Esőben csergettek a csikósok a Kihajtási Ünnepen

Kihajtasiunnep Mtivajdajanos1200

Az esős idő ellenére idén is sokan látogattak ki a hortobágyi kilenclyukú hídhoz, hogy szemtanúi lehessenek a puszta tavasznyitó eseményének, a kihajtási ünnepnek. A rendezvényre ellátogatott dr. Nagy István agrárminiszter is. Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, 2020 őszéig három milliárd forintos fejlesztés valósul meg a Hortobágyon.

A gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon kiemelkedően fontos a Szent György-napi kihajtási ünnep. A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, azaz április 24-től számította. Az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek fogadása vagy a juhbemérés is.

A hagyományokhoz hűen idén is a kilenclyukú hídon áthajtották a jószágokat, átvonultak a csergető csikósok, a híres pusztaötös, mindeközben a híd lábánál legelészett az impozáns szürkemarha gulya. A hortobágyi pusztán egyébként idén 1050 magyar szürke szarvasmarha tehén, 80 nóniusz kanca, mintegy 200 bivalytehén és 1300 racka anyajuh legel.

A rendezvényen dr. Nagy István agrárminiszter elmondta, fontos, hogy megmaradjanak a Hortobágyon honos fajták, a gének, mert "ezek jelképeznek bennünket, és mutatják meg azokat az állomásokat, amelyeken keresztül fejlődött korszakról korszakra a magyar agrárium". Emlékeztetett: a hortobágyi puszta idén húsz éve lett a világörökség része. Mindaz, ami a Hortobágyon látható, a magyar kultúra része, egyszeri és megismételhetetlen érték, olyan alap, amelyre a jövőnk is épülhet – emlékeztetett az agrárminiszter.

Nagyistvan Agrarminiszter
Fotó: AM/Fekete István

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: 2020 szeptemberéig 3 milliárd forintos fejlesztés valósul meg a Hortobágyon. A beruházás keretében felújítják a pusztai állatparkot, a Mátai Ménes területén lovasparkot és parkolókat építenek, megújul a Pásztormúzeum és Hortobágy község főtere is.

Borítókép: MTI/Vajda János

Kapcsolódó cikkek
Kommentek