Weinhardt Virág a Díjugrató Világkupa nagydíjának győztese a Nemzeti Lovardában

GP20201129 og

A budapesti Díjugrató Világkupa forduló 13 éves múltra tekint vissza, mely időszakban a Papp László Sportaréna adott otthont ennek a kiemelkedő fontosságú sporteseménynek. A koronavírus miatt a Magyar Lovassport Szövetség úgy döntött, hogy idén a Nemzeti Lovarda lesz a házigazdája, hiszen zártkapus verseny lévén nincs szükség hatalmas nézőtérre, a Nemzeti Lovardában pedig minden más adott egy ilyen magas rangú verseny megrendezéséhez.

A verseny zárónapjának legrangosabb versenyszáma a 145 centiméteres magasságon megrendezett nagydíj volt, ahol 39 párost láthatott a közönség az online közvetítésben. A korábbi kategóriákkal ellentétben itt a lovasok csupán egy-egy lóval versenyezhettek, így mindenki egyenlő eséllyel lépett pályára. Az alappályán sok kiváló lovaglást láthattunk, tízen jutottak be az összevetésbe, köztük hárman hazánk képviseletében.

Az összevetésben elsőként induló Dieter Köfler nehéz helyzetben volt, hiszen nem tudhatta, hogy az őt követő lovasok milyen iramot fognak diktálni, vagy hogy milyen nyomvonalat választanak. Így mindent egy lapra téve befordult az összes lehetséges helyen, ami kis híján be is jött neki, egyedül az utolsó akadály előtti éles visszafordulónál akadt el a lova, és veszített kicsit a lendületéből, de így is remek időeredménnyel ért célba. Viszont az őt követő párosok már nem merték ezt a rövidítést bevállalni, és inkább nagyobb iramban körbelovagolták az ott található akadályokat, ami a legtöbb esetben rosszabb időeredményt szült, így az osztrák versenyző a második helyen ért célba.

Egyedül Weinhardt Virág volt az, aki egy igazán tökéletes pályát bemutatva a többi helyen tudott annyi időt nyerni Köflerhez képest, hogy övé legyen a jobb időeredmény, így a nagydíjban magyar himnusz szólalt meg a díjátadó során. Weinhardt Virág megannyi sikert szerzett már a magyar díjugrató sportnak, számtalan versenyen képviselte hazánkat kimagasló eredménnyel. Viszont az idei szezonban nem volt olyan sikeres, mint ahogy megszoktuk korábban, így ez a nagydíj győzelem, és a tegnapi negyedik hely a Világkupa Kvalifikációs számban remek lezárása az évnek. Hatalmas gratuláció illeti, hiszen ezek tekintélyt parancsoló eredmények a hazai díjugrató sportnak.

A versenyszámban a harmadik helyen a német színekben versenyző Tobias Bachl végzett, megelőzve a szlovák Andrej Hollyt és a szlovén versenyzőt, Iza Velet.

Czékus Zoltán és Szuhai Gyula volt másik két lovasunk az összevetésben, viszont ők mindketten fiatal lovakkal álltak rajthoz, így nem kockáztattak feleslegesen, hiszen lovaiknak nincs még akkora rutinjuk ezen a magasságon, amivel elég gyorsak lennének egy ilyen erős mezőnyben. Viszont Czékus Zoltán lova, Ricola, hiba nélkül ugrott az összevetésben is, ezzel a hatodik helyet megszerezve. A 9 éves kanca mindkét pályát magabiztosan és fölényesen teljesítette, ami reményre adhat okot, hogy rendszeresen láthatjuk még a legmagasabb nemzetközi versenyek díjátadóján. Szuhai Gyula lova, Lawisangos pedig egészen hihetetlen, hogy mindössze 7 éves. Hatalmas képességű ló, aki fiatal kora ellenére 150 centiméteres pályákat gond nélkül teljesít, és az összevetésben vétett hibája is csak rutintalanságából fakad, hiszen mind képessége, mind pedig mentálisa megvan ahhoz, hogy a későbbiekben a legrangosabb versenyek résztvevője legyen.

Leggyorsabb négy hibapontos lovaglással Lehotai Máté lett a hatodik.

Weinhardt Virag 20201129

A 140 centiméteres Bronze Tour utolsó fordulójában magyar siker született. A versenyszám különlegessége, hogy fokozatos nehézségű elbírálásban zajlott, ami annyit takar, hogy a lovasok pontokat gyűjtöttek a sikeresen teljesített akadályok után. Az utolsó, tízes számmal jelölt akadály pedig alternatív volt. A versenyzők választhattak, hogy a normál magasságú ugrást választják-e a biztos 10 pontért, vagy helyette a 150 centiméteres jokerrel próbálkoznak, ami 20 pontot ér sikeres teljesítés esetén, máskülönben viszont ugyanennyi levonásra is kerül. Összesen tizenhatan érték el a maximálisan gyűjthető 65 pontot, így közöttük már az időeredmény döntött.

Több lovasunk is mindhárom napon a helyezettek között szerepelt, köztük Horváth Balázs, aki PM Quinterát lovagolta most az első helyre, és Mráz Tamás, aki Sáripuszta Indigóval lett a második. Mindkét ló a magyar tenyésztők munkáját dicséri. A pénteki nap győztese, Szuhai Gyula végzett a harmadik helyen Chacco Boy nyergében, megelőzve az osztrák Bianca Babanitz-t és ifj. Máté Istvánt Stakkairaval. A hetedik helyen végző Faluhelyi Ádám is mindhárom napon hibátlanul teljesített Noblesse VD Donkhoeve nevű lovával, így összesen öt hazai lovasnak gratuláltak ezen a díjátadó ceremónián.

1 T04 3582

A Silver Tour 140-145 centiméteren zajlott kétfázisos elbírálásban. A verseny rendkívül szoros volt, hiszen sokan teljesítették a pályát hiba nélkül, így sokszor nüánsznyi különbségek döntöttek az egyes helyezések között. A győztes az osztrák Bianca Babanitz lett Game DK Z nevű lovával, megelőzve a Pataki Ménes versenyzőjét, Horváth Balázst, és a Nikidam Breakert lovagló Técsy Attilát. Negyedik helyen végzett 5 századdal lemaradva a dobogóról Szabó-Máriás Sára fiatal kancájával, Medállal, majd őt követte csupán 2 századmásodperces különbséggel ifjúsági válogatottunk egyik legjobbja, Kiss Lizanna. Hatodik helyen pedig a lengyel színekben versenyző Przemyslaw Konopackinak gratuláltak.

2babanitz

A 130 centiméteres nyitott és U25 versenyszám közös lebonyolításban került megrendezésre, így vegyesen jöttek 25 év alatti és felnőtt lovasok a startlistán. A nyitott kategóriában nem történt meglepetés, hiszen Hegedüs Kristóf a korábbi napokon is dobogós volt, most pedig kettős győzelmet aratott N-Chacco’c Centoval és M-Celloval. Técsy Attila lett a harmadik, megelőzve Daniel Ionut Bucurt, Faluhelyi Ádámot és Mráz Tamást.

2hegedüs

Az U25-ben Plavecz Szabrina mindkét lovával bejutott az összevetésbe, Fokkerrel az első, Wonder Van Hazelberggel pedig a negyedik helyet tudták megszerezni. Második helyen végzett Ferencz Dalma Mercédesz, harmadikon Kiss Lizanna, ötödiken pedig Jármy Vince. Leggyorsabb négy hibapontos lovaglással Lehotai Máté lett a hatodik.

1plavecz fokker

Start- és eredménylisták >>

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina - Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek