Taroltak a fiatal német fogatlovak a világbajnokságon

Fiatalfogatlovakv Og

Hét ország – Ausztria, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Románia és Magyarország – 39 fiatal fogatlova startolt a IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán szeptember 5-9. között Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovaspályáján. A vasárnapi döntőben 23 ló küzdött a világbajnoki címért.

A német lovak sikereit hozta a vasárnap, minden kategóriában német világbajnok született.

Az ötéves lovak döntőjében nyolc ló küzdött a világbajnoki címért. Első lett a német Adele M (szász-türingiai, pej, kanca) és Bettina Winkler 16,51-es pontszámmal. A lengyel Frombork (sziléziai, fekete, mén és Bartlomiej Kwiatek szerezte meg a második helyet 14,22 ponttal. Az osztrák Finesse 374 (vesztfáliai, gesztenye pej, kanca) és hajtója, Alexander Bösch (14,12 pont) a harmadik helyen zárták a világbajnokságot.

Tíz lovat számlált a hatéves lovak mezőnye. A német Charly Brown (szász-türingiai, pej, herélt) és Jessica Wächter szerezték meg a kategória első helyét 15,77 ponttal. Második lett a német FST Laurin (szász-türingiai, fekete, kanca) és Lars Krüger (14,47 pont). A bronzérmet a lengyel Renesans (sziléziai, fekete, mén) szerezte meg hajtójával, Bartlomiej Kwiatekkel (14,17 pont).

Öt ló startolt a hétévesek döntőjében. A győzelmet a német Fortino (német sportló, pej, herélt) és Marie Tischer szerezték meg (16,41 pont) - a páros tavaly is győzelemmel zárta a mezőhegyesi világbajnokságot. A kategória második helyezettje az olasz Greydanus (KWPN, gesztenye pej, herélt) és Cristiano Cividini párosa 15,01 ponttal. A lengyel Loxia (sziléziai, fekete, kanca) és Weronika Kwiatek a harmadik helyet szerezték meg (13,49 pont).

A legeredményesebb magyar ló Image (KWPN, pej, mén) volt, hajtója Szilágyi Zsolt. A páros 12,47 ponttal az ötéves korosztályban a hatodik helyet szerezte meg.

A német csapatkapitány, Dieter Lauterbach elégedett volt hajtói eredményével. Elmondta: jó képességű lovakkal indultak, s a felkészítés is jól sikerült. Németországban körülbelül húsz éve működik az a rendszer, aminek keretében nemzeti selejtezőkön és vizsgákon esnek át a fiatal lovak, illetve külön versenyeket is szerveznek számukra. A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott és folyamatos legyen a lovak felkészítése, akkor lehetnek sikeresek a számukra rendezett versenyeken, majd később a nemzetközi megmérettetéseken – hangsúlyozta.

A világbajnoki érmeket Fugli Károly, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) elnökségi tagja, a Fogathajtó Szakbizottság elnöke, a díjakat pedig Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója adta át.

2019-ben az V. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát ismét Mezőhegyes rendezheti meg.

Forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Fotó: Vida-Szűcs István

Kapcsolódó cikkek
Kommentek