Nemzeti Fogathajtó Verseny, Mezőhegyes: a világbajnok Lázár Zoltán ismét bakra ül

Mhegyes verseny beharangozo 202007

Négy napon át hat kategóriában versenyeznek a fogatok Mezőhegyesen július első napjaiban.

Mezőhegyes hat éve került fel ismét a hazai és nemzetközi fogathajtás palettájára. A 2014-ben elkészült maratonpályát rögtön egy OB döntővel avatták fel. Azóta 5 világbajnokságnak, 4 nemzetközi és 3 hazai versenynek adtak otthont, évente megrendezték a nóniusz fogatok Kozma Ferenc Kupáját is.

A mezőhegyesi Nemzeti Fogathajtó Versenyre összesen 65 fogat adta le előzetesen a nevezését, ezek közül 14 négyesfogat. Hat kategóriában mérik össze tudásukat a versenyzők, és négy nemzet hajtóit láthatja majd a pályán a közönség: egy cseh, egy észt, öt orosz és 58 magyar hajtó méri majd össze felkészültségét. A mezőnyben öt világbajnoknak is szurkolhatnak majd a kilátogatók: ifj. Nagy Tibor és Osztertág Kristóf kettesfogattal, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József négyesfogattal, nevezett. Idén újra bakra ül Lázár Zoltán is, aki új négyesfogatával először Mezőhegyesen mutatkozik be.

Az egyesfogatok idén világbajnokságra készülnek, de a járvány miatti időpont módosítás kedvezőtlen néhányuknak, emiatt nem teljes a mezőny. A nevezők között van az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán bronzérmet szerző Mezőhegyes Nonius-8 Taksony, hajtója Németh Krisztián. A magyarok mellett indul a hazai pályákon már jól ismert észt versenyző, Pille Riin Roosileht is. A négyesek mezőnyében ott lesz a cseh Radek Nesvacil, valamint román színekben Babó Kálmán. A kettesfogatok népes táborában a 35 fogatból négy Romániából érkezik. A legfiatalabbak mezőnyében ott lesz Mezőhegyesen a pónikat hajtó Jámbor Blanka Ágnes, Juhász Bertold, Juhász Péter, a jövő reménységei. Az ország egyetlen versenyző para fogathajtója, Vajda Pálné is visszatérő résztvevő Mezőhegyesen.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz négyese Papp János hajtásában sikeresen mutatkozott be már a tavalyi évben, de nem titkoltan jól szeretnének szerepelni a hazai közönség előtt most is. A fogatban ott lesz a tavalyi Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán bronzérmet szerző Nonius XIII-9 Adél nevű kanca is.

  • Helyszín: Mezőhegyes, Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság
  • Időpont: 2020. július 1-5.
  • Program:
    • szerda: első állatorvosi szemle
    • csütörtök és péntek: díjhajtás
    • szombat: maratonhajtás
    • vasárnap: akadályhajtás és díjátadó

Forrás: Fogathajtó Szakbizottság -szzs-

Kapcsolódó cikkek
Kommentek