Pillants be hazánk két legkülönlegesebb ménesébe

Przewalski Mticzegledi Zsolt 1200

Névadásban kéri a lóbarátok segítségét az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménese; békésen élvezik a napsütést a Hortobágyi Nemzeti Park Przewalski lovai - következzenek hazánk két legkülönlegesebb ménesének legfrissebb hírei.

A Hortobágyi Nemzeti Park Przewalski lovai, illetve az Aggteleki Nemzeti Park huculjai azok a lovak, illetve lóállományok hazánkban, amelyek a leginkább természetes életmódot folytatják, így mindig különleges élmény, ha bepillanthatunk mindennapjaikba.

Hucul kiscsikók keresnek keresztszülőket

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság hucul ménese közel 200 lovat számlál. A kancák és a csikók egy része tavasztól őszig a Jósvafőtől északra, mintegy 1,5 km-re található gergés-lápai rideg ménesben van elhelyezve. A lovak szabadon járják a több száz hektáros, fennsíki jellegű legelőterületet, az éjszakát pedig egy oldalról nyitott karámépületben töltik.

A ménesben 2018-ban huszonhárom hucul kiscsikó látta meg a napvilágot, 12 kanca és 11 mén. A Nemzeti Park munkatársai Facebook oldalukon tették közzé felhívásukat, miszerint várják az L betűvel kezdődő névjavaslatokat a csikók számára.

Hucul 1
Fotó: Bak Krisztina
Hucul 2
Fotó: Bak Krisztina

Vadlovak a hóban a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Park magterületén helyezkedik el a Pentezugi Vadlórezervátum, ahol a Przewalski lovak és rekonstruált őstulkok élnek félvad körülmények között. A park a legszigorúbb védelmet élvezi, látogatóktól elzárt terület, ahol az érzékeny faunát és flórát veszélyeztető bármilyen mezőgazdasági tevékenység végzése is tilos. A pentezugi a világ legnagyobb Przewalski ló populációja.

Ezúttal az MTI közölt fotókat a havas Hortobágyon napfürdőző Przewalski lovakról.

Przewalski Mticzegledi Zsolt 1
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Przewalski Mticzegledi Zsolt 3
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, MTI

Kapcsolódó cikk
Kommentek