Fogathajtással indult a Szilvásvárad Masters versenysorozat

Szvarad Masters2022

12 nemzet hajtója 86 fogattal és 260 lóval vett részt a Szilvásvárad Masters versenyen.

A verseny első napján az 5-6-7 éves fiatal fogatlovak versenyeztek a döntőbe jutásért. Az ötéves lovak kategóriájában első helyen végzett Grand Shot, hajtója Paulovics Ágnes. A hatéves lovak kategóriájában a magyar tenyésztésű Nonius XIV-25 Csanád végzett, hajtója Papp János. A hétéves kategóriájában szintén mezőhegyesi tenyésztésű ló nyerte a versenyszámot: Nonius XIV-9 Barka Papp Jánossal.

A Masters sorozat második napján a CAI 3* egyesfogatok, CAI 2* egyes-és kettesfogatok, valamint a nemzeti kategóriában induló fogatok mutatták be díjhajtó programjaikat. A legkimagaslóbb, 48.51 pontos díjhatást az osztrák színekben versenyző Martina Reingruber mutatta be. Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad képviseletében Cseri Dávid hajtott a négyszögbe, két törzskancából álló fogatával, a második helyen végeztek.

A Masters fogathajtó verseny harmadik versenynapján a nemzetközi 3*-os mezőny kettes-és négyesfogatai mutatták be a díjhajtó programjukat. A kettesfogatok versenyében Farkas József fogata bizonyult a legjobbnak 50.71 ponttal. A négyesfogatok versenyében kimagasló számú, 18 induló szállt versenybe, akik közül Lázár Zoltán végzett az első helyen 48,58 pontos díjhajtó programjával. A mezőnyben két négyesfogat képviselte Szilvásváradot: ifj. Galbács Ferenc 6., Váczi István a 9. helyen végzett a nemzetközi mezőnyben.

Szombaton festői „Diósban” zajlott a maratonverseny. A nemzetközi mezőnyben a négyesfogatok közül Jerome Voutaz fogata érte el a legjobb eredményt. A verseny további kategóriái közül kettőben is lipicai lovak segítették hajtójukat az első helyre: az egyesfogatok kategóriájában a győztes az osztrák Vinzenz Dobretsberger, a kettesfogatok között pedig az első Penzer László, a második Dani Marcell lett, mindketten Szilvásvárad képviseletében.

Az utolsó napon az akadályhajtásban mérték össze tudásukat a versenyzők a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont arénájában, majd a három versenyszám végeredménye alapján kihirdették a győzteseket a CAI 2* és 3* kategóriájában, valamint a kettes-és négyesfogatok kategóriájában Magyar Bajnokokat avattak.

A CAI 3* négyesfogatok közül a svájci Jerome Voutaz három hibaponttal fejezte be az akadályhajtást, azonban a maratonban nyújtott teljesítményét így sem tudták felülmúlni versenytársai.

CAI 3* kettesfogatok kategóriájában a győztes a Szilvásváradot képviselő Dani Marcell lett, aki mindhárom napon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott lipicai fogatával. A második helyen dr. Tóth Andrea, harmadikként a szintén szilvásváradi Penzer László végzett lipicai lovaival.

CAI 3* egyesfogat kategóriában az osztrák színekben versenyző Martina Reingruber nyert 48-as számú fogatával, a második helyen Vinzenz Dobretsberger végzett, a harmadik legjobb teljesítményt szintén Martina Reingruber érte el.

A hétvégi verseny egyben a Magyar Bajnokság döntője is volt a kettes- és négyesfogatok számára. A négyesfogatok kategóriájában ifj. Dobrovitz József lett a bajnok, a második helyen édesapja, Dobrovitz József végzett, a dobogó harmadik fokára Lázár Zoltán állhatott fel.

A kettesfogatok kategóriájában Dani Marcellt avatták bajnokká, a második dr. Tóth Andrea lett, harmadik Penzer László.

Az OB csapatversenyében a négyesfogatok közül a Vecsési SE versenyzői (Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József, Vida József) nyújtották a legjobb teljesítményt.

A kettesfogatok csapatversenyében az első helyen végzeztek a Dél-Dunántúli Régió versenyzői (Domsa Dalma, dr. Tóth Andrea, Kákonyi Norbert). A dobogó második fokára a Szilvásváradi LSKE versenyzői állhattak: Cseri Dávid, Dani Marcell, Penzer László.

Vasárnap délután érdekes színfoltja volt a programnak a hírességek fogathajtása. A hajtók Trokán Anna, Trokán Nóra, Sipos Imre, Ungvári Miklós, Németh Nyiba Sándor és Szécsi Zoltán voltak, a segédhajtók pedig a Lázár testvérek.

A versenynapot a Szilvásváradi LSKE voltizscsapatának bemutatója, Mikó Tamás díjlovas kűrje is színesítette.

Forrás: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad
Fotó: Császár Fotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek