Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja a magyar lovasok kijutását az olimpiára

Innovacios1200

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke valamint prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ünnepélyes keretek között írták alá azt az együttműködést, melynek keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja a magyar lovasok olimpiai felkészülését mindhárom olimpiai szakágban.

"A sportot kiemelt ágazatként kezeli a kormány, ebből mindenkinek ki kell vennie a részét. A magyar lovaskultúra pedig évezredes alapérték, amelynek megőrzéséért és erősítéséért minden eszközzel tennünk kell. A hagyományőrzés és az innováció jól megfér egymás mellett" - mondta Palkovics László miniszter hétfőn, az ünnepélyes aláírást követően.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke szerint ez a támogatás elérhetőbb közelségbe hozza az olimpiai kvalifikációt, de hozzátette, hogy az ötkarikás játékokon szereplő három szakág közül éppen ott érte csapás a magyarokat, amelyben reális cél lehetett a kijutás a jövő évi, tokiói eseményre.

"A legjobb lovunkat, Chacco Blue-t eladta magyar tulajdonosa hárommillió euróért, így őt most egy svájci lány lovagolja. Nélküle alaposan megcsappantak az esélyeink" - mondta az MTI-nek a díjugratókról Lázár Vilmos, aki díjlovaglásban és lovastusában kevesebb esélyt lát a kvótaszerzésre.

Az ünnepélyes aláíráson megjelent Széplaki Pál mesteredző, valamint dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, illetve a Magyar Lovas Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke.

Innovacios2 1200
Dr. Budai Gyula, Lázár Vilmos, prof. dr. Palkovics László és Széplaki Pál

A lovaglás olimpiai sportág, három szakág (díjugratás, díjlovaglás, lovastusa) hat versenyszáma szerepel a nyári játékokon. A magyar lovassport eddigi egyetlen olimpiai érmét 1936-ban Platthy József százados nyerte Sellő nyergében Berlinben díjugratásában. Magyar díjugrató 1992-ben indult utoljára olimpián, lovastusázóink pedig 1996-ben indultak utoljára az ötkarikás játékokon. A mai napon aláírt együttműködés célja, hogy a magyar lovassport olimpiai szinten is visszakapcsolódjon a nemzetközi lovassport vérkeringésébe.

Az utóbbi évek számos pozitív változást hoztak. A magyar lovassport a kormányzati beruházásoknak köszönhetően világszínvonalú infrastruktúrával rendelkezik, a magyar lovassportolók a Nemzeti Lovardában, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon, a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban, Mezőhegyesen, a Kaposvári Lovasakadémián és a kiskunhalasi Hirling József Lovasparkban is megtalálják azokat a feltételeket, melyek szükségesek ahhoz, hogy sikeresen szerepeljenek a nemzetközi megmérettetéseken is. Emellett ezek a helyszínek a legmagasabb szintű lovassport versenyek megrendezését is lehetővé teszik – ilyen volt a 2018-as CSIO5* a Nemzeti Lovardában, amelyre a FEI elnöke, Ingmar de Vos is ellátogatott.

A lovassportok népszerűsége jól láthatóan nő. A magyar utánpótlás lovasok nemzetközi szinten is a legjobbak közé tartoznak. Különböző szakágakban vannak Európa-bajnokaink, érmeseink, sőt 2018 óta már ifjúsági olimpiai ezüstérmesünk is. Az utánpótlás-nevelés terén hatalmas eredményeket ért el az elmúlt időszakban a tehetséggondozó Talent Program, ami nem csak a fiatalok fejlődését biztosítja, hanem a Magyar Lovas Szövetség regisztrált edzőinek szakmai fejlődését is segíti.

A következő cél pedig az olimpiai részvétel. Ezért Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke 2019. április 16-án azzal a kérelemmel fordult Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, hogy támogassa a lovassport további fejlődését azzal, hogy elősegíti az olimpiára való kijutást és az eredményes szereplés feltételeit a három olimpiai szakágban négy éven keresztül. A kért támogatás mértéke összesen évi 150 millió forint, mely az alábbi célokat szolgálja majd:

  • felnőtt és utánpótlás válogatottak menedzselése
  • külföldi szakemberek bevonása, alkalmazása
  • a tehetséggondozás (Talent Program) továbbfejlesztése, nemzetközi csereprogramok, külföldi tanulmányutak megszervezése
  • egységes utánpótlásképzés kialakítása, felzárkózás a díjlovagló és lovastusa szakágakban
  • szakemberképzés a FEI programjainak segítségével a pontozásos sportágakban
  • a nemzetközi bírók közötti sportdiplomáciai kapcsolatok erősítése
  • hazai versenyszabályzat kialakítása elsősorban a lovastusa sportágban
  • az állatorvosi háttér megerősítése, folyamatos kontroll biztosítása
  • doppingellenes tájékoztatók szervezése
  • a nemzetközi versenyeken való részvétel támogatása, nemzetközi szintű versenyeredmények premizálása
  • eszközbeszerzés (mobil akadálypark, stb.)
  • versenyhelyszínek fejlesztése
  • a hazai rendezésű nemzetközi versenyek körülményeinek és színvonalának fejlesztése, kiemelt figyelemmel az olimpiai kvóta és pontszerző versenyekre
  • kooperáció kialakítása a tulajdonosi, szponzori körökkel
  • rendszeres időközönként szakmai táborok szervezése
  • ló-lovas párosokra vonatozó egyéni edzéstervek és versenyprogram kialakítása
  • nemzetközi szervezetek programjainak adaptálása
  • műhelyprogram kialakítása, fejlesztése

A magyar lovasok olimpiai részvételével kapcsolatos következő döntő jelentőségű esemény a június 27-30. között a Nemzeti Lovardában megrendezésre kerülő CSI***-W és olimpiai kvalifikációs verseny lesz, ahol egy díjugrató csapatkvóta sorsa dől majd el.

Fotó: Kovács Márton

Kapcsolódó cikkek
Kommentek