Görög siker a Grand Prix-ben Kiskunhalason

Angelos TOULOUPIS kkhalas 220501 og

Kilenc versenyszámot rendeztek a CSI 2* 43. Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny záró napján, május 1-jén, 116 startot láthatott a közönség. Kiskunhalas Város Nagydíját (Grand Prix) a görög Angelos Touloupis (Lord Mexx) nyerte izgalmas összevetésben. Az újdonság, a korlátugratás záró magassága 185 centimétert jelentett, amelyen a 19 éves Plavecz Szabrina Aktus nevű lovával győzedelmeskedett. A helyi szurkolóknak Füzér Gábor és King Cornet PGO bizonyított a Middle Tourban elért második helyezésével.

A legrangosabb versenyszámot, Kiskunhalas Város Nagydíját (Grand-Prix) a görög Angelos Touloupis Lord Mexx nyergében nyerte. A kör alappályáját hárman teljesítették hibátlanul, a görög és két magyar lovas, ifj. Szabó Gábor (Chacrinue) és Czékus Zoltán (Carundy). A görög versenyző kezdett, méghozzá gyorsan és hibátlanul, ahogy azt első összevetőnek kell. A kétszeres magyar bajnok, ifj. Szabó Gábor másodikként startolt a végjátékban, de egy verőhiba becsúszott. Az utolsó összevető, 2021 egyéni felnőtt magyar bajnoka, Czékus Zoltán szép és hibátlan pályát ment, ám lassabb volt a hellén fiatalembernél.

„Először jártam Kiskunhalason. Nagyon örülök a sikernek. Gyors pályát mentem az összevetésben elsőként és bíztam abban, hogy hibáznak, vagy időben többet töltenek ellenfeleim a pályán. Bejött. Nagyon tetszik a létesítmény, remek volt a füves talaj. Azt sajnálom, hogy nem hoztam több lovat. Jövőre eljövök újra és bolgár társaimat is arra ösztönzöm, hogy jöjjenek el ide versenyezni” – mndta Angelos Touloupis a versenyt követően.

Kiskunhalas Város 1968-ban alapított nagydíját az eredményhirdetésen, a verseny fővédnöke, dr. Budai Gyula miniszteri biztos, Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke és Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere adták át.

PC nagydij

Izgalmasnak és látványosnak bizonyult a korlátugratás (Six Bar) versenyszám. Az alappályát hatan vették hibátlanul, aztán emelték az akadálymagasságot. Az első összevetés után három lovas folytatta tovább a menetelést magasságemelést követően. Végül ketten maradtak versenyben, Fekete Antal Karolával és Plavecz Szabrina Aktussal. A 185 centiméteres magasságú gáttal végződött pályát végül Plavecz Szabrina hozta első helyen. A lovas pénteken és szombaton is számot nyert Aktussal. „Nagy kedvvel érkeztem Kiskunhalasra. Kis náthával küszködtem, de a lovaglás szeretete feledtette ezt a kellemetlenséget. Aktus nagyon jó ugróképességű ló és nagy kedvvel versenyzett ma ebben a különleges számban. Nagyon szép a környezet és remek volt a füves pálya felkészítettsége. Ezek után remélem, a holnapi érettségi is összejön” - mondta a fiatal versenyző.

PC Plavecz Szabrina

Egy másik fiatal lovas, Fésűs Gréta is szépen szerepelt. Mindhárom napon megnyerte a CSI1* VIP Tour 110 centiméteres versenyszámot. A ceglédi lovas egyik nagy célja volt Kiskunhalason versenyezni, mondta. „Régi vágyaim között szerepelt, hogy a halasi aréna zöld gyepén versenyezzek. Ez most teljesült. Nagy öröm volt ilyen nagy közönség előtt szerepelni, a lovaspark – számomra - legendás arénájában. És hogy mind a három nap győzni tudtam, az nagy ajándék és jó előjel a Championátusra, ahol szeretnék az idén jól végezni.”

A legeredményesebb helyi érdekeltségű díjugrató Füzér Gábor volt. A Kiskunhalasi LTSE vezetője, edzője mindhárom napon dobogós helyezést ért el King Cornet PGO nevű lovával. A páros két ezüst- és egy bronzérmes helyezést szerzett a hétvégén. Gábor vasárnap a 130 centiméteres Middle Tour előtt nyilatkozott röviden: „ebben a számban gyorsnak kell lenni. Ez dönt el mindent. Szóval nincs mese, menni fogunk. A lovam jó formát mutat, tehát bízom a jó helyezésben.” Bejött, mert másodikak lettek.

Fugli Károly, a zsűri elnöke így értékelt: „Egy nagyszerű díjugrató rendezvényen vagyunk túl. A kategóriának megfelelően színvonalas mezőny gyűlt össze Kiskunhalason. Külön ki kell emelnem a füves pálya talaját, amely rendkívül jó állapotban fogadta a versenyzőket. Magyarországon ez egyedülálló, ilyen minőségű füves talaj csak a legnagyobb nemzetközi pályákon található. Ez egyébként nagyon sok munkát igényel, de az itt dolgozó stáb ezt a folyamatosságot igénylő munkát kiválóan elvégzi, mint ahogy az egész rendezvény szerevezési hátterét.”

A vasárnapi versenyszámok dobogós helyezettjei:

17.) CSI1* VIP TOUR 115 cm, versenyszám időre (22 induló)

  • 1. Fésűs Gréta (HUN) - Hunter Dadero Z, 0 hp, 51,41 mp
  • 2. Attilás Viktória - Sárgamegye-S, 0 hp, 57,79 mp
  • 3. Lutter Mercédesz (HUN)- Merfol La Mer, 0 hp, 61,49 mp

18.) CSIP (póni) 110 cm, versenyszám időre (4 induló)

  • 1. Gubicza Dorottya (HUN) - Quint van de Groenheuvel, 0 hp, 54,40 mp
  • 2. Csizmadia Csenge - Aisha-Amira, 0 hp, 59,12 mp
  • 3. Gubicza Sarolt (HUN) - Tortuga, 0 hp, 59,75 mp

19.) CSI2* SMALL TOUR 125 cm, versenyszám időre (16 induló)

  • 1. Babos Gréta (HUN) - Timpex Inka, 0 hp, 60,85 mp
  • 2. Krajnyák Fanni (HUN) - Quatro van de Sterhoeve, 0 hp, 66,44 mp
  • 3. Szuhai Rodrigo (HUN) - Messenger Rouge SZ, 0 hp, 70,87 mp

20.) CSI Ch-A 120 cm, versenyszám időre, egyszeri összevetéssel (8 induló)

  • 1. Gubicza Sarolt (HUN) - Tinky Winky van't Laerhof Z, 0 hp, 66,29 mp
  • 2. Szabó Larissza (HUN) - Agropoint Collegano, 4 hp, 65,05 mp
  • 3. Hegedűs Laura Lili (HUN) - Clintus, 4 hp, 69,38 mp

22.) CSI U25 130 cm, versenyszám időre, egyszeri összevetéssel (6 induló)

  • 1. Szabó-Máriás Sára (HUN) - Medáll, öv. 0 hp, 34,92 mp
  • 2. Lóki Szimonetta Zita (HUN) - Laborc, öv. 4 hp, 38,11 mp
  • 3. Jennifer JARITZ (AUT) - WS FBI, ap. 4 hp, 72,27 mp

23.) CSI2* SIX BAR korlátugratás versenyszám

  • 1. Plavecz Szabrina, - Aktus Nyitott 3. öv. 4 hp
  • 2. Fekete Antal - Karola 3. öv. 8 hp
  • 3. Szuhai Gyula - Cornet 2. öv. 4 hp

24.) CSI2* Grand Prix 145 cm, versenyszám időre, egyszeri összevetéssel (18 induló)

  • 1. Angelos TOULOUPIS (GRE) - Lord Mexx, öv. 0 hp, 40,29 mp
  • 2. Czékus Zoltán (HUN) - Carundy, öv. 0 hp, 42,09 mp
  • 3. ifj. Szabó Gábor - Chacrinue, öv. 4 hp, 40,55 mp

21.) CSI2* MIDDLE TOUR 130 cm versenyszám csak időre

  • 1. Zoran JOVANOVIC (SRB) - Straordinaria 67,82 mp, 0 hp
  • 2. Füzér Gábor (HUN) - King Cornet PGO, 69,92 mp, 0 hp
  • 3. Bohák-Debreczeni Éva (HUN) - Cortez, 71,41 mp, 0 hp

25.) CSIYH 125-130 cm, versenyszám időre (16 induló)

  • 1. Kovács Henri (HUN) - Queen of Zuccero (6 éves ló), 0 hp, 66,48 mp
  • 2. ifj. Szabó Gábor (HUN) - Xixo Borgia (7 éves ló), 0 hp, 67,83 mp
  • 3. Angelos TOULOUPIS (GRE) - Kannandillo (6 éves ló), 0 hp, 67,89 mp

Tovább a teljes eredménylistára »

Két kitüntetésre is sor került a versenynap folyamán. A versenyt rendező idén 25 éves Kiskunhalasi Lovasbandérium két tagját, dr. Hollósi Renátát és Kovács Tibort ismerték el bandériumért éremmel.

Szöveg: Kovács Iván
Fotó: Katusné Gudmon Kata

Kapcsolódó cikkek
Kommentek