Henrik von Eckermann a prágai Super Grand Prix győztese

Prague Playoff2021 og

A 2021-es Longines Global Champions Tour sorozat márciusban nyitotta a szezont a katari Dohában a világ legjobb versenyzőivel, akik a közel 30 millió eurós pénzdíjért, valamint a nagy presztízsű bajnoki címért versenyeztek a sorozat 16 állomásán. Ezen felül minden győztes meghívást kapott a most hétévégén megrendezett GC Prague Playoffs versenyre, ahol a Szuper Nagydíjban 165 centiméteren szállhattak harcba az 1,25 millió eurós díjazásért. Olyan nevek szerepeltek a startlistán, mint az olimpiai bajnok Ben Maher, a világranglistát vezető Peder Fredricson, vagy az élő díjugrató legenda, John Whitaker.

A verseny kétfordulós elbírálásban zajlott, ahol az Uliano Vezzani által tervezett első pálya tizenhárom akadályból állt és rendkívüli módon próbára tette a párosokat. Az egyik falon a sarokhoz nagyon közel egy szűk négy vágtás vonal, a másikon pedig a szintén rendkívül szűkre állított hármasugrás tornáztatta meg a lovakat. A versenyzőknek sokat kellett igazítaniuk az optimális távolságok meglovaglásához, mindeközben odafigyelve az alapidőre is, hiszen ki kellett lovagolni az előírt iramot. Az első forduló után csupán öten fordultak hibátlannal, akik közül Henrik von Eckermann és King Edward bizonyult a leggyorsabbnak, ezzel kiérdemelve, hogy utolsóként indulhasson a második fordulóban.

A második forduló pályája sokkal lovagolhatóbb vonalvezetést kapott, figyelembe véve, hogy itt már az idő is számított, hiszen a két forduló összesített eredménye, de a második forduló ideje alapján helyezik a lovasokat. Ez az elbírálás rendkívül izgalmas versenyt eredményez legtöbbször, hiszen a négy hibapontosok egy hibátlan pályával előrébb kerülhetnek, míg a hibátlanok egy gyengébb második pálya után hátra tudnak csúszni.

Nem volt ez másként a címvédő Ben Maherrel sem, aki az első forduló után két helyezést javított egy szenzációs hibátlan pályával, így a leggyorsabb idővel a négy hibapontosok között a harmadik helyre lovagolta Explosion W-t.

A spanyol Sergio Alvarez Moya volt az első dupla hibátlan Alamóval, de hátra volt még az olimpiai aranyérmes Henrik von Eckermann, a „clear round machine”-ként emlegetett King Edwarddal. Lova nem cáfolta meg becenevét és uralta a mezőnyt a prágai Longines Global Champions Tour Super Grand Prix mindkét fordulójában, ezzel megszerezve a győzelmet.

Nem maradt a verseny magyar eredmény nélkül, hiszen a 18 éves Alasztics Aliz a kétcsillagos 145 centiméteres versenyszámban ért el kitűnő helyezést. A C szabály szerinti vadászugratásban harminc indulóból a magyar díjugrató sport egyik legjobb hölgy lovasa az ötödik helyen lovagolhatott be Concordia HB nyergében az eredményhirdetésre.

Forrás: pragueplayoffs.com
Fotó: Kateřina Návojová

Kapcsolódó cikkek
Kommentek