Öt dolog, amit tudnod kell lovad útleveléről

Loutlevel Kiemelt

Több mint tíz éve használjuk már a lóútlevelet kedvenc patásaink azonosítására. De vajon pontosan tudod, mikor és miért kell kiváltani és mi a teendő vele, ha a lovadat eladod? Vagy például tudod, miért probléma, ha a megvásárolni kívánt lónak nincs útlevele? Nézzük szép sorjában a lóútlevélre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

Mikor van szükség a lóútlevélre?

A lóútlevélre nem akkor van szükség, ha a ló külföldre utazik, hanem mindig, akkor is, ha ki sem lép a portáról, ahol született. Mondhatjuk, hogy a lóútlevél a ló személyi igazolványa, egyedi azonosító okmánya.

A lóútlevél jelöli a ló valamely törzskönyvbe/fajtába való tartozását, tartalmazza a ló származását, lehetőség van tenyésztési és sportinformációk, eredmények bejegyzésére, valamint a tulajdonos-nyilvántartás és tulajdonjog-igazolás alapbizonylata is.

A lóútlevélnek elsősorban élelmiszerbiztonsági feladatot szántak. Ide kell bejegyezni minden olyan állatorvosi kezelést, vakcinázást, vérvizsgálati eredményt, ami a lóval élete során történik,mégpedig elsősorban annak érdekében, hogy élete végén eldönthető legyen, hogy kerülhet-e emberi fogyasztásra. Ezért van az, hogy mindazon lovak, amelyek egyéves koruk után kapják meg a lóútlevelet, azok csak másodlat útlevelet kapnak, amivel viszont emberi fogyasztásra nem lehet értékesíteni őket.

Mikor és hol kell kiváltani a lóútlevelet?

A csikó születési évében de­cember 31-ig vagy hathónapos koráig, a későbbi időpontot figyelembe véve. Azaz egy áprilisi csikónak születési évének utolsó napjáig, míg egy december 10-én született csikónak a következő év június 10-ig kell útlevelet kapnia.

Ezen kívül előírás, hogy a nyilvántartásba vételt olyankor kell elvégeztetni, amikor a csikó még az anyja alatt van. Ha viszont már elkerült az anyjától, vagy a lótartó kifutott az időből, akkor csak DNS alapú származásellenőrzés után vehető nyilvántartásba ismert származással.

Hazánkban jelenleg több szervezet is kiállít lóútlevelet. A legtöbb esetben a megyei lótenyésztési felügyelőkhöz célszerű fordulni, mert nagyon sok fajta és a fajtába nem sorolható, de fedeztetési jeggyel rendelkező, illetve a fedeztetési jeggyel nem rendelkező (ismeretlen származású) csikó jelölését is el tudják végezni a különböző fajtatenyésztő-egyesületek és a NÉBIH megbízása alapján. Elérhetőségük megtalálható a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége honlapján.

Vannak fajták, például a magyar sportló, mely esetében a tenyésztő egyesület maga végzi a jelölést és az útlevél kiadását, tehát magyar sportló fajtájú csikók esetében az MSLT-hez kell fordulni. Hasonló a helyzet a versenylófajták, vagyis az angol telivér és az ügető esetében is. Ezen tenyésztőszervezetek elérhetősége szintén megtalálható az MLOSZ honlapján.

Ha lovadat eladod

Az útlevelet a ló átadásával egyidejűleg oda kell adni az új tulajdonosnak. Az útlevél hátulsó borítójában található a sárga színű tulajdonosi betétlap. Ezt az eladáskor értelemszerűen ki kell tölteni, az eladónak, vevőnek, tanúknak alá kell írni, és a vevőnek az útlevelet és a sárga betétlapot együtt be kell küldenie az útlevelet kibocsátó szervhez tulajdonosátírásra. Ilyenkor az útlevél megfelelő oldalára bejegyzik az új tulajdonost, tesznek bele egy másik sárga tulajdonosi betétlapot, és utánvéttel visszaküldik az új tulajdonosnak. Az átírás költsége szinte jelképes, nem szabad ezen spórolni, mert nagyon sok bosszúságot tudnak okozni az át nem íratott lóútlevelek.

Loutlevel

Szomorú teendő

Ha a ló elhullik, akkor is vissza kell küldeni az útlevelét a kibocsájtó szervnek és kérni a ló fogyatékolását a nyilvántartásból. Ennek költsége nincs, de elmulasztása okozhat kellemetlenséget. Ez a kötelezettség érvényes a vágóhidakra is, vagyis a levágott lovak útlevelét a vágóhíd küldi vissza a kibocsájtónak.

Jobb elkerülni: lovak útlevél nélkül

Minden lótartónak tudnia kell, hogy a lóútlevél a ló forgalmi engedélye. Ahogyan eszedbe nem jutna egy autót megvásárolni forgalmi engedély és törzskönyv nélkül, úgy lovat sem szabad venni útlevél és a sárga betétlap nélkül.

Ha nincs lóútlevele a lónak, akkor több lehetőség van:

  • A ló jelöletlen, vagy jelölt ugyan, de nem váltottak rá útlevelet. Vigyázat! Minden olyan lónak, amelyik mikrochippel van jelölve, lennie kell útlevelének.

Idősebb, bélyegzéssel jelölt ló esetében előfordulhat, hogy nem váltottak ki rá még útlevelet, de amióta a lovak legnagyobb része mikrochippel van jelölve, azóta az útlevél igénylése és a jelölés, nyilvántartásba vétel egyidejűleg történik. Így azt nem szabad elhinni, hogy „be van ez chipelve, csak még nincs útlevele”. Illetve egy esetben fordulhat ez elő, ha a chipelést nem a lótenyésztési felügyelő, hanem állatorvos végezte el, és a tulajdonos nem fejezte be a folyamatot, vagyis nem hívta ki a lótenyésztési felügyelőt a lovat nyilvántartásba vétetni, és a ló útlevelét megigényelni.

  • A lónak van útlevele, csak éppen már régen nem az „igazi” lóval utazik együtt, hanem egy másik, vélhetően hasonló lovat értékesítettek vele. Ilyenkor a felügyelő beazonosítja a lovat, majd a másodlat útlevél kiváltásához (duplája az első útlevél árának) be kell szerezni az utolsó bejegyzett tulajdonostól a lemondó nyilatkozatot, melyben hozzájárul, hogy az új tulajdonos másodlat útlevelet váltson ki a lóra.
  • A lónak valóban elveszett, megsemmisült az útlevele. Az eljárás ugyanaz, mint a második esetben, csupán annyival jobb a helyzet, hogy jelen esetben az eredeti, első útlevél és a hozzá „csatolt” „hamis” ló nem fog találkozni (versenyen, fedeztetéskor stb.) az „igazi” lóval és a másodlatútlevéllel.

A „majd küldöm az útlevelet, csak a másik kocsiban maradt” típusú mondatokat erős kétkedéssel célszerű fogadni! Egy ló (általában) elég értékes ahhoz, hogy vásárláskor meggyőződj egyedi azonosítójáról (bélyegzés vagy mikrochip), valamint a ló színét, jegyeit vesd össze az útlevélben található adatokkal, és ne feledkezz meg a sárga tulajdonosi betétlap szabályos kitöltéséről sem.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Kapcsolódó cikkek
Kommentek