Vecsés volt az EB-re készülő négyesfogathajtók felkészülésének következő állomása

Vecses2021 06 1

Nyolc nemzet közel 90 fogathajtója versenyzett június 3-6. között Vecsésen. A mezőnyben ott voltak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is. A négyesfogathajtóknál összetettben a győztes a holland Ijsbrand Chardon lett, a legjobb magyar fogathajtó Lázár Zoltán volt a kategóriában. A kettesfogatoknál Osztertág Kristóf nyerte a versenyt.

A hazai fogathajtókon kívül cseh, észt, holland, német, olasz és osztrák versenyző is volt a hétvégén a Pest megyei tradicionális versenyhelyszínen, ahol 25. alkalommal rendezték meg a Vecsés Kupát.

A négyesfogathajtóknál teljesült az előzetes kijelentés, miszerint a világ legjobb fogathajtói közül többen is versenybe szálltak a dobogós helyezésekért. A kilencszeres világbajnok Lázár Zoltánon kívül csatába szállt a szintén többszörös világbajnok holland Ijsbrand Chardon, de megmérette fogatát fia, Bram Chardon is. Nem hiányozhatott a versenyről a magyar Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József sem, illetve a német Mareike Harm és Michael Brauchle is vetélkedtek a magyarokkal a vecsési kupán.

A kettesfogathajtók mezőnye sem szűkölködött eredményes versenyzőkben. Idén először láthatta a közönség hazai pályán a szeptemberi világbajnokságra egyéni címvédőként készülő Hölle Martint, valamint a csapatvilágbajnoki címet legutóbb megszerző magyar hajtókat, ifj. Dobrovitz Józsefet és Osztertág Kristófot, illetve az olasz Claudio Fumagallit és a korábbi világbajnok Nagy Tibort.

A négyesfogatok mezőnyében az első két versenyszámban a hollandok bizonyultak a legjobbnak, hiszen Ijsbrand Chardon (37,99) megnyerte a díjhajtást, megelőzve Lázár Zoltánt (39,79). Ő maratonhajtásban a legjobb magyar versenyzőként (111,88 hibaponttal) a negyedik helyen zárt, s ezzel az első két versenyszám után összetettben a harmadik helyről várhatta a vasárnapi akadályhajtást a két holland versenyző, Ijsbrand és Bram Chardon után.

A kettesfogatoknál a díjhajtást Hölle Martinnak (34,99) sikerült első helyen hoznia, ifj. Dobrovitz József (45,18) a versenyszámban harmadik, Osztertág Kristóf (46,58) pedig a negyedik helyen végzett, a maraton azonban kicsit átrendezte az addigi eredményeket. Az összetett versenyben az első két versenyszám után már a Hölle – Osztertág - ifj.Dobrovitz trió uralta a dobogó első három fokát.

A végső sorrendet a vasárnapi akadályhajtás döntötte el. Alapidőn belül, hibapont nélkül teljesítette a pályát Lázár, azonban ez kevés volt ahhoz, hogy a dobogón előrébb tudjon kerülni. Így a végeredmény is maradt a maratonhajtás után kialakult sorrend az első három helyezett esetében. A kettesfogathajtóknál összetettben Osztertág Kristóf győzött.

Összetett végeredmény:

Négyesfogatok

  1. Ijsbrand Chardon 146,49
  2. Bram Chardon 146,68
  3. Lázár Zoltán 151,67

Kettesfogatok

  1. Osztertág Kristóf 138.77
  2. Hölle Martin 141.82
  3. ifj. Dobrovitz József 143.14
Vecses2021 06 2

A többnapos program során az egyesfogatok, a gyermek, junior, para- és a nemzetközi 3*-os póni kettesfogatok kategóriájának versenyzői is bemutatkoztak a rekkenő hőségben, ami a verseny teljes időtartama alatt próbára tette a lovakat és a hajtókat egyaránt.

A következő megmérettetés Bugacon lesz, a nemzetközi verseny június 17-20. között várja majd a fogathajtókat.

Forrás és fotó: budapestdriving2021.com

Kapcsolódó cikkek
Kommentek