Martin Fuchs: nem egyedül csináltam, ez igazi csapatmunka volt

Díjugratas EB Rotterdam og

A Díjugrató Európa-bajnokság sem maradt drámai fordulatok nélkül, hiszen nagyon szoros, és az utolsó pillanatig izgalmas versenyt hozott a rotterdami viadal. A nézők a székük szélén ülve izgulták végig a vasárnapi döntőt, és biztatták kedvenc lovasaikat.

A brit Ben Maher végig magabiztosan vezette a versenyt, viszont a Clooney-t lovagló Martin Fuchs négy hibaponton belüli eredménnyel követte, ami azt jelentette, hogy az utolsóként rajthoz álló Maher összegyűjthetett akár 3 hibapontot is időtúllépéssel, de egyetlen rúd sem eshetett a földre.

Maher úgy döntött, hogy betesz egy extra vágtaugrást a kilencedik számú vizestálcás akadály elé, ami drága hibának bizonyult, hiszen lova, Explosion W megérintette a felső rudat, ami le is esett a földre. Ez elég volt ahhoz, hogy Fuchs mindössze 0,16 pontos eredményével megnyerje a bajnokságot, és Maher csalódottan távozzon a pályáról.

„Nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy megint csak második leszek. Ben nagyszerűen lovagolt az elmúlt két évben, főleg ezen a bajnokságon, így nem gondoltam, hogy meg tudom előzni, vagy hogy hibát fog véteni. De természetesen nagyon örülök a győzelemnek, és annak, hogy végre nem ezüst az érem színe.” – nyilatkozta Fuchs „Visszatekintve a versenyre, sajnos hibáztam az első napi vadász számban, ami teljes mértékben az én hibám volt, hiszen túl nagy rizikót vállaltam. Clooney-nak emiatt küzdenie kellett az utolsó kombinációban, de minden nap remekül ugrott, sőt napról-napra jobb formát mutatott, ami az egyik legnagyobb erőssége. Azt mondtam magamnak a döntő előtt, hogyha én jól csinálom a dolgom, ő biztos nem fog cserben hagyni!

„A mai napon nem voltam elég jó, hogy legyőzzem Martint, de ezek a lovak mind megérdemlik, hogy győztesként ünnepeljék őket.” – mondta Maher. „Sajnos elkövettem egy hibát, de örülök Martin győzelmének, mert úgy gondolom, hogy ha valaki megérdemli a győzelmet, ő biztosan az!”

A bronzérmes belga Joy Verlooynak is volt mit ünnepelnie, hiszen egyéni harmadik helye mellett a csapat aranyéremnek is örülhetett. A belgák részéről utolsóként rajthoz álló Gregory Wathelet kiváló lovaglásának köszönhetően sikerült Németországot a második helyre szorítani a csapatversenyben. „Szeretem a nyomást, engem egyáltalán nem zavar” – mondta Wathelet a verseny után. „A lovam fantasztikusan ugrott, velem együtt küzdött végig. Igazán élveztem azt a fordulót.

Ami Watheletnek csak örömlovaglás volt, másoknak inkább idegtépés, hiszen nem csak az érem volt a tét, hanem három csapatkvóta is kiosztásra került a 2020-as olimpiára. Így Belgium mellett a harmadik helyen végző Nagy-Britannia és a negyediken végző Franciaország lovasai utazhatnak Tokióba. A német lovasok már a 2018-as Lovas Világjátékokon kvalifikálódtak.

Forrás: FEI, World of Showjumping
Fotó: FEI Jumping

Kapcsolódó cikk
Kommentek