Védelem a fertőző lóbetegségektől: újra igényelhető az állami támogatás

Lovak illusztracio pixa 1200

A lótartók újra igényelhetnek állami támogatást a fertőző kevésvérűség és a takonykór kimutatására szolgáló kötelező vérvizsgálat elvégeztetéséhez.

„Január 1-jétől megújult tartalommal ismét megnyílt az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott és az állattartó ágazatokat segítő támogatási program. A 148-as rendelethez kapcsolódó kérelem minta elérhető a Nébih honlapján” – áll a hivatal január 25-i közleményében.

Az úgynevezett 148-as rendelet (148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet) célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolása. Lótartók esetében a fertőző kevésvérűség és takonykór tartozik a rendelet hatálya alá, az ezek kimutatására szolgáló kötelező vérvizsgálat elvégeztetésére igényelhető hozzájárulás.

A támogatást mikro-, kis- és középvállalkozások vehetik igénybe (beleértve az adószámmal rendelkező őstermelőket is), a jóváhagyási kérelmet a területileg illetékes járási hivatalhoz kell benyújtaniuk, ezt ma már elektronikus úton is megtehetik.

A vizsgálat elvégzésének és a támogatás igénylésének részleteiről az állatorvosok is örömmel adnak tájékoztatást.

A NÉBIH weboldalán a benyújtáshoz kapcsolódó számos hasznos információt közzétett, emellett egy folyamatosan frissülő „Gyakran ismételt kérdések” gyűjtemény is segíti a sikeres igénylést. Tovább a NÉBIH weboldalára »

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó cikkek
Kommentek