Ford Ranger Raptor: egy őshüllő erejével lovaink szolgálatában

Ford Raptor og

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, mennyire szeretjük az állatokat. Otthonunkban is vannak jó néhányan. Tesztjeikben pedig volt már puma, oroszlán, musztáng, és most visszaugrottunk az őskorba: eljött a lovaink közé egy Raptor.

Nem kérdés, hogy a Ford Rangerje már bizonyított. Terepképességei, strapabírósága és robosztus megjelenése szinte divattá tette a lótartók táborában is.

A Ford Ranger Raptor hatalmas, méltóságteljes, és tekintélyt parancsol a mérete. Nagyságát csak fokozza az óriás betűkkel kirakott Ford felirat a hűtőmaszkon, a függőlegesen tagolt lámpák, alul a hatalmas kartervédő a terepen felverődő kövek ellen. Régen a T-Rex volt a király, mára pedig a Raptor lett az utak királya.

DSCN9936

Aki elhelyezkedik a varrott prémium ülésekben, uralkodónak érezheti magát. A Raptor színével varrott bőr ülésekkel, színes bőrbetétekkel, és Raptor feliratokkal kápráztatják el tekintetünket a Fordnál. De ezzel a kényeztetésnek még nincs vége.

A kormány előtt ott a nagy felbontású TFT/LCD digitális kijelző rengeteg állítási lehetőséggel, csudiszép grafikával. A középső kijelző vertikális és igazodik a Raptor méretéhez, hatalmas 12" érintőképernyő SYNC 4 rendszerrel. Benne menü, GPS navigáció, tolatókamera, nyolc hangszórós prémium audió rendszer.

A duplakabinos változat öt személy számára is tágas, és kényelmes. A raktér hossza 1650 mm.

DSCN9927

A 3 literes ikerturbó eco boost V6 motorral, 10 sebességes automata váltóval 292 lóerőt présel a kerekekre, 491 Nm nyomatékkal egy automata terepváltón keresztül. Üzemanyag fogyasztása gyári adat szerint 13,6 liter - de a gyakorlatban ezt maximum országúton, laza poroszkálás mellett tudja. Vegyes fogyasztása a legszolidabb menetben is 15-16 liter körül van, de ha odalépünk a 292 pacinak, beszürcsöli a 18-20 litert is temperamentumtól függően. Mondjuk egy ilyen hatalmas munkagépnél nem is a fogyasztás a lényeg. Ne is romboljuk az illúziónkat ilyen pitiáner ügyekkel, mint a fogyasztás, hamar lépjünk is túl ezen.

DSCN9970a

Ára 20.490.000 Ft nettó, és nézzük, mit kapunk ezért a Raptorunkra. Nem túlzunk, ezt tényleg felsorolni is nehéz: platóajtó könnyített nyitással, rakományrögzítő fülek, fekete oldalsó fellépő Raptor logóval, plató élvédők, fekete hűtőrács, fellépő a hátsó lökhárítón, színre fújt kilincsek, elektromosan állítható, fűtött, behajtható külső tükrök integrált irányjelzővel, kilépőfénnyel, színre fújt külső visszapillantó tükör házak, LED fényszórók, nappali menetfény, LED hátsó lámpák, automata fényszórómagasság-állítás és távolsági fényszóró kapcsolás, esőérzékelős ablaktörlők, fűthető első szélvédő, kétzónás automata klímaberendezés, zárható kesztyűtartó fedél, raktér világítás, egyedi Raptor bőr ajtókárpit, prémium szőnyegek az első sorban, fűthető és tíz irányban elektromosan állítható vezető- és utas ülés, egyedi bőr fűthető kormánykerék, 360 fokos kamera, egyérintéses első és hátsó elektromos ablakemelők, 230V elektromos aljzat a hátsó üléssorban és a platón (400W), hátsó dupla USB port, nyolc prémium hangszóró, táblafelismerő rendszer, teljesítményre hangolt felfüggesztés, első és hátsó tárcsafék, ABS + ESP, ütközésmegelőző rendszer, 100 fokos első kamera + radar, vészfék asszisztens, elkerülési manőver asszisztens, vonóhorog, Start / Stop rendszer, intelligens adaptív sebességtartó automatika, motorvédő burkolat, elektronikus automata sebességváltó, térérzékelős riasztó berendezés. Bruttó teherbírása 626 kg, vontatási teljesítménye 2,5 tonna.

DSCN9961

Egy igazi erőgép, ami megállja a helyét a lovarda körüli munkák során, nem sértődik meg, ha a platóra felkerül egy méretes bála, könnyedén és biztonságosan repíti a lószállítót a versenyre.

Szöveg és fotó: Legin István

Kapcsolódó cikkek
Kommentek