Dávid a Góliátok ellen: Pachl Benedek a család saját tenyésztésű lovával megszerezte az első minősülését a felnőtt EB-re

Pachl Benedek Friderika Mariaklanok og

Pachl Benedek Le Mans-ban, egy háromcsillagos nemzetközi versenyen a felnőtt mezőnyben, élete első nagydíjában megszerezte a minősülést a felnőtt Európa-bajnokságra.

Pachl Benedek a család saját tenyésztésű kancáját, a mindössze 159 centiméter marmagasságú Donna Friderikát lovagolta – igazán különleges látványt nyújtva a hatalmas nyugati díjlovak között. A felnőtt Európa-bajnokságra való minősülés feltétele, hogy két 3 vagy 4 csillagos CDI díjlovas versenyen a lovas teljesítményét az adott megmérettetésen két különböző nemzetiségű ötcsillagos, azaz olimpiai bíró is legalább 65%-ra értékelje. Benedek ezt rögtön túlteljesítette, hiszen három bíró is 65% fölé értékelte, a végleges eredménye 66,4% lett a 25 fős mezőnyben.

Pachl Benedek jelenleg a hollandiai Hexagon Istállóban dolgozik, az istálló top lovasa, Thamar Zweistra holland „B” kerettag, ugyanezen a versenyen a Nagydíj kűrben a második helyet szerezte meg.

Benedek édesapja, Pachl Péter beszámolója szerint a jelenleg 22 éves lovas szeretne még többször próbát tenni a felnőtt mezőnyben, és utána eldönteni, hogy a felnőtt, vagy az U25 mezőnyben versenyzik tovább. A fiatal lovas célja, hogy a most 13 éves Donna Friderikával 3-4*-os versenyeken is megméressék magukat, hogy a legjobb bírók a legjobbak mezőnyében mondjanak ítéletet a tudásukról.

„Repkednek a számok, hogy mennyibe kerül egy ló, meg hogy mennyit kell rá elkölteni, ami mind igaz. De ez a siker azt igazolja, hogy egy „kis technikai hiba” folytán véletlenül Komárom megyeire sütött magyar tenyésztésű ló egy 22 éves fiatalemberrel is sikereket érhet el nemzetközi mezőnyben” – mondja Pachl Péter. „Persze Beni évek óta lovagol. A nemrégiben eladott Macciato nevű pónit ötévesen kapta, a ló hét éves volt, amikor indult vele az Európa-bajnokságon, szinte ő maga képezte. Donna Friderikával részt vettek már Junior, Fiatal Lovas és U25 Európa-bajnokságon is, most pedig felnőtt mezőnyben is helyt tudtak állni. Pedig nem csak Friderikával foglalkozik, hanem napi 10-12 lovat lovagol, csak esténként jut ideje a sajátjára. Benedek és Fridi sikere üzenet mindenkinek, aki nagy nemzetközi versenyekről álmodozik, hogy jó iskolázással és kemény munkával ez igenis elérhető.”

És az idáig vezető út korántsem volt zökkenőmentes, Donna Friderikának valószínűleg kevesen adtak volna olyan sok esélyt, mint a Pachl család. Belovaglását csak négyéves kora után kezdték meg, olyan kicsi volt. Ötévesen egy kerítésen átugorva szerzett súlyos sérülést. A Junior EB-ről hazatérve egy hónapig küzdött a mirigykórral, és abból kigyógyulva az első futószárazáskor lelépte a patkóját, amivel több mint fél évre kivonta magát újra a munkából, olyan súlyos sérülést okozott magának. Sokáig nem lehetett vele körbemenni a pályán anélkül, hogy meg ne ijedt volna, élete első versenyén pedig kiugrott a négyszögből. A család minden tagja leesett már róla, és ha mindez nem lett volna elég, az ugrásváltást is nagyon nehezen tanulta meg. „A kis kezelhetetlen ördöggel pedig most itt tartunk” – mondja Pachl Péter, aki azt is elárulta, többször próbálta eladni a kis kancát, de Benedek teljes szívéből ragaszkodik hozzá. Nemrégiben kaptak egy vételi ajánlatot Japánból, amit vissza kellett utasítaniuk, mert Benedek nem tud megválni tőle. „Fel kell készülnünk, hogy Fridi marad” – mondja Pachl Péter, de ezt a díjlovaglás hazai kedvelői aligha bánják majd.

Pachl Benedek Friderika Mariaklanok2
Fotó: Lukas Kowalski

A borítókép Máriakálnokon készült. Fotó: Somogyvári Anett

Kapcsolódó cikkek
Kommentek