Rekordokat döntöttek a magyar díjlovasok az Európa-bajnokságon

Losonczy Aniko Dior og

Biztató Eb-szereplésen vannak túl a magyar díjlovasok, megnyílt az út a párizsi Olimpia felé.

Szeptember 7-12. között került megrendezésre Hagenben (Németország) az U25 és felnőtt Európa-bajnokság, ahol Magyarország mindkét kategóriában csapatot tudott kiállítani.

A felnőtt kategóriában Losonczy Anikó, Szokola Csaba és Szalai Nikolett képviselték Magyarországot.

Dijlovaseb2021 magyarok
Grafika: Díjlovagló Szakbizottság

Az U25 kategóriában Yom-Tov Jázmin, Zengő Réka, Szőke-Tóth Berill és Pachl Benedek álltak starthoz a magyar színekért. Az U 25-ös kategóriát, amely nagydíj szinten zajlik, a Nemzetközi Lovas Szövetség pár éve hozta létre, hidat képezve az utánpótlás 25 év alatti lovasai és a felnőttek között.

Dijlovaseb2021 magyarok u25
Grafika: Díjlovagló Szakbizottság

Ez az év más volt, mint a többi, hiszen a Magyar Lovassport Szövetség elindította 2024-es olimpiai felkészítő programját, amelynek célja a három olimpiai szakág lovasainak olimpiára való minősülése. A program segítségével a díjlovas szakág is részesült anyagi támogatásban, ez pedig lehetővé tette, hogy felnőtt lovasaink neves edzőkkel, mint Iryna Lis és Ton de Ridder készülhessenek. A programnak köszönhetően idén minden Európa-bajnokságra minősült lovas anyagi támogatást kapott a felkészülő versenyekre, amelynek célja a lehető legtöbb nemzetközi megmérettetésen való részvétel és magas szintű felkészülés volt.

A felkészülési program pedig meghozta a gyümölcsét. Lovasaink nagyon kemény felkészülési szakaszon vannak túl mind fizikailag, mind mentálisan. Mindazok, akik éltek a lehetőséggel és komolyan vették a felkészülést, hozták is az eredményeket, amiket a felkészítő versenyek is már részben előrevetítettek.

Rekord rekord hátán

A felnőtt kategóriában a csapat első párosa Szokola Csaba volt Enyinggel. Csaba nagyon jó formában érkezett, és Európa-bajnoksági debütálásán nagyon precíz, koncentrált lovaglással megdöntötte egyéni csúcsát, és végül 68,58%-kal zárta programját.

Szokola Cs Enying
Szokola Csaba és a magyar tenyésztésű Enying

A csapatbajnokság és egyéni selejtező második napján a Losonczy Anikó és Dior S páros léphettek be a hageni pályára. Nagy elvárásoknak kellett megfelelniük, hisz a felkészülő versenyeken is kimagasló eredményeket értek el. A programot hihetetlen lendülettel és kisugárzással kezdték, amire egyből felfigyeltek a bírók, így már az elejétől nagyon magasan pontoztak, végül a pontos és harmonikus programot 70,047%-kal jutalmazták, ami újabb egyéni magyar rekordnak számított az Eb-n. Ez az eredmény már önmagában is kimagasló, de még emlékezetesebbé teszi a tény, hogy ez jelenleg a mindenkori magyar rekord Nagydíjban nemzetközi szinten. Dallos Gyula és Action után ezzel az eredménnyel 22 éve először ünnepelhettünk újra magyar felnőtt díjlovast Európa legjobb lovasai között a döntőben, Nagydíj Speciálban.

Losonczy Aniko Dior
Losonczy Anikó és Dior S

Az U25 kategóriában sem maradtak el a rekordok, hisz Yom-Tov Jázmin Hexagon’s Grandville nyergében az egyéni versenyszám első indulójaként olyan fantasztikus programot mutatott be, hogy könnyeket csalt a szurkolók szemébe. 70,66%-os teljesítményükkel nem csak megdöntötték egyéni rekordjukat, de a tizedik helyen jutottak be az egyéni döntőbe.

A 18 fős döntőben Jázminnak még ennél is többet sikerült kihozni lovából, és fantasztikus 74,88%-kal végül a kilencedik helyen zárták az idei Európa-bajnokságot.

Yom Tov Jazmin Hexagons Grandville 1
Yom-Tov Jázmin - Hexagon’s Grandville

Szintén biztató a párizsi olimpiát tekintve, hogy a még csak 22 éves Pachl Benedek mindkét korosztályban meg tudta szerezni a minősülést az Európa-bajnokságra. A szövetségi kapitány javaslatára és a korára való tekintettel végül az U25 kategóriában képviselte Magyarországot, és 68,11%-kal a második legtöbb pontot szerezte a magyar csapatnak, amely végül a hetedik helyen végzett.

Pachl Benedek Fridi
Pachl Benedek - Donna Friderika

A Díjlovagló Szakág bizakodva tekint a jövőbe, hisz ahogy az eredmények is mutatják, a megfelelő támogatással Párizsban ott lesznek a magyar díjlovasok is.

Írta: Losonczy Anikó
Fotó: Lukasz Kowalski

Kapcsolódó cikkek
Kommentek