Németország nyerte a Nemzetek Díját

Og 07 ND

Három versenyszám zajlott a CSIO***-W Nemzetközi Díjugrató Világkupa második napján, köztük az esemény egyik fénypontja, a Nemzetek Díja Csapatverseny.

Szuhai Rodrigónak és Jayjay-nek szólt a himnusz a Magyar Sportlótenyésztők Egyesületének díjában

A fiatal lovak versenyszámának középdöntője 2000 euros összdíjazással a Magyar Sportlótenyésztők Egyesületének díjáért került megrendezésre. A tegnapihoz hasonló módon jobbnál-jobb pályák születtek, hiszen kiváló hat és hét éves lovak álltak rajthoz ebben a versenyszámban. A párosok fele hibátlanul teljesítette mindkét fázist, így nagyon szoros versenyben dőlt el, hogy ki az, aki a helyezettek között fog végezni. Sokáig Bulgária lovasa, a tegnapi második helyezett Ivaylo Bonev állt az élen, de aztán jött a mindössze 12 éves Szuhai Rodrigo, és nem hagyott kétséget afelől, hogy tegnapi dobogós helyezése nem csak a véletlen műve. A hét éves Jayjay-vel szenzációs pályával magabiztosan nyerte a versenyszámot, így a Longines EEf Nations Cup Budapest pénteki napja a magyar himnusszal vette kezdetét. Második helyen Andrea Herck végzett Epsilon de Roularddal, megelőzve Ivaylo Bonevet Je Suis Special BMG és Othello van de Vlasbloemhoeve nevű lovaival. A helyezettek között végzett még Berkes Máté is Cornettel, illetve ifj. Máté István is Chacco Sz-vel.

A díjátadón gratulált dr. Jármy Miklós, az MSLT elnöke, és dr. Szabó Csaba, a versenybíróság képviseletében.

4 CS1 2363

Horváth Balázs harmadik a Lipóti Pékség díjában

A Lipóti Pékség díjáért megrendezett 140 centiméteres versenyszámban 45 lovas állt rajthoz a 3000 euros összenyereményért.

Hazai versenyzőink kiválóan helyt álltak, sok szép hibátlan pályával örvendeztetve meg a közönséget. A svájci válogatott lovas, Aurelia Loser volt most a leggyorsabb, több mint két másodperces előnnyel ért célba a második helyen végző olasz Francesco Turturiellóhoz képest, akit szintén láthatunk a kettő órakor kezdődő Nemzetek Díjában. Harmadik helyen Horváth Balázs a magyar tenyésztésű PM Quinteraval, megelőzve a Szilvásvárad Masters nagydíjának győztes párosát, Uhr Baumant és Larisalt. Ifj. Szabó Gábor végzett az ötödik helyen új lovával, Mezőhegyes Chabalával, Szuhai Gyula előtt, aki a 7 éves Shiaradot lovagolta. A helyezettek között végzett még ifj. Máté István és Fly Boy, valamint ifj. Szabó Gábor és másik lova, Valentina by Boris.

Az eredményhirdetésen gratulált Schlezák Melinda zsűrielnök, és Tóth Péter, a Lipóti Pékség Kft. tulajdonosa.

Loser

Németország nyerte a Nemzetek Díját Budapesten

Budapesten került megrendezésre az Európai Lovasszövetség által rendezett Nemzetek Díja sorozat középdöntője, ahol az első három helyezett csapat egyenes ági továbbjutást szerzett a két hónap múlva megrendezésre kerülő varsói fináléba.

A régióba tartozó országok közül tíz tudott csapatot kiállítani, melyek mindegyike négy, egy esetben három főből állt, köztük egy 25 év alatti lovassal. Hazánk képviseletében a fiatal generációt az ifjúsági olimpián is eredményesen szereplő Jármy Vince képviselte, Czékus Zoltán, ifj. Kövy András és Szuhai Gyula mellett.

A pálya 12 ugrásból állt, melyet mindenkinek kétszer kellett teljesítenie. Kötelező elemként szerepelt a vizesárok, egy kettes ugrás, egy hármas ugrás, a kőfal, és két darab 160 centiméteres meredek. A versenyt tovább nehezítette, hogy speciális, 18 milliméter mélységű kanalakat kellett alkalmazni, amelynél a legkisebb érintésre is megtörténik a verőhiba.

Meglehetősen sok ellenszegülés történt, ráadásul olyan neves lovasoktól is, akiknél szinte biztos volt a hibátlan. Volt olyan páros, aki az első fordulót hiba nélkül teljesítette, aztán a második fordulóban mégis kizárásra került.

Németh István szövetségi kapitány a hazai ranglistát vezető Czékus Zoltánt indította elsőként, aki Disco nevű, saját nevelésű lovával remekelt a szezon eddigi versenyein. Viszont a kőfalon történt egy ellenszegülés, ami miatt hiába ugrott verőhiba nélkül a páros, mégis 8 hibapontot jelenlett a magyar csapatnak. Őt Jármy Vince követte, aki a saját tenyésztésű JB Koronaőrt lovagolta, és egy vízbe lépésen kívül más hibája nem lévén 4 hibapontot tett hozzá hazánk teljesítményéhez. Másik két lovasunk, ifj. Kövy András és Faquitol, illetve Szuhai Gyula és a mindössze 8 éves Lawisangos is szenzációs pályával hiba nélkül teljesített.

Mivel minden fordulóban a legrosszabb eredmény kiesik, így négy hibaponttal az előkelő harmadik helyen fordult csapatunk a második körre, holtversenyben Svájccal és Ausztriával. Németország és Olaszország egyaránt nulla hibaponttal, míg Csehország 8, Görögország 12, Törökország 16, Bulgária 22, Románia pedig 39 hibaponttal várta a folytatást.

A második forduló előtt Werner Deeg nemzetközi pályaépítő élt azzal a lehetőségével, hogy emeljen a pálya magasságán, ami meg is látszott a mezőny teljesítményén. A román csapat rögtön két kizárással kezdett, de nem csak az ellenszegülés, hanem a verőhibák is megszaporodtak, hiszen a lovak is fáradtabban kezdtek bele a második pályába ebben a nagy melegben. Különösen sok hiba történt az utolsó meredeken, ami a tizenötödik erőkifejtés volt a sorban, ráadásul egy igen bonyolultan meglovagolható vonal zárásaként.

Ennek ellenére Czékus Zoltán javítani tudott, és csupán egy hibapontos eredménnyel ért célba Discóval, ezzel megadva a reményt egy még előkelőbb helyezérsre válogatottunk számára. Viszont Jármy Vince lova, JB Koronaőr hiába ugrott még bravúrosabban, mint az első körben, egy akadályrudat lesodort egy közelebbi elugrási pont miatt, míg ifj. Kövy András lova, Faquitol S vízbe lépett, így 4-4 hibaponttal bővült a csapat eredménye. Szuhai Gyulán volt a sor, hogy megismételve első körös eredményét javítson a csapat helyezésén, de sajnos Lawisangos nem nyújtotta most azt a maximumot, amit már megszoktunk tőle fiatal kora ellenére, így több akadálynál is hibázott rutintalansága miatt. Így tizenhárom hibaponttal a hatodik helyen végeztünk, egy ponttal lemaradva a negyedik helyen végző osztrákok és a nagy hajrában ötödik helyre érkező csehek mögött.

Az élmezőnyben nagy volt az izgalom, hiszen a favoritnak számító olasz csapatban volt egy kizárás, így a németek utolsó lovasára hárult a teher, miszerint, ha hibátlanul lovagol, akkor biztos a győzelem, és nem kell összevetniük. A mindössze 22 éves Philipp Schulze Topphoff bírta a nyomást, és magabiztosan teljesítette a pályát Concordesszel, így bebiztosítva a dobogó legmagasabb fokát a Sophie Hinners, Jana Wargers és Cedric Wolf alkotta csapatának. Az olaszok így csak a második helyért szállhattak harcba, amit sikerült megőrizniük, így Francesco Turturiello, Ludovica Minoli, Francesca Arioldi és Antonio Alfonso nyakába akasztották az ezüstérmet. A Martin Fuchs által vezetett, kiváló formában lévő, Elin Ott, Edouard Schmitz, Aurelia Loser és Romain Duguet alkotta svájci csapatnak most meg kellett elégednie a harmadik hellyel.

Nations Cup 5

Tovább a rendezvény hivatalos weboldalára »

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek