Újra alkalmassági vizsgát kell tenniük a lovas szolgáltatásba bevont lovaknak

Alkalmassagi og

A NÉBIH weboldalán arra hívja fel a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy a tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint ugyanis az alkalmassági vizsgát ötévente meg kell ismételni.

A vizsgára jelentkezéshez szükséges, a NÉBIH oldaláról letölthető nyomtatvány e-mailben vagy postai úton is beküldhető. A dokumentum egyaránt érvényes a már engedéllyel rendelkező lovak megismételt, valamint a szolgáltatásba bevonni kívánt új lovak esetében. Fontos azonban, hogy a dokumentumot kizárólag az előzőleg már nyilvántartásba vett szolgáltatók használhatják. Azon cégek esetében, akik csak most szeretnének lovas szolgáltatóvá válni, nem érvényes.

Az ÖM rendelet 2020. január 1-től életbe lépett rendelkezései értelmében ismeretlen származású lovaknál csak akkor végezhető el az alkalmassági vizsgálat, amennyiben az adott egyedre a szolgáltató 2019. december 31-ig megszerezte az alkalmasságot tanúsító hatósági bizonyítványt. Az idei évtől tehát új ismeretlen származású lovak már nem vonhatók be a lovas szolgáltatásba.

A nyomtatványok az alábbi elérhetőségeken juttathatók el a hivatalhoz Tóth Zsuzsanna állattenyésztési felügyelőnek címezve:

  • mgei@nebih.gov.hu
  • 1537 Budapest pf.: 407. Nébih MGEI

Lóbejelentő lap letöltése >>

A lovas szolgáltató tevékenység technikai és személyi feltételeit a 14/2008. (XII.20) ÖM rendelet szabályozza. Tovább a 14/2008 ÖM rendeletre >>

Forrás: NÉBIH
A borítókép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikk
Kommentek