Holtversennyel zárult a szombati nap utolsó versenyszáma a Tattersallban

Og10vrsz

Három versenyszámot láthatott a közönség szombaton a Nemzeti Lovarda szabadtéri pályáján.

Szentirmai Péter harmadik helyen az Alpenspan díjában

A budapesti CSIO***-W Nemzetközi Díjugrató Világkupa szombati napja az Alpenspan díjáért megrendezett 140 centiméteres versenyszámmal indult 4.000 euró kiemelt díjazásért. A korábbi számokkal ellentétben meglepően kevés hibátlan lovaglás született, de ennek ellenére is komoly csata volt az első helyezettnek járó 1.000 eurós nyereményért. Két lovas tudott 32 másodpercen belüli időeredménnyel célba érni a második fázisban, akik közül a németek fiatal tehetsége, Sophie Hinners volt a gyorsabb Grace WB nevű lovával, két tizeddel maga mögé utasítva Andrius Petrovast Giggoloval. Harmadik helyen Szentirmai Péternek gratulálhattunk, aki a magyar tenyésztésű Expresst lovagolta. A helyezettek között végzett még a nyolcadik helyen ifj. Máté István és I’m Speciel RV, kilencediken pedig Zárug Annamária és Coolman.

1 CS1 5348

Anyway van het Kervijnhof Z és Alessandra Reich a fiatal lovak döntőjének győztesei

12 akadály és 15 erőkifejtés várta a fiatal lovak 4.000 eurós összdíjazású döntőjének 44 indulóját szombaton a Nemzeti Lovardában. A pálya 525 méteres hosszával szokatlanul hosszúra sikerült, de ennek ellenére meglepően jó eredmények születtek. Az indulók több mint a fele, szám szerint 26 lovas teljesített verőhiba nélkül, köztük tíz magyar, míg a legrosszabb eredmény is csupán 12 hibapont volt. Viszont az alappálya sokat kivett a lovak erejéből, ami meglátszott az összevetésen, hiszen a 26 páros közül már csak nyolcan tudták a második pályát is hiba nélkül teljesíteni. A legtöbb verőhiba az első, színes palánkos meredeken és az utolsó széles oxeren történt.

A mezőny elején induló Katharina Rhomberg a 6 éves Zarzuelaval remekül kezdett, és sokáig úgy tűnt, hogy megdönthetetlen idővel ért célba, de a hétvégén már többször is dobogós helyen végző Andrius Petrovas át tudta venni a vezetést Javenda nevű lovával. De végül Anyway van het Kervijnhof Z és Alessandra Reich nevetett a végén, akik szenzációsan gyors, több mint másfél másodperces fölénnyel utasították maguk mögé a mezőnyt. Így az osztrák himnusz csendült fel az eredményhirdetésen, ahol a lovasoknak a Sauska borászat képviseletében Sauska Krisztián adta át a díjakat.

A 14 éves gyermek válogatott, ifj. Szuhai Gyula és a sárga Edward Z most is egy gyors hibátlannal örvendeztette meg a kilátogató szurkolókat, és az ötödik helyen végzett, közvetlenül a Mráz Tamás által lovagolt, Erdélyi Lóránt által tenyészett El Conthero előtt. Mindkét páros szerepelt a múlt hétvégén megrendezésre kerülő Szilvásvárad Masters nemzetközi versenyen is, ahol több helyezést is hazahoztak, így külön érdem, hogy a rákövetkező hétvégén is ilyen kiválóan teljesítsenek. Mindkét ló hatalmas küzdeni akarásról tett tanúbizonyságot, és a meleg ellenére maximális teljesítményt nyújtott ebben a 4.000 eurós összdíjazású fináléban. A helyezettek között végzett még Búza Krisztián a Lévai Csilla által tenyészett Rózával, Jármy Vince és saját tenyésztésű lova, JB Zenit, illetve Fekete György és Kahuna.

2 CS1 5900

Német holtverseny a Regale Energy díjában

A budapesti CSIO***-W Nemzetközi Díjugrató Világkupa szombati napjának záró versenyszáma a Regale Energy díjáért zajlott 145 centiméteren, ahol a 8.000 eurós pénzdíj mellett minősülést is lehetett szerezni a vasárnapi nagydíjra. 44 páros állt rajthoz, akik közül tizennégyen jutottak be az összevetésbe, köztük négy magyar versenyzővel.

Az összevetésben elsőként induló Sophie Hinners szenzációs időeredménnyel lovagolta körbe az emelt magasságú pályát, így az őt követő versenyzőknek mindent meg kellett próbálniuk, ha jobb időeredménnyel szerettek volna célba érni. A hazai versenyzők közül a csütörtökön hatodik helyen végző Búza Krisztián volt ehhez a legközelebb, de Milesz Eszter sárga kancája, Galestra egy szűk fordulóból leütötte a második ugrásként szereplő dobókockás meredeket, így a tizedik helyet szerezte meg a páros ezúttal. Horváth Balázs már nem vállalt ekkora kockázatot, és ígéretes fiatal ménjével, a nyolc éves PM Baloustarral inkább egy biztosabb pályára törekedett, ezzel a hetedik helyet szerezve meg. A legjobb hazai eredményt Mráz Tamás ötödik helye jelentette, aki a magyar tenyésztésű BN Silvert lovagolta.

A díjugratás világában ritka szituáció következett be az összevetés során, hiszen a német válogatott másik tagja, Jana Wargers századra azonos időeredménnyel ért célba a Longines fotocellája szerint, így holtversenyben az első helyen végzett csapattársával, Sophie Hinnerssel.

A pénteki Nemzetek Díjában győztes csapat harmadik tagja, Philipp Schulze Topphoff nem tudta csütörtöki győzelmét megismételni, hiszen nem csak a két fiatal német hölgy volt gyorsabb ezúttal, hanem a svájci Edouard Schmitz is leszorította a dobogóról.

A versenyszámban gratulált a Regale Energy képviseletében Paár Barna és a versenybíróság tagja, Manuel Carvalho Martins.

1 CS1 6555

A verseny vasárnap 9 órától folytatódik, a nap legrangosabb versenyszáma a Magyar Lovassport Szövetség Díjáért kiírt Világkupa Nagydíj lesz 15 órai kezdettel.

Tovább a rendezvény hivatalos weboldalára »

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek