Fény derült a legkiválóbb ugrólovak sikereinek titkára

Dijugratas illusztracio pixa 202102 2

A díjugratás a legnépszerűbb lovassport, a legkiválóbb ugrólovak pedig a díjugrató pályák ünnepelt sztárjai. De vajon mi a titka kiváló teljesítményüknek?

Az ugrólovak izomtevékenységének vizsgálatáról publikált tanulmányt nemrégiben az angol University of Central Lancashire, valamint az amerikai Delsys/Altec Inc és Sport Horse Science kutatócsapata. A hagyományos tenyésztési és kiválasztási stratégiákat, edzésmódszereket és versenyteljesítmény mérését eddig objektív, műszeres vizsgálati eredmények nem segítették. A kutatók célja ezért az volt, hogy az ugrás során lezajló izomaktivitás szerepét számszerűsítsék és összekapcsolják a jó teljesítmény mutatóival, így olyan objektív információt nyerjenek, ami segítheti a lovasok és lótenyésztők munkáját a kiválasztás és az edzés során.

A kutatók noninvazív eszközök segítségével vizsgálták az izmok aktivitását szubmaximális ugrást végző lovak esetében. A projektben hét különböző korú és fajtájú kancát, valamint tíz heréltet vizsgáltak, a lovak ugróképessége és versenytapasztalata is eltérő volt. A lovakat aszerint osztályozták, hogyan tudják megemelni a tömegközéppontjukat az ugrás során, meghatározva ezzel az ugrásteljesítmény alapvető, objektív mutatóját. Azok a lovak, amelyek jobban képesek voltak megemelni a tömegközéppontjukat az ugrások során, hatékonyabban fejtettek ki izomerőt az elugráskor. Ezen lovak izmainak aktivitása eltért azokétól, amelyek kevésbé mutattak jó ugróképességet.

A kutatás során nyert adatok segíthetnek az olyan, lovasok által preferált tulajdonságok objektív mérésében, mint a lendület, vagy az önhordás. A tanulmány emellett megerősítette az erősítő jellegű edzés fontosságát, mert hozzájárulhat az ugrótechnika fejlesztéséhez és a ló teljesítményének javításához.

Ugrolovak izommunka

Forrás és fotó: Horsetalk - St. George, L.; Clayton, H.M.; Sinclair, J.; Richards, J.; Roy, S.H.; Hobbs, S.J. Muscle Function and Kinematics during Submaximal Equine Jumping: What Can Objective Outcomes Tell Us about Athletic Performance Indicators? Animals 2021, 11, 414.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek