Igásló Központot adtak át Nagyvázsonyban

Igaslokozpont Kiemelt

Lovas szántás, kaszálás és szénakészítés, fogatos falunéző és gyógynövénytúra, borvacsora a Balaton-felvidéken: ökoturisztikai központot adtak át Nagyvázsonyban. A létesítmény az igáslovak kultúráját, a velük végzett tevékenységet mutatja be.

Békésen legelésző munkalovak, igásállatok és egy különleges tanösvény mutatja be a legeltetés és a lovas mezőgazdálkodás hagyományos világát Nagyvázsonyban. Az érdeklődők belekóstolhatnak a lovas szántás, kaszálás és szénakészítés rejtelmeibe, de részt vehetnek fogatos borvacsorán, zarándoklaton, falunéző, vagy akár gyógynövénytúrán is.

Az Igásló Ökoturisztikai Élményközpont épületében filmvetítések és kipróbálható kiállítási tárgyak várják a látogatókat, akik megismerhetik a munkalovak világát, a fogatokat és a fogatokhoz köthető eszközöket, szerszámokat. A központ körül elterülő 17 hektáros kaszálón előre meghirdetett tematikus hétvégéken a lovas gazdálkodás és annak eszközei a szénásszekértől a lovas vető- vagy kaszálógépekig nem csak megtekinthetőek, hanem ki is próbálhatóak.

Ugyancsak az épület melletti legelőről indulnak a tematikus fogattúrák (falunéző, romvár, kolostor és gyógynövénytúrák, Balaton-felvidéki piknik, illetve borvacsora túrák) is.

A Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központ csütörtöki ünnepélyes átadóján jelen volt Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere, valamint Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, valamint Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője.

Forrás: MTI, Igásló Központ
Fotó: Igásló Központ

Kapcsolódó cikk
Kommentek