Vadászati Világkiállítást és Európai Lovasjátékokat rendezhet hazánk 2021-ben

Loszem Erdo1200

2021-ben Magyarországra összpontosul majd a világ vadászainak és Európa lovasainak figyelme: a Vadászati Világkiállítás kísérőrendezvényeként több szakág részvételével Európai Lovasjátékoknak adhat otthont hazánk.

1971. augusztus 27. és szeptember 30. között Budapest rendezte az I. Vadászati Világkiállítást, ahol öt kontinens 52 országa mutatta be vadászati eredményeit, kultúráját. Ezzel egy időben zajlott a hatalmas sikert hozó I. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság hét nemzet, hat csapat, 16 hajtó és kilenc európai lófajta részvételével. A díjakat a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) akkori elnöke, Fülöp herceg adta át a győztes magyar csapat tagjainak, Abonyi Imrének, Fülöp Sándornak és Pap Józsefnek. Abonyi Imre egyéni európa-bajnoki címet szerzett.

Ötven év elteltével, azaz 2021-ben hazánk ismét lehetőséget kap arra, hogy hasonlóan nagyszabású rendezvénysorozatnak adjon otthont.

Egymillió látogatót várnak a Vadászati Világkiállításra

2019 elején a megvalósítás szakaszába lép a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás megrendezésének előkészítése – mondta Kovács Zoltán az "Egy a természettel" Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

A világkiállítás központi területe a Hungexpo lesz, de fontos szerepet kap az Állatkert és a Kincsem Park is. A kiállítás a vadászat mellett minden társterület, a horgászat, erdészet, természetvédelem, lovassportok, íjászat, solymászat, vadászkutyák megjelenítésére nagy hangsúlyt helyez, és fontos szerepet kap a hal és vad gasztronómia, illetve az ezekhez kapcsolódó borkultúra bemutatása is – emelte ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt azt is elmondta, hogy, a 2021-es vadászati világkiállítás a magyar vadgazdálkodásról, a magyar vadászati kultúráról és Magyarország értékeiről szól, ami Budapestnek és egész Magyarországnak komoly turisztikai bevételt jelent, hiszen a világ minden részéből érkeznek majd vadászok az országba. Semjén Zsolt felidézte, hogy Magyarország legutóbb 1971-ben rendezett vadászati világkiállítást, ahol szintén bemutatkoztak más területek is a vadászat mellett, például a lovassportok.

20181218 Kar0875
Kovács Zoltán az "Egy a természettel" Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás logóját mutatja be - Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

A Kincsem Parkba gyűlnek Európa lovasai

2021-ben a Vadászati Világkiállítás társrendezvényeként kerül megrendezésre az Európai Lovasjátékok a Kincsem Parkban az előzetes tervek szerint díjugrató, a díjlovagló, a lovastorna, a para-díjlovaglás és négyesfogathajtó versenyszámokkal.

A versenyek megrendezésére vonatkozó pályázatokat a Nemzetközi Lovas Szövetség befogadta. Míg a négyesfogathajtó verseny megrendezésére több pályázó van, a másik négy szakág esetében hazánk az egyetlen induló. A Nemzetközi Lovas Szövetség döntése 2019 tavaszán várható.

Hatalmas lehetőség hazánk számára, hogy tovább erősítse a nemzetközi lovassportban elfoglalt helyét. A lovassportok a legjelentősebb és legnagyobb volumenű, négyévente megrendezésre kerülő rendezvénye a Lovas Világjátékok, amit eddig régiónkban nem sikerült megrendezni. Hazánk ugyanakkor már számos sikeres fogathajtó világ- és Európa-bajnokságnak adott már otthont.

Az ilyen és ehhez hasonló rangos versenyek ráadásul nagyban hozzájárulnak a lovassportok népszerűsítéséhez és ahhoz, hogy a lovassport méltó rangot kapjon a magyar sportéletben. Egy ilyen nagyszabású rendezvénynek sportértéke mellett társadalmi, politikai, gazdasági, idegenforgalmi és munkahelyteremtő hatása is jelentős.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek