Az új évben Spanyolországban versenyeznek az NLSF Program lovai és lovasai

Grsz 190525 1200X630

Véget ért a 2022. évi versenyszezon az NLSF Program lovasai számára. Most egy rövid pihenő következik, illetve otthoni tréningben dolgoznak ebben a hónapban. Januárban pedig újra teljes gőzzel kezdődik a felkészülés, mégpedig a Sunshine Touron. Az NLSF Program lovasainak csapatához Szentirmai Ferenc is csatlakozott. A Lovasaink útja az olimpiára oldal cikke:

A program lovasai január végén kiköltöznek Spanyolországba és hét héten keresztül versenyeznek ezen a hatalmas eseményen. Feladatuk abból áll majd, hogy versenyezzenek a programlovakkal, fejlesszék azokat, illetve folytatódjon a már korábban megkezdett és állandó jelleggel működő lókiválasztás a csapattagok részére.

Szentirmai Ferencet nem kell bemutatni a díjugratást szerető közönségnek. Magyar szívvel ám ukrán színekben versenyzett az elmúlt években. Kétszeres felnőtt magyar bajnok, CSI Nagydíj győztes, Világkupa győztes, többek között dupla hibátlant lovagolt a dublini CSIO-n. 2016-ban olimpiai résztvevő volt az ukrán válogatottal, többször lovagolt Európa- és világbajnokságon, Global Champions Touron, valamint a világ legnagyobb versenyein.

318772656 131829233045282 8778505043845553504 n

Mikor kértek fel, hogy csatlakozz a programhoz?

A legelső pillanattól szó volt arról, hogy csatlakozzak a programhoz, ezt a Schockemöhle istálló is nagyon szorgalmazta. Ennek természetesen az egyik feltétele az volt, hogy újra magyar állampolgárságom legyen. Saját istállóm van, már kialakítottam a karrierem, és tudom, hogy ez milyen áldozattal jár így nagyobb szervezést igényelt a dolog, ettől függetlenül részt vettem a csapat életében segédedzőként, mert nagyon jó dolognak tartom ezt a programot. Szerencsére szeptemberre megkaptam a magyar állampolgárságot és december elsejével munkába álltam.

Mi a feladatod?

Próbálok és lovagolok lovakat, készülök a többiekkel a Sunshine Tourra, illetve versenyen segítek, betegség esetén segédedzőként bevethető vagyok és versenyzem majd. Nem szükséges Mühlenbe költöznöm, mert 30 percre lakom onnan, így minden nap bejárok.

Milyen lovakat kaptál?

Azok kiosztására a héten kerül sor, Carmina 51-el már dolgozom és E-UP-ot is lovagoltam illetve fölveszek majd NSLF fiatal lovakat is. Valamint érkezett a magyar csapat számára egy újabb ló, amely a világ legkomolyabb helyszínein szerzett tapasztalatokat. Versenyzett Aachenben, Saint-Tropez-ban, valamint komoly Nemzetek Díja tapasztalattal rendelkezik. Én is láttam Nemzetek Díjában versenyezni. A közeljövőben pedig érkeznek még más nagypályás lovak is, amiket a csapat számára próbálunk. Ez a feladat rám hárul. Az elkövetkezendő pár hónapban folyamatosan hoznak újabb lovakat, amiket a lovasok alá tesztelünk és mivel élőlényekről van szó, nem egy autóról, a végcél az, hogy a legjobban egymáshoz passzoló ló-lovas párosok jöjjenek össze.

Mit gondolsz a felkészülési módszerről? Nem négy vagy öt csillagos versenyeken kellene készülni?

Az igazság az, hogy ezt lehet sokféle szemszögből nézni, lehet így is és lehet másképp is. Válaszként egy példát mondok. Amikor Budapesten volt az olimpiai kvalifikáció, azt a lovamat, amivel mentem, két és három csillagos versenyeken késztettem fel. A csapat legjobb teljesítményét hozta, maximálisan hozzájárult a kvótaszerzéshez. Egy oppglabbeeki, riesenbecki vagy peelbergeni, CSI2*-os verseny máshol felér egy három vagy négy csillagos versennyel. Hogy miért? Mert folyamatosan erős mezőny vesz részt ezeken a rendezvényeken. Sok GCT-on versenyző lovassal is lehet ezeken az eseményeken találkozni, sokszor elhozzák a jó lovaikat is, világbajnokok, olimpikonok rendszeres résztvevők. A csillagok száma különbséget tesz, de egy kétcsillagot is meg lehet olyan nehézre építeni, hogy nehezebb és kevesebb hibátlan lesz rajta, mint egy négycsillagos, egyszerűen megépített pályán.

Mi lesz a feladat a Sunshine Touron?

Feladatunk majd abból áll, hogy versenyezzünk az NLSF fiatal lovaival, fejlesszük azokat tovább, illetve folytatódjon a már korábban megkezdett és állandó jelleggel működő lókiválasztás a csapattagok részére. Lesz egy-két alkalom év elején csapatverseny keretében is végignézni őket, hogy hogyan működnek a két fordulóban a párosok. Hangsúlyozom, ez nem jelenti azt, hogy ha valamelyik programlovashoz beosztanak majd egy, akár nagypályás lovat a felkészüléshez, hogy az lesz a végső partnere. Ezt annak, aki érti ezt a sportot, nem kell elmagyarázni, hiszen tudja.

Ez egy hét hetes edzőtábor lesz? Mi lesz az eredményességgel?

Nyomatékosítom újra. Ezeknél a versenyeknél nem az aktuális eredmény számít. Nekünk van egy célunk. A cél pedig az, hogy az, hogy olimpiai kvalifikációs versenyre odakészüljünk és ott szerepeljünk jól. Sokkal jobb, ha az embert hagyják nyugodtan a cél felé dolgozni, mint az, hogy rárakják azt a terhet, hogy minden versenyen győzzön, vagy hibátlanul menjen. Ez senkinek, főleg a lovaknak nem tesz jót és garantálható, hogy a fő szereplés nem sül el jól. Amikor az ukrán csapattal készültünk, ott sem az volt a cél, hogy nyerjünk, hanem hogy lehetőség szerint jó pályát teljesítsünk. A fő célon kell dolgozni, arra kell koncentrálni, nem versenyről versenyre kihozni a maximumot.

Mi a véleményed a szakemberekről, akik készítik a lovasokat?

Norber Nuxoll-lal, Bastian Freese-vel, Florian Meyer zu Hartummal nekem kicsit több tapasztalatom van. Több, mint 12 éve van velük aktív munkakapcsolatom, lovagoltam is Mühlenben sok ideig, amikor minősítőkre, később pedig az olimpiára készültünk. Úgy gondolom, hogy ez a szakembergárda egy-két csapatot kijuttatott már az olimpiára, németek, szaúdiak, japánok, ukránok, dél-koreaiak és még számtalan egyéni induló van a listán. Mit lehet rájuk mondani, ha már többszörösen bizonyítottak? Hogy nem jók? Természetesen mindenki mindenféle szemszögből nézheti ezt is, de ennyi eredménnyel nehezen lehet vitatkozni… Nem hinném, hogy nekik bizonyítani kellene bármit is. Miután én az olimpiáig vezető utat már bejártam, tudom, hogy ez a rendszer a megfelelő út a felkészülésünkhöz.

Szentirmai02
Szentirmai Ferenc a Gróf Széchenyi István Emlékversenyen 2019-ben

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára
Borítókép: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu - A fotó 2019-ben a Gróf Széchenyi István Emlékversenyen készült.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek