Megújult az MLOSZ weboldala - nyilvánosan elérhető lett a magyar lovak adatbázisa

Lovak szembol og

A portálon hiteles lóadatokhoz, pedigrékhez, egyedi, kereskedelmi és tenyésztésszervezési online szolgáltatásokhoz, szakmai tudástárhoz is hozzáférnek a lótartók.

Az új oldalon belül működő Lótenyésztési Adatszinkronizációs Rendszer és Adatbázis, vagyis a LARA-WEB portál hiteles adatokkal segíti a tenyésztési szakmai döntéseket, promótálja a Magyarországon tenyésztett lófajtákat és tenyésztő szervezeteiket, továbbá kapcsolatteremtési lehetőségeket nyit a lovak értékesítésének területén. A portál a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége (MLOSZ) informatikai fejlesztése, ami az Agrárminisztérium támogatásával jött létre.

A LARA adattartalma a NÉBIH által üzemeltetett országos központi lótenyésztési adatbázisból (OLIR) ered, amelyet az MLOSZ és más lótenyésztő szervezetek nap mint nap folyamatosan töltenek fel lóadatokkal. Ez a sok százezer ló adatait tartalmazó központi adatbázis a külső felhasználók számára eddig nem volt elérhető, de ezzel a fejlesztéssel megnyílt a betekintés lehetősége minden érdeklődő számára. A hiteles központi lóadatbázisból szinkronizált lóadatokat és egyéb kapcsolódó adatokat folyamatosan képes elérni, nemcsak egy-egy lófajta, hanem minden, az MLOSZ tagszervezetei által kezelt hazai lófajta vonatkozásában.

A portál üzembe helyezése két ütemben történik. Jelenleg csak az ingyenesen elérhető tartalom elérhető, az emelt szintű, előfizetéshez kötött tartalmat a későbbiekben teszik hozzáférhetővé.

A portál egyik nagy értéke a kétféle lókereső. A főlapon elérhető gyorskeresővel lónévre és/vagy törzskönyvi számra lehet keresni.

Mlosz

Precízebb keresést a menüből is elérhető lókeresőből lehet indítani. A keresési feltételek lónévre, azonosítószámra, színre, nemre, fajtára, születési évre, szülőkre stb. is szűkíthetők, de lehet keresni aktív fedezőméneket is felállítási hely (megye) szerint, és a későbbiekben előfizetéssel elérhető lesz az „eladó ló” választható szűrőfeltétel is. A kiválasztott ló adatlapján minden fontos adat megtalálható: alapadatok, négy ősös családfa, ivadékok és testvérek listája, a fedezőmének felállítási helye térképpel, de a második körben elérhető funkciók között már a lótulajdonos felhasználó által feltöltött képek, leírások vagy beágyazott videók színesíthetik a lovak adatlapját.

Mlosz2

Az elsősorban díjfizetés ellenében elérhető funkciók igazi csemegék lesznek. Lehetősége lesz például a lótulajdonosoknak, lótartóknak a központi nyilvántartásba bejelentett, saját tulajdonú vagy tartású lovaikat listázni, ez a funkció főleg az őshonos támogatási programban részt vevő lótenyésztőket segítheti.

A jövőben várhatóan erre az online felületre költözhetnek olyan adminisztrációs feladatok, amelyek jelenleg csak papíralapon elérhetők: a kancafedeztetési állomások egyedi sorszámú, elektronikus fedeztetési jegyet tölthetnek ki és küldhetnek be nyilvántartásra, a lóadatok adatbázisból történő lehívása segítségével, de a tenyésztők a megszületett csikóikat is bejelenthetik majd online formában az MLOSZ felé.

Tovább az MLOSZ új weboldalára »

Kapcsolódó cikkek
Kommentek