúl;
  • prémesállat-fajok: csincsilla, nutria, angóranyúl, sarki- és ezüstróka, nyérc, görény;
  • halfajok;
  • méh;
  • egyéb vadászható vadfajok;

A TIR elsődleges feladata, hogy a Szarvasmarha ENAR, a sertés ENAR, a juh/kecske ENAR, a Baromfi Információs Rendszer, az állategészségügyi, a tenyésztési, és a támogatási információs rendszerek számára szolgáltassa a tartási helyek és a tenyészetek, valamint a támogatási rendszerektől eltekintve, a felelős tartóik adatait is.

TRACES - TRAde Control and Expert System

A TRACES (TRAde Control and Expert System) az Európai Bizottság online webalapú rendszere, amely nyomon követi az állatok, élelmiszerek, takarmányok és növények mozgását az Európai Unión kívülről, vagy az EU tagállamai között.

Letölthető dokumentumok lótartóknak

Az ügyintézéshez szükséges nyomtatványokat dokumentumokat időről időre frissítik a hatóságok. Jelen cikkben az annak megjelenésekor, tehát 2020. júliusában érvényes dokumentumokat jelentettük meg.

Tovább a NÉBIH letölthető nyomtatványaihoz >>

Tovább az MVH letölthető nyomtatványaihoz >>

Forrás: NÉBIH, NÉBIH – Tájékoztató levél lótartóknak

Köszönjük dr. Pallós Andrea lógyógyász specialista, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya hatósági állatorvosának segítségét és közreműködését a cikk elkészítésében!

Kapcsolódó cikkek
Kommentek