Magyar díjugrató sikerek Bulgáriában: a 12 éves Szuhai Rodrigo CSIO nagydíjat nyert

Bulgaria202106 1

Ifj. Szabó Gábor ötödik a világkupában, a gyermek csapat harmadik a Nemzetek Díjában, a CSIO Nagydíjban pedig Szuhai Rodrigónak szólt a himnusz.

Bábolna után öt nappal rendezték a Kelet-közép-európai liga következő világkupa versenyszámát a Szófia melletti Bojourishtében. Nem épp könnyű feladat várt a felnőtt válogatottra pénteken, a spanyol Elena Boix Gracia pályaépítő ugyanis magasra tette a lécet, nem született nulla hibapontos teljesítmény a versenyszámban. Huszonhét indulóból az utolsónak rajtoló olasz Gianluci Apolloni High Tea nevű lovával tudott verőhiba nélkül célba érni, egy hibaponttal övé lett a világkupa trófea. Két magyar lovas zárt a helyezettek között: legjobb a már korábban világkupa döntőn is lovagló ifj. Szabó Gábor volt, aki Chabal TH nyergében az ötödik helyen végzett. A még fiatal lovas Szuhai Péter is kitett magáért, Tanjával négy hibaponttal célba érve nyolcadik lett.

A programban szombat kora délután következett a gyermek korosztály Nemzetek Díja versenyszám. Az olykor szakadó esőben, villámlások közepette zajló versenyen az első forduló után a magyar csapat tiszta hibátlannal az első helyen fordult, végül négy hibapontos összteljesítménnyel harmadik helyet szerezte meg a válogatott. A csapat első lovasa és egyben legjobbja ifj. Szuhai Gyula volt, aki a sárga Edward Z-el, hozta a dupla hibátlant. Második lovasunk, Tavasi Eszter első hibátlanja után a második fordulóban az ötös számú oxer hátsó rúdját érintette, így négy hibapont került a neve mellé. A csapat újonca, Fábián Johanna Katinkával hibátlan teljesítménnyel és tizenkét hibaponttal tett hozzá a csapat eredményhez, míg a záró lovas, Szuhai Rodrigo Chacco Boy nyergében a második fordulóban hozta a hibátlant.

A délelőtt megrendezett aranykör versenyszámban közel negyvenen álltak starthoz, itt Szuhai Gyula Shiaradóval hibátlanul ért célba, ami a 140 centiméteres, hiba-idős versenyszámban a hatodik helyet jelentette.

A felnőtt díjugrató válogatott nem tudta megismételni két évvel ezelőtti győzelmet, a bulgáriai Nemzetek Díjában tizenkét hibapontos összteljesítménnyel Németh István szövetségi kapitány csapata a negyedik helyen végzett. A válogatott első lovasa, Czékus Zoltán mindkét fordulóban verőhiba nélkül lovagolt, de másodszorra vizesároknál hibázott, így nulla, illetve négy hibapontos teljesítménnyel járult hozzá az eredményhez. A csapat egyetlen hölgy tagja, Vándor Zsófia Quintusszal is nulla és négy hibapontot lovagolt. A harmadik lovas, ifj. Szabó Gábor Chaballal ezúttal nem tudott hozzátenni a válogatott teljesítményéhez, de a záró lovas, Szuhai Gyula négy, illetve nulla hibaponttal ért célba Lawisangos hátán.

A Nemzetek Díját Olaszország nyerte, a szoros versenyben a magyar csapat jó lovaglásai a negyedik helyet érték.

Bulgaria202106 2

Az idei évben szédületes formában versenyző Szuhai Rodrigo Bulgáriában is folytatta sikersorozatát. A 12 éves lovas csütörtöki győzelme és szombati csapat harmadik helye után hibátlanul lovagolta az alappályát Chacco Boy nevű heréltjével, és az összevetésben is jelentős fölénnyel a leggyorsabb idővel ért célba, így a magyar díjugrató sport történetében egyedülálló sikert ért el, hiszen először fordult elő, hogy egy tizenkét éves magyar lovas CSIO nagydíjat nyert. A győztes bátyja, ifj. Szuhai Gyula sem hibázott, Edward Z nevű heréltjével az alappályán és az összevetésben is hiba nélkül ért célba, ami a nagydíjban az ötödik helyet jelentette. A huszonkilenc fős mezőnyben az előkelő hetedik helyen zárt Fábián Johanna Katinkával, így értékes teljesítménnyel mutatkozott be a nemzetközi versenyek világában.

Szuhai Rodrigo Bulgaria2021

Forrás és fotó: Díjugrató Szakág

Kapcsolódó cikk
Kommentek