Az ITM 150 millió forinttal támogatja a magyar lovassportot

ITM2020 og

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 150 millió forinttal támogatja a Magyar Lovassport Szövetséget, illetve a magyar lovasokat a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikáció megszerzésében.

Az ITM és a Magyar Lovassport Szövetség közötti megállapodás aláírására 2020. február 14-én került sor. A kapcsolódó sajtótájékoztatón Palkovics László miniszter hangsúlyozta, hogy a "magyar gazdaságtörténet legerősebb minisztériumaként" az ITM-nek kötelessége a feladatkörétől látszatra távol álló ügyeket is támogatnia.

"A magyar lovaskultúra évezredes nemzeti alapérték, melynek megőrzéséért, újbóli megerősítéséért, korszerű továbbviteléért minden eszközzel tennünk kell" - mondta Palkovics László.

A miniszter elmondta, a kormány kiemelt ágazatként kezeli a sportot és célul tűzte ki a lovassport támogatottságának és népszerűsítésének biztosítását. Emlékeztetett arra, hogy első és legfontosabb lépésként a kormány a sportlétesítményeket fejlesztette. A lovassportot érintő beruházások között volt a Nemzeti Lovarda megújítása, illetve a bábolnai, a mezőhegyesi és a szilvásváradi ménesbirtokok fejlesztése, amelyek így magas szintű nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmasak. Az újabb támogatás segítségével a sportági szövetség elérheti célját, hogy legyen magyar lovas a párizsi olimpián.

A most bejelentett 150 millió forintos támogatással a cél a profi sportolók és lótulajdonosok motiválása, a felnőtt és utánpótlás válogatottak menedzselése, valamint a tehetséggondozás. Emellett szintén cél a külföldi szakemberek bevonása és a központi szakmai műhely megerősítése és üzemeltetése.

A Magyar Lovassport Szövetség képviseletében Stróbl Dorottya főtitkár mondott köszönetet a támogatásért és ígéretet tett arra, hogy a megújult létesítményekben minőségi munka zajlik a jövőben is, amivel elérhető lesz a legmagasabb cél, az olimpiai kvalifikáció megszerzése. Stróbl Dorottya elmondta, hogy az idei tokiói játékokra nem jutottak ki a magyar lovasok, de a párizsi részvételre jó esély van, hiszen tehetséges, ügyes lovasok vannak a sportágban.

Nem ez az első alkalom, hogy a lovassport az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kap támogatást: 2019. májusában már sor került egy hasonló megállapodás aláírására.

ITM2020 2

Forrás: MTI, Kormány.hu
Fotó: Szögi Ágnes

Kapcsolódó cikkek
Kommentek