Rezgő Zoltán a Kiskunhalasi GP győztese

Rezgozoltan Kkhalas2019 1200 Hk

A lovassport ismét bizonyította, hogy a siker nem korfüggő, hiszen az 1991-es halasi GP győztes, Rezgő Zoltán nyerte a nagydíjat izgalmas összevetésben K-Waimea nevű lovával a CSI** 42. Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny harmadik versenynapján. A kitartásos magasugratást 190 centiméteren ifj. Szabó Gábor hozta elsőként Timpex Fényévvel.

A verseny utolsó napjának első versenyszámában, a VIP kör 115 centiméteres pályáján 14 induló versenyzett időre. Kollár Péter Freyával volt a leggyorsabb hibátlan és győzött. A második helyen Hubai István Timpex Ezüsttel végzett, míg a szintén hibátlan Gimesi Lorena kapta a harmadik díjat Timpex Fegyenccel.

A Közép Kör 10 indulója 130 centiméteres magasságon időre versenyzett. Krucsó Szabolcs ismét hozta a korábbi napokon is mutatott jó formáját lovaival. Givanoval hibátlanul teljesítettek, a legjobb idővel. Őt Horváth Balázs követte a második helyen PM Quinterával. Krucsó másik lovával, Lady Winnerrel szerezte meg a harmadik helyet.

Az utánpótlás lovasok mezőnyében a 135 centiméteres pályán tíz induló mérte össze tudását időre, egyszeri összevetéssel. A versenyszámot dr. Vincze Jenő, az ikonikus halasi nemzetközi versenybíró emlékére rendezték. Négyen teljesítették hibátlanul az alappályát, a végső sorrendről így összevetés döntött. A győzelmet Plavecz Szabina és Aktus szerezte meg a leggyorsabb hibátlannal. Mögötte a kiskunhalasi Weinhardt Virág végzett Eqest Cha-cha nyergében. Az összevetés harmadik leggyorsabb hibátlanját Jármy Tibortól és Cessnától láthatta a közönség.

A nap talán legnagyobb várakozással övezett számát, a Hriazik Pál emlékére megrendezett kitartásos magasugratást 140 centiméteren kezdték a párosok. Az öt lovasból hárman jutottak el négyszeri emeléssel a 190 centiméterig. A pályát, és a majd' kétméteres kőfalat végül a végig magabiztosan ugró Timpex Fényév nyergében ifj. Szabó Gábor hozta hibátlanul, így ő nyerte a versenyszámot. A szintén szépen ugró Chaletta Krucsó Szabolccsal a felvezető triple baron hibázott és bár a kőfalat vitte a páros, a négy hibapont miatt meg kellett elégedniük a második hellyel. A harmadik pozíciót egy korábbi halasi puissance győztes páros, Szotyori Nagy Kristóf és Gidran Razbeg szerezte meg.

Megható pillanatokra került sor a kitartásos szám utáni eredményhirdetésen. Kiskunhalas polgármestere, Fülöp Róbert a még most is aktív pályaépítő Bánfi Vilmost több mint félévszázados pályaépítő munkásságáért különdíjban részesítette.

A Grand Prix-t, Kiskunhalas Város Nagydíját és a belügyminiszter különdíjáért folyó versengést Hirling József emlékére rendezték meg. A teltház előtt tartott számot 145 centiméteres pályán teljesítette a huszonegy induló. Izgalmas és sokáig emlékezetes versengés során három hibátlan eredmény született, így összevetésben kellett eldönteni a végső sorrendet. Először ifj. Máté István Chacrinue nevű heréltjével lovagolt a nézőkkel zsúfolásig megtelt aréna gyepére. Gyors pályát mentek, de verőhibát vétettek. A másodikként összevető Mráz Tamás Cariba Dammal hibátlan és gyors pályát fejezett be. Az utolsóként érkező hatvankét esztendős Rezgő Zoltán elképesztő higgadtsággal, összeszedetten és a leggyorsabb tempóban lovagolva segítette végig K-Waimea nevű lovát a pályán, amivel megnyerték a Grand-Prixt.

Rezgő Zoltán 28 évvel ezelőtt, ugyanezen a pályán, szintén a május elsejei versenyen megnyerte már egyszer nagydíjat. Kiskunhalas Város nagydíját Fülöp Róbert polgármester, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa adta át a győztes lovasnak. Pintér Sándor belügyminiszter, a verseny fővédnöke különdíját Márhoffer Norbert, a Minisztérium tanácsadója adta át.

A verseny 19. és egyben utolsó versenyszámát, a fiatal lovak 125 és 130 centiméteren zajló megmérettetését egy kiskunhalasi lovas, Füzér Gábor nyerte meg Lady Grétivel. A második helyen Piroska Zoltán végzett Jégvirággal, harmadikként Helios nyergében Mészáros Marcell zárt.

Tovább az eredménylistákra >>

A Puissance és a Grand Prix versenyszám a DigiSport 3-as csatornán május 2-án, csütörtökön 20:35-től lesz látható.

Forrás: CSIKiskunhalas, szöveg Kovács Iván
Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek