Agytumorral küzd az ismert díjugrató

Ericlamaze1200

Az 51 éves kanadai lovas, Eric Lamaze nemrégiben beszélt először nyilvánosan a sokkoló diagnózisról.

Eric Lamaze 2018 őszén egészségügyi okokra hivatkozva fél évre visszavonult a versenyzéstől. Majd 2019 elején tért vissza a versenypályákra: márciusban mutatkozott ismét 16 éves sikeres kancájával, Fine Ladyvel egy 145 centiméteres wellingtoni versenyen. Részt vett a Longines Global Champions Tour miami etapján, majd rajthoz állt La Baule-ben a Nemzetek Díjában – ekkor beszélt először súlyos betegségéről. Elmondta: másfél éve diagnosztizáltak nála agydaganatot. "Sokáig tartott, mire képes voltam erről beszélni a körülöttem lévő emberekkel. Nem szerettem volna megijeszteni őket. Nem tudtam, hogyan mondjam el" - mondta.

Lamaze arról is beszélt, hogy ebben az igen nehéz időszakban legnagyobb támasza a svájci Steve Guerdat volt. "Megtanultam elfogadni, ami történt és magtanultam, hogy a barátság aranyat ér.”

Lamaze a kezelések alatt is igyekezett lovagolni: "Eldöntöttem, hogy addig fogok lovagolni, ameddig csak fizikailag képes vagyok rá. A szívem és a fejem vitt volna, de a testem megálljt parancsolt. És őszintén azt hittem, ez a vége."

Eric Lamaze 2008-ban egyéniben és csapatban is olimpiai aranyat nyert, 2016-ban pedig egyéni harmadik helyezett volt. Szinte minden jelentős Grand Prix-t megnyert már.

A lovassal készült teljes interjút itt tekintheted meg (francia nyelven) >>

Eric Lamaze Rio2016 1200

Forrás: ReiterRevue, HorseNetwork
Fotó: FEI/Richard Juilliart, FEI/Martin Dokoupil

Kapcsolódó cikkek
Kommentek