Megkezdődött a CSIO***-W a Nemzeti Lovardában

Og 04vrsz

Csütörtökön a Nemzeti Lovardában kezdetét vette az év legrangosabb hazai díjugrató eseménye, a CSIO***-W Nemzetközi Díjugrató Világkupa és Nemzetek Díja Csapatverseny.

Az Inter Horse Truck díjával indult a nap

A fiatal lovak versenyszámával vette kezdetét a verseny 45 párossal a startlistán. Az Inter Horse Truck díjában először a hatéves lovak léptek pályára 125 centiméteres magasságon, majd öt centiméteres emelést követően a hét éves lovak következtek ebben a 2000 euró összdíjazású hibaidős versenyszámban. Rendkívül szoros volt a verseny az élmezőnyben, hiszen három lovas is egy másodpercen belüli eredménnyel ért célba, így a gyors lovaglásokat követően minden szem a kijelzőre tapadt, várva hányadik helyet mutatja a kivetítő.

A versenyt végül a hét éves Javenda nyerte Andrius Petrovassal a nyergében, megelőzve Je Suis Special BMG-t és Ivaylo Bonevet. A versenyzőknek a nemzetközi versenybíróság képviseletében Schlezák Melinda, és Kovács Csaba, az Inter Horse Truck Kft ügyvezető igazgatója gratulált. A Horses For Sale Kft. lovai hétről-hétre kiválóan szerepelnek, és most sem okoztak csalódást, hiszen a legjobb magyar eredménnyel Szuhai Rodrigo és Jayjay végzett a harmadik helyen, megelőzve testvérét, ifj. Szuhai Gyulát Edward Z nevű lovával, és csapattársukat, Berkes Mátét, aki Cornetet lovagolta. A hatodik helyezettnek járó szalagot Alessandra Reich vihette haza Anyway van het Kervijnhof Z-tel, megelőzve a legjobb magyar tenyésztésű lovat, Miami de Gardert nyergében tenyésztőjével, Burucs Borbálával.

1 480

Olasz győzelem Horse Trans Cargo díjában

A második versenyszám a Horse Trans Cargo díjáért zajlott 140 centiméteren, ahol összesen 57 páros mérte össze tudását a 2.560 eurós összdíjazásért.

Az elsőként rajthoz álló ifj. Máté István remekül kezdett egy gyors hibátlan pályával Fly Boy nevű lovával, így sokáig a mezőny élén állt, míg Szuhai Péter át nem vette a vezetést Chilling Outtal. A kilátogató nézők másfél órán keresztül drukkolhattak, hogy így maradjon a sorrend, ami kettős győzelmet jelentett volna hazánk számára, de sajnos az olasz színekben versenyző Francesco Turturiello szenzációs időeredménnyel ért célba, így Francesco Turturiello, Szuhai Péter és ifj. Máté István lett a végső sorrend.

A Szilvásvárad Masters nagydíjának harmadik helyezettje, Angelique Hoorn végzett a negyedik helyen Heaven of Romance nyergében, aki a kiváló Expectation of Romance anyai testvére, így feltehetőleg nagy jövő vár még rá ebben a sportban. Ötödik helyen a görögök egyik legjobbja, Aggelos Touloupis ért célba, megelőzve a fiatal lovas válogatottunk tagját, Bognár Dórát és Kronoszt, ifj. Máté Istvánt másik lovával, I’m Special RV-vel, és Zárug Annamáriát Coolmannel.

A lovasoknak a versenybíróság nevében Szabó Csaba, illetve a Horse Trans Cargo Kft. igazgatója, Lengyel Róbert gratulált.

2 CS1 0881

Philipp Schulze Topphoff győzött a Nemzeti Lovarda díjában

A soron következő versenyszám a Nemzeti Lovarda díjáért rendezett 4.000 eurós kiemelt díjazású szám volt 140 centiméteren.

A pálya rendkívül technikás volt, de ennek ellenére már a verseny elején sok gyors lovaglás született, így a többiek is kockáztatni kényszerültek, és bevállalni olyan fordulatokat is, amiket alap esetben nem biztos, hogy megkockáztattak volna. Volt, aki persze emiatt hibázott, de akinek sikerült, az garantáltan a helyezettek között találta magát.

Végül rendkívül szoros, mindössze 3 századmásodperces eltérést követően német győzelem született, hiszen az egykori fiatal lovas Európa-bajnok, Philipp Schulze Topphoff ennyivel vette át a vezetést az addig élen álló olasz Matteo Leonarditól. Harmadik helyen szintén Németország képviseletében Sophie Hinners végzett. A hazai lovasok közül Búza Krisztián érte el a legjobb eredményt, a hatodik helyen végzett a Milesz Eszter tulajdonában álló sárga Galestrával. A helyezettek között végzett még Szuhai Gyula Shiaradóval, illetve Jármy Vince és Chris Cross.

A lovasoknak a nemzetközi versenybíróság elnöke, Jacklin Schmieder és Steiner András gratulált.

2 CS1 1293

Svájci fölény az Emberi Erőforrások Minisztériumának Díjában

Az első napj legmagasabb versenyszáma a több mint 5.000 eurós összdíjazású hibaidős szám volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának díjáért 145 centiméteren. 50 páros állt rajthoz, köztük azok, akik a nagydíjban is indulni szándékoznak, mivel minősülni kell a részvételért, amit a mai teljesítmény alapján a legjobb 30 lovas tud megszerezni.

A pálya nehéz volt, lovak és lovasok egyaránt megdolgoztak a hibátlanért, hiszen nem csak az akadályokkal, hanem a szűk alapidővel is meg kellett küzdeni. Ennek ellenére sok lovasunk hibátlanul szerepelt, Mráz Tamás ráadásul mindkét lovával. BN Silverrel a nagyszerű hatodik helyen végzett, míg a Givanóval egy nyugodtabb pályával a 17. pozícióban zárt. Verőhiba nélkül lovagolt még Zárug Gyula a mindössze 8 éves Dorissal, ifj. Máté István Sanghatával, Czékus Zoltán Kempo Centóval, Szuhai Péter Casino Royal Z-tel, illetve Jármy Vince és JB Koronaőr.

A versenyszámban sokáig úgy tűnt, hogy svájci hármas győzelem születik, hiszen válogatottuk három tagja, Aurelia Loser, Edouard Schmitz és Romain Duguet magabiztosan vezette végig a mezőnyt. Egyedül a francia Severin Hillereau tudott ebbe beleszólni, és átvenni a harmadik helyet az utolsó pillanatban.

Mindenesetre az Európa egyik legnevesebb lovas szakembere, a Thomas Fuchs által vezetett svájci csapat csúcsformában várja a holnap 14:00-kor kezdődő Nemzetek Díját.

A versenyszámban a díjakat dr. Budai Gyula miniszteri biztos adta át.

2 CS1 1901

Kiderült a Nemzetek Díja csapatverseny indulási sorrendje

A Budapesten megrendezésre kerülő CSIO***-W Nemzetközi Díjugrató Világkupa és Nemzetek Díja Csapatversenyre 10 ország adta le a nevezését, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb létszámú versenyét fogja jelenteni. A tét nem kicsi, hiszen az Európai Lovasszövetség által rendezett Nemzetek Díja sorozat középdöntőjeként egyenes ági továbbjutást lehet szerezni a két hónap múlva megrendezésre kerülő varsói fináléba.

Az indulási sorrend nyilvános sorsoláson dőlt el, ami 19 órakor zajlott le a Nemzeti Lovarda főépületében. Az alábbi sorrendben fognak az országok rajthoz állni:

  1. Csehország
  2. Németország
  3. Románia
  4. Görögország
  5. Ausztria
  6. Bulgária
  7. Olaszország
  8. Magyarország
  9. Svájc
  10. Törökország

Németh István szövetségi kapitányunk a nyolcas számot húzta, ami nagyon előnyös, hiszen viszonylag a mezőny végén helyezkedik el, így a lovasaink jobban tudnak taktikázni egy esetleges összevetésnél.

Az Nemzetek Díja Csapatverseny pénteken 14 órakor veszi kezdetét és két fordulóból fog állni 20 perces szünet közbeiktatásával. Az országokon belül a lovasok sorrendjét a szövetségi kapitányok határozzák meg, és a négy eredményből a legjobb három adódik össze az egyes fordulókban. Pontegyenlőség esetén összevetésben dől el a dobogós helyezések sorsa.

Tovább a rendezvény hivatalos weboldalára »

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikk
Kommentek