Az eddigi sikerekre építkezik a világbajnok magyar kettesfogathajtó csapat

Fogatvk bajnokavatas og

Az eddigi sikerekre építkezik a következő években a hollandiai kettesfogathajtó-világbajnokságon győztes magyar csapat.

Hölle Martin egyéniben, illetve a magyar csapat ifj. Dobrovitz Józseffel és ifj. Fekete Györggyel kiegészülve egyaránt megvédte címét a Kronenbergben szeptember 9-12. között megrendezett világbajnokságon, ezzel sorozatban ötödször mind a két aranyérem Magyarországé lett, ami egyedülálló a sportág történetében. Nyolc és hat éve az egyéni küzdelmeket a 11-szeres világbajnok Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség jelenlegi elnöke - nyerte, 2017-ben, 2019-ben és idén pedig Hölle lett a világ legjobbja.

Dallos Gyula, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa kedden az újhartyáni Gyémánt Lovasparkban rendezett sajtótájékoztatón gratulált a versenyzőknek. Hozzátette: az idei kivételesen jó és eredményes év volt a magyar lovassport számára szervezésben, rendezésben és versenyeredményben egyaránt, amire a "koronát" a kettesfogathajtó-vb tette fel. A versenyzők ezzel az eredménnyel önmagukat, családjukat, a magyar fogathajtósportot és a hazájukat hozták helyzetbe - fogalmazott.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke azt mondta, hogy a 2021-es esztendő az elmúlt évtizedek legeredményesebb évének ígérkezik. Örömtelinek nevezte, hogy az új generáció az elődök által letett alapokat tovább tudta vinni, és még magasabb szintre tudta emelni. Méltatta az egyéniben négyszeres, csapatban háromszoros világbajnok Hölle Martin és a csapat teljesítményét. Ifj. Dobrovitz Józsefről elmondta: a világbajnokság előtt a budapesti négyesfogathajtó Európa-bajnokságon szerepelt, szükség volt rá a csapatban. Ifj. Fekete György tehetsége pedig "utat tört magának", sokat tett hozzá a csapat eredményéhez. Mint mondta, számos szakember – például segédhajtó, lovász, patkolókovács, tréner és állatorvos – munkája járult hozzá ehhez a sikerhez. Bízik abban, hogy a következő években is az eddig elért sikerekre építkeznek.

Lázár Zoltán szakági edző, aki jelen volt a világbajnokságon is, elmondta: Hölle Martinról tudták, hogy nagyon jó lovai vannak, emellett nagyon jó csapatban dolgozik, és oszlopos tagja a magyar válogatottnak. Ifj. Dobrovitz József is biztos csapattag volt, akinek felajánlotta saját a tartaléklovait, hogy ezzel is segítse a felkészülését. Ifj. Fekete György a tavaly év végi versenyen kiválóan szerepelt maraton- és akadályhajtásban. Kiemelte: utóbbi két versenyzőnek a Magyar Lovassport Szövetség segítségével vásároltak két kocsit.

Tóth Tamás szövetségi kapitány is méltatta a csapatot és elmondta: a világbajnokság előtt ifj. Dobrovitz József három jó lova bekerült édesapja négyesfogatába, így ő lovak nélkül maradt. Szavai szerint soha nem volt példa arra, amit Lázár Zoltán tett, hogy egy fogathajtó a "teljesen kész fogatát" sportszeretetből odaadja egy fogathajtó társának. Megköszönte a Magyar Lovassport Szövetség segítségét a kocsik megvásárlásához, kiemelte: a kocsik magyar műhelyben készültek. Hangsúlyozta: a három csapattagon túl további hat magyar versenyző állt rajthoz, többen szintén eredményesen szerepeltek.

Hölle Martin elmondta, hogy már most a következő versenyre koncentrál és kiemelte a 17 éve vele dolgozó Rimarcsik Zsolt szerepét, aki minden versenyen mögötte állt.

Ifj. Dobrovitz József azt mondta, tavasszal még saját lovaival próbált a csapatba bekerülni, de sajnos azok még nem álltak készen erre a megmérettetésre. Az év harmadik versenyén Lázár Zoltántól és Lázár Vilmostól kapott három lovat, így sikerült elindulnia.

Ifj. Fekete György először indult világbajnokságon, ahol első lett akadályhajtásban és második maratonon. Felidézte, hogy a verseny előtt pár nappal az egyik lova megsérült, ő édesapja fogatát kapta meg, így tudott elindulni.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
Kommentek