A regionális döntők győzteseinek szólt a taps

Mraz csapat og

A szabadtéri szezonban az országos bajnokságok és a championátus után következnek regionális döntők. Szeptember utolsó hétvégéjén zajlottak a 2022-es csapat és egyéni döntők a Némethy Bertalan és a Platthy József Régióban is. A Díjugrató Szakág támogatásával a kezdő lovas, amatőr, ifjúsági és felnőtt kategóriákban zajlott egyéni éremosztás, a csapatversenybe pedig egyesületek és megyék együtteseit nevezhették a csapatvezetők.

Korábbi neves lovas szakemberekről nevezték el a régiók bajnokságát. A Dunántúlt felölelő rész Némethy Bertalan, a világ legnevesebb lovas szakemberének nevét viseli, míg a keleti országrész lovasait tömörítő régió elnevezése egyetlen olimpiai érmesünknek, Platthy Józsefnek állít emléket.

Mráz Tamás, Lengyel Luca, Krecskovszki Evelin és Juhász Léda a Dunántúl egyéni bajnokai

Izgalmas versenyeket hozott a Némethy Bertalan Regionális Döntő vasárnapi napja, ahol az egyéni érmekért zajlott a verseny.

Először a kezdő lovasok lovagolhattak a pályára, ahol csak a Prosper Lovasklub versenyzője, Juhász Léda Rádiháza Generálissal volt az, aki a stílusbíróktól mindkét nap 8 vagy annál jobb pontot kapott, így megérdemelten állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Második helyen az előző héten Fejér megyei bajnoki címet szerző Kunos Anna végzett Ombre V.V.-vel, míg harmadik lett Sós Attila tanítványa, Szalai Sarolta és Lora.

A 2022-es amatőr regionális döntőben is folytatódott a Prosper Lovasklub sikere. Öten tudtak az elő- és középdöntőben hibátlanul lovagolni, majd jöhetett az összevetés. A győzelmet a sárga Hárfa nyergében Krecskovszki Evelin érdemelte ki, hiszen egyedül ő tudott egy gyors hibátlant lovagolni, így az ő nyakába akasztotta Kunos Attila régiósfelelős a bajnoki aranyérmet. A második helyet csípte el Pirik Zsolt tanítványa, Tagai Lili Letta és Oberon, harmadik és negyedik helyen Maszlag Ilona lovasai végeztek, Horváth Laura Andrea Glóriával és Németh Georgina Brandonnal. Az összevetésben elsőként lovagló Fullér Katalin Sáripuszta Korfuvalaz ötödik helyen sétálhatott be az eredményhirdetésére.

Az ifjúsági regionális döntőn állt össze a legnépesebb mezőny közel negyven indulóval. Itt Bönde Ferenc négyes szintű nemzeti pályaépítő pályáin három lovas tudott két hibátlant teljesíteni. Jöhetett az összevetés az érmekért, ahol Pirik Zsolt tanítványa, Lengyel Luca és a szürke Kamilla volt a leggyorsabb, így övék lett a bajnoki cím. Ezüstérmes a gyermek országos bajnok, a Némethy Bertalan Alapítvány lovasnője, Bodnár Annabell a szintén szürke Lay Your Love On Z-el, bronzérmes Unger Fanni tanítványa, Rába Anna Clara Koenigsparkkal. Negyedik helyen Benedek Adél, ötödik helyen Baumann Bori tanítványa, Peller Judit, míg hatodik helyen az ifjúsági válogatott tagja, Pataki Anna Klára végzett.

A bajnoki versenyszámok zárásaként a felnőttek következtek, ahol a szombati 130 centiméter után 135 centiméterre kerültek az akadályok. Összevetést kellett tartani a harmadik és az első helyért is. Először az idei év fiatal lovas bajnoka, Bosits Boglárka Caremosszal lovagolt egy nagyon gyors hibátlant, így magabiztosan szerezte meg a bronzérmet Nagy Evelin és Montague előtt. Jöhetett ezután a mindent eldöntő összevetés az aranyért, ahol Alasztics Aliz Ariosával mindent megpróbálva hibátlanul ért célba, de nála is gyorsabban tudott teljesíteni Mráz Tamás válogatott lovas és a szürke Zico Blue, így a badacsonyi versenyző nyakába akasztották az aranyérmet.

Összevetésben dőlt el az ország legnagyobb régiójának csapatbajnoksága. Tizenhat négyfős együttesből két csapat tudott hibapont nélkül zárni a szombati nap végére Balatonvilágoson a Pulai Lovascentrumban, így jöhetett az aranyéremért az összevetés. A Nagy Gábor által vezetett Fejér megyei csapat összevetője, Búza Patrik Zoltán Janieta VDL nevű lovával az első okszernél hibázott, így négy hibaponttal ért célba. A Győr-Moson-Sopron megyei csapatvezető, Pirik Zsolt ezután tanítványának, Alasztics Aliznak adta a feladatot, hogy verőhiba nélkül lovagolja le a rövidített pályát. Alasztics Ariosával ezt teljesítette is, így Timár Dórával, Lengyel Luca Virággal és Petes Majával felállhattak a dobogó legmagasabb fokára. Második helyezett Fejér-megye I-es csapata. Szintén összevetésben dőlt el a bronzérem sorsa. Harmadik Justboy emlékét őrizve Varga Lili csapata, negyedik szintén egy legendás ló, a kendersörényes Hippyről elnevezett, négy hölgyből álló csapat Herczog Emil vezetésével. Ötödik helyen holtversenyben a négy hibapontos csapatok végeztek: a Somló és Térsége Lovasegyesület, a Prosper Lovasklub, Veszprém megye csapata és az NBHA Hungary Sportegyesület csapata.

Régiós bajnokokat avattak Szilvásváradon is

A szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban rendezték meg idén is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Díjugrató Bajnokságot.

Felnőtt kategóriában ketten tudták az alappályát hiba nélkül teljesíteni, így végül két diósgyőri lovas között dőlt el az arany- és az ezüstérmek sorsa. A bajnok Bandi Zsanett lett Quinadore nyergében, második a még csak 13 éves Szuhai Rodrigo Cornettel. A dobogó harmadik fokára Lukács Loren állhatott fel, aki Edward Z-el az alappályán egy hibaponttal ért célba.

Az amatőr kategóriában a Garai SE lovasnője, Sebő Kinga lett a bajnok Nubia nyergében, az ifjúságiaknál a diósgyőri Kling Hanna nyakába akasztották az aranyérmet. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kezdő lovas bajnokságban hat diósgyőri lovas állt starthoz, közülük 8,1 ponttal Nagy-Eszlári Stella lett a bajnok Casallo nevű lovával.

Öt négyfős együttes vetett össze a Platthy József Régió csapatbajnoki címéért. A Szuhai Gyula által vezetett Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapat lett az aranyérmes. Kezdő lovas Dudás Nóra, ifjúsági Fabók Adrienn Szaffi és Koltai Zorka, az összevetésben leggyorsabb ifj. Szuhai Gyula. Ezüstérmes a Bán Róbert által vezetett Fekete Antal SE, bronzérmes és negyedik GSH Team két csapata, ötödik a Borsod megyei ötös számú csapat.

Bazdonto2022

Forrás: Díjugrató Szakág
Borítókép: Kovács Petronella/petronellafoto.com

Kapcsolódó cikk
Kommentek