Elhunyt Jon Doney nemzetközi díjugrató bíró és pályaépítő

Dijugrato illusztracio ff1200 FEI

Április első napján röviddel a kórházba kerülése után elhunyt Jon Doney nemzetközileg elismert bíró és pályaépítő. Az angol szakembert a világ egyik vezető pályaépítőjeként tartották számon, de bíróként is kiemelkedő karriert futott be, őt jelölték ki a végül elhalasztott tokiói olimpia díjugrató zsűrijének elnöki posztjára is. A magyar lovasok előtt sem ismeretlen a neve, hiszen 2014-ben ő volt a Papp László Sportarénában megrendezett Világkupa Fordulón a FEI által delegált bíró.

Jon Doney egészen fiatalon megtanult lovagolni, többször vadászott Beufort hercegével is, viszont a díjugratást sosem próbálta ki annak ellenére, hogy anyja és nővére is sikeres versenyzők voltak. A családja hatására szerette meg a sportágat, és kezdett el otthon pályákat építeni nővére számára. Jont édesapja bemutatta az akkor sokat foglalkoztatott pályaépítőnek, Pamela Carruthers-nek, akinek segítségével hamarosan nemzetközi karrierbe kezdett.

Huszonegy éves korában elkísérte mentorát egy amerikai körútra, ahol asszisztensként dolgozott több washingtoni, New York-i és torontói nagy versenyen. Ennek hatására döntött úgy, hogy szeretné, ha ez lenne a hivatása, így elvégezte hazájában az összes képzést, és nemzetközi pályaépítői minősítést szerzett. Nem sokkal később már a hicksteadi fő arénában építhetett, és 1994-ben meghívást kapott, hogy legyen a Hollandiában megrendezett Lovas Világjátékok fő pályaépítője.

Fontosnak tartotta, hogy más területeken is tapasztalatokat gyűjtsön, így egyike volt annak a hat pályaépítőnek, akik a legmagasabb szintű bírói és technikai kiküldötti végzettséget is megszerezte az FEI-nél. Rendkívüli megtiszteltetés volt számára, hogy az FEI kinevezte a zsűri elnökévé a közelgő Tokiói Olimpiai Játékokon, ez lett volna a harmadik olimpiája karrierje során.

A munkája mellett jutott ideje a fiatalok támogatására is, számos ma elismert pályaépítőnek volt a mentora, és hazájában éveken át felügyelte a képzési programot. 2014-ben a lovassportok iránti elkötelezettségért és kiemelkedő szolgálataiért a Brit Birodalom Rendje (MBE) kitüntetésben részesítették, ezzel elismerve munkájának fontosságát.

Forrás: BritishShowjumping
A borítókép illusztráció. Kép forrása: FEI

Kommentek